3VOOR12 Draait (week 20): Grizzly Bear, DM Stith live, Patrick Watson

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Redactie 3VOOR12 ,

We hebben er hard voor moeten strijden, maar het is gelukt: Grizzly Bear's nieuwe album Veckatimest is de komende week het album van de week. Maar dat is natuurlijk niet het enige wat we deze week gedraaid hebben.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 album van de week:
Grizzly Bear – Veckatimest (Warp/V2)

3VOOR12 single van de week:
Passion Pit – Reeling (Sony)

3FM megahit:
Noisettes- Don't Upset The Rhythm (Universal)

TOP 10:

1 Grizzly Bear – Veckatimest (album, Warp/Rough Trade)
“De Fleet Foxes van 2009” (Atze de Vrieze)
“Elk liedje is raak. Elke keuze is geslaagd en elk experiment pakt goed uit.” (Erik Zwennes)
“Als Patrick Watson fan durf ik het bijna niet te zeggen, maar deze is nog beter!” (Ron van der Sterren)
“Net als Fleet Foxes vorig jaar is dit ook zo'n plaat die je eerst een paar keer moet draaien” (Fiona Fortuin)
"Geef het maar een pretentieuze associatie, dat verdient deze plaat!" (Bart Snoeren)

2. DM Stith live @ De Duif, Amsterdam, 11-05-09
“De Duif hing aan de lippen van een bijzondere singer-songwriter met een trefzekere stem.” (Atze de Vrieze)
“Een magisch optreden in een prachtig kerk.” (Erik Zwennes)

3. Patrick Watson - Wooden Arms (album, Secret City/V2)
“Weer totale ontsporing met veertien effectpedalen op de zang, of toch een ingevlogen strijkorkest?” (Ron van der Sterren)
"Volkomen ongeschikt voor hitgevoelig single publiek" (Bart Snoeren)

4. The Field
- Yesterday and Today (album, Kompakt)
“Yesterday and Today voelde in eerste instantie aan als een herhalingsoefening, maar groeit met de draaibeurt.” (Atze de Vrieze)
“De ‘Everybody’s Gotta Learn Sometimes’ is natuurlijk anders dan de versies van Beck en The Korgis, maar minimaal zo mooi.” (Marijke Ursem)


5. Junior Boys - Begone Dull Care (Domino/Munich)
"Elke keer als ik ze luister denk ik: hoe vaak hebben ze op deze manier al vrouwen het bed in gekregen?" (Fiona Fortuin)

6. Waxdolls  -  High speed Killer Ride (album, Sputnik/Pias)
“Ik imiteer graag Clark Gable maar lijk er ook niet op…Zo ook met Waxdolls en Soulwax” (Eric Corton)

7. Lucky Fonz III in Paradiso 8-05-2009
“Otto op zijn puurst en best.” (Erik Zwennes)

8. The Horse Company - I Don't Wanna Wake Up (album, Goomah/Excelsior/V2)
“Dit is materiaal dat tipt aan Kings Of Leon en R.E.M” (Menno Visser)

9. Kettel - Myam James 2 (Sending Orbs)
“Je zou bijna willen spreken van 'rijk gearrangeerde electronica tracks'." (Fiona Fortuin)

10. Human Rejection - Decrepit To Insanity (album, Pathologically Explicit Recordings, mei 2009)
“Je nekharen rijzen van de hese, dierlijk smerige grunt, die met een directheid je speakers uitknalt alsof er rechtstreeks in je oorschelp gegurgeld wordt.” (Jona Rovers)

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

DM Stith live @ De Duif, Amsterdam 11-05-2009
Fijn ontwapenend: singer-songwriter David Stith is voor het eerst op tour en ziet dat beschouwt nog als een avontuur. Amsterdam is een voorlopig hoogtepunt voor hemzelf, mede door de prachtige locatie (kunnen alle singer-songwriter-optredens uit Paradiso vanaf nu verplaatst worden naar deze statige kerk met wonderschone akoestiek?). Dat genoegen was wederzijds: De Duif hing aan de lippen van een bijzondere singer-songwriter met een trefzekere stem.

Grizzly Bear – Veckatimest (album, Warp/Rough Trade)
Met terugwerkende kracht mag dat fraaie Department Of Eagles album van vorig jaar beschouwd worden als een vingeroefening. Grizzly Bear is met zijn derde album gepromoveerd tot hoofdprogramma. Veckatimest is een ruimtelijke, grootse indieplaat, gemaakt door doodnormale jongens uit Brooklyn met een uitzonderlijk talent voor goede liedjes. De Fleet Foxes van 2009.

The Field – Yesterday and Today (album, Kompakt)
Ik aarzelde even. Het debuutalbum van de Zweedse producer The Field (hij schijnt tegenwoordig in Duitsland te wonen) was een van mijn favoriete elektronische albums van de laatste jaren, maar was ook zo uniek dat hij het nooit zou kunnen evenaren. Die bijzondere sampletechniek, de bezwerende herhaling, niet ideaal voor op de dansvloer maar wel voor in mijn huiskamer. Yesterday and Today voelde in eerste instantie aan als een herhalingsoefening, maar groeit met de draaibeurt. Er zit krautrock in, een klein beetje disco, en een geweldige edit van popclassic Everybody’s Gotta Learn Something van The Korgis.


JONA ROVERS DRAAIT:

Human Rejection - Decrepit To Insanity (album, Pathologically Explicit Recordings, mei 2009)

Allemachtig! Van de eerste gortdroge slams in de openingstrack tot de laatste beukende grooves in het afsluitende nummer is het puur genieten op deze meesterlijke opvolger van het al niet onverdienstelijke ‘Torture Of Decimation’ uit 2007. Soms gestript en gedecimeerd als een Begging For Incest of Down From The Wound, dan weer overrompelend en ziek als een transport slachtvee. ‘Sow’, zei mijn vriendin (zelf van de singer-songwriter en r&b), ‘dit swingt wel!’.

Human Rejection - Decrepit To Insanity (album, Pathologically Explicit Recordings, mei 2009)
En het is niet alleen de inhoud van de nummers, maar ook de productie die dit tot zo’n vette plaat maken. Er lijkt veel moeite genomen voor het vinden van een geluid dat zowel zwaar, stoer en scheurend als helder, transparant en gedefinieerd is. Even in het boekje speuren levert een opname in Griekenland en een mastering in America op; investeren in de productie loont dus!

Human Rejection - Decrepit To Insanity (album, Pathologically Explicit Recordings, mei 2009)
Wat eveneens niet onvermeld kan en mag blijven: die stem!! Je nekharen rijzen van de hese, dierlijk smerige grunt, die met een directheid je speakers uitknalt alsof er rechtstreeks in je oorschelp gegurgeld wordt. Maar dan wel met een power om ‘u’ tegen te zeggen, en een gemak dat lijkt alsof de beste man ook zijn kinderen zo welterusten zegt. Hoe je dit niet vet kan vinden is me een raadsel, en dit gaat dan ook hoog scoren in mijn jaarlijst!


MENNO VISSER DRAAIT:

Peter Fox - Haus Am See (cds, Warner)
Het is Duits ja, ex- Seeeeeeeed. En toch een zomerhit als het strand straks volloopt.
 
British Sea Power - Man Of Aran (cd/dvd, Rough Trade/Konkurrent)
Bizar project waarbij een zwart/wit film uit het stenen tijdperk van een nieuwe soundtrack is voorzien. Toch hou ik van dat soort gekke ideeen.
 
The Horse Company - I Don't Wanna Wake Up (album, Goomah/Excelsior/V2)
Er zijn maar weinig Nederlandse bands die zo gegroeid zijn na hun eerste cd. Dit is materiaal dat tipt aan Kings Of Leon en R.E.M....Hun nieuwe album Olympus komt binnenkort...


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Grizzly Bear – Veckatimest (album, Warp/Rough Trade)
 
Mooier en knapper kan het haast niet meer worden... wie biedt hier nog over heen? Het album van het jaar 2009 ligt nu bijna in de winkels en is 3VOOR12 Album van de Week. Elk liedje is raak. Elke keuze is geslaagd en elk experiment pakt goed uit. Laat Veckatimest niet aan je voorbij gaan. Echt hoor!

DM Stith live in De Duif, Amsterdam 11-05-2009 
De belofte ingelost. We wisten al dat David geweldige muziek kon maken. Zijn debuut Heavy Ghost staat nog steeds in high rotation. Maar nu hij heeft laten zien alle klassieke samplestructuren en arrangementen te kunnen vertalen naar een band/ensemblevorm, stijgt hij nog hoger in mijn achting. Een magisch optreden in een prachtig kerk. Met dank aan Paradiso en Franz Ferdinand die eerder afzegden en de Grote zaal opeisten. Dit vergeten we niet snel meer.

Lucky Fonz III in Paradiso 8-05-2009
Geen band, geen poespas, geen lichtshow of decor. Nee, Otto op zijn puurst en best. Door schade en schande (en Tjeerd Bomhof) met de beste zangtechniek in zijn carrière; zonder gepolijst en veilig te worden een volle Paradisokerk verwarmen. De mooiste Jane on the Roof en Once I Was a Lady die ik ooit heb gehoord. Okay, op die ene keer in die verduisterde cel na dan. Dankjewel Lucky Fonz III. Dankjewel.


MARIJKE URSEM DRAAIT:

Asteroids Galaxy Tour liftsessie @ London Calling
Ik vond het hitje Around The Bend bij de iPod reclame al leuk, het album is fijn om naar te luisteren en de zangeres is geweldig. Een super, uniek geluid die in een kleine Paradisolift nog mooier klinkt. 

The Field – Everybody’s Gotta Learn Sometimes
Het blijft een prachtig nummer. In welke versie dan ook. Iedere keer als ik Eternal Sunshine of a Spotless Mind kijk blijft dat nummer nog dagen hangen. Deze is anders dan de versie van Beck en The Korgis, maar minimaal zo mooi. En een stuk langer! Bijna 7 minuten dit prachtige nummer. 

Marit Larsen – The Chase (album, Virgin/EMI)
Een aantal weken terug ook al in mijn Draait en ik blijf er maar naar luisteren. Het mooie weer is iets verder te zoeken, maar met mijn ogen dicht waan ik me toch op een grasveld in de stralende zon. Een van mijn favoriete albums van dit jaar.

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Patrick Watson - Wooden Arms (album, Secret City/V2)
Volgende week gaan we meemaken hoe het live klinkt. Weer totale ontsporing met veertien effectpedalen op de zang, of toch een ingevlogen strijkorkest?

Grizzly Bear – Veckatimest (album, Warp/Rough Trade)
Als Patrick Watson fan durf ik het bijna niet te zeggen, maar deze is nog beter!

The Invisible - The Invisible
Maar eerlijk is eerlijk, het meest draaide ik ook deze week het album van The Invisible. Zo lekker loom zonder verveeld te worden. Het album van het jaar al te pakken in mei?


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Grizzly Bear - Veckatimest (Warp/Rough Trade)

Net als Fleet Foxes vorig jaar is dit ook zo'n plaat die je eerst een paar keer moet draaien, even weg moet leggen en nog eens een paar keer moeten draaien, waarna het tot je doordringt hoe wonderlijk Veckatimest is! 2009 heeft al veel goede, leuke, aardige, en verrassende albums voortgebracht. Dit is er een in de categorie 'prachtig'. 

Kettel - Myam James 2 (Sending Orbs)
Over prachtig gesproken: Myam James 2 is het ook. In de week dat de plaat uitkomt, bevindt de Groningse Kettel zich in Japan voor optredens. Ja, deze jongen gaat goed! Eigenlijk was het de bedoeling dat dit album al snel na Myam James 1 uit zou komen. Maar wonderwel kostte het ditmaal Kettel iets meer tijd (check die lijst met releases van hem, niet bij te houden!). Maar dit album bezit dan ook wel maar liefst 18 tracks die voortborduren op het eerste deel, maar wel een stuk warmer klinken, je zou bijna willen spreken van 'rijk gearrangeerde electronica tracks'. Hoe dat dan klinkt? Check het op de Luisterpaal! 

Junior Boys - Begone Dull Care (Domino/Munich)
Ze doen wezenlijk niet veel anders. Het beste van de twee voorgangers staat nu op één album: Begon Dull Care. Junior Boys doet iets vreemds: elke keer als ik ze luister denk ik: hoe vaak hebben ze op deze manier al vrouwen het bed in gekregen? Ik denk veel. Niet dat de muziek zo glad is, integendeel eigenlijk, want het bezit ook een melancholische ondertoon. Goed, kan er nog niet echt mijn vinger op leggen. Jammergenoeg kan ik er op 26 mei in Paradiso niet bij zijn. Maar gaat dat zien!

ERIC CORTON DRAAIT: 

Greenday  -  21st Century Breakdown
 (album, Reprise Records) 
Lekkere Greenday plaat met dikke gitaren en Billy Jo neuzelend er tussendoor..Know your Enemy blinkt uit door eenvoud.

Elle Bandita  -  Barbies en Zombies  (single, Pias)
Tweede single van Queen of Fools wisselt net zo makkelijk in tempo als van sfeer….Met onweerstaanbaar Pia Zadora & Jermaine Jackson lookalike-refrein.

Waxdolls  -  High speed Killer Ride (album, Sputnik/Pias)
Ach ja…Wie imiteert er niet eens wat…Ik imiteer graag Clark Gable maar lijk er ook niet op…Zo ook met Waxdolls en Soulwax…Mag gerust naast elkaar bestaan!


BART SNOEREN DRAAIT:

Grizzly Bear – Veckatimest (Warp/Rough Trade)
De Fleet Foxes van dit jaar? Of de Amerikaanse Radiohead? Geef het maar een pretentieuze associatie, dat verdient deze plaat!

Patrick Watson - Wooden Arms (Secret City/V2)
Watson blijft een broertje dood hebben aan toegankelijke songstructuren. Volkomen ongeschikt voor hitgevoelig single publiek, maar oh zo mooi!

The Pains Of Being Pure At Heart - Young Adult Friction (Fortuna Pop/Munich)
Had ik al een keer gezegd hoe goed het album van The Pains Of Being Pure At Heart is? Vanaf komende week is de allerbeste track van dat album, Young Aldult Friction, ook te horen in 3voor12 Radio op 3FM, en dat werd tijd!