3VOOR12 bespreekt Album van de Week (22): Fakkelbrigade 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (22): Fakkelbrigade

Colucci Era viert het leven en de kick van het niks

, Atze de Vrieze

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (22): Fakkelbrigade

Colucci Era viert het leven en de kick van het niks

Atze de Vrieze ,

Moeilijker dan technisch LEGO, belooft rapper Sticks aan het begin van Colucci Era. De Fakkelbrigadiers leggen de lat weer een stukje hoger met een speelse, optimistische en vooral grappige plaat. Colucci Era is Album van de Week.

Colucci Era viert het leven en de kick van het niks

Zouden er mensen zijn die gehuild hebben toen Opgezwolle plotseling uit elkaar ging? Het Zwolse trio had een bloedfanatieke aanhang, die bijna elke track van voor tot achter uit zijn hoofd kende. En na Eigen Wereld was de koek alles behalve op. Dat bewees ook Fakkelteit, het album dat rapper Sticks met beatman Delic maakte. Maar op het moment dat Delic op wereldreis vertrok, was eigenlijk meteen duidelijk dat treurnis niet nodig was. Zijn plek op het podium werd overgenomen door A.R.T., Opgezwolle-collega Rico sloot zich aan bij Sticks en maatje Typhoon maakte het kwartet compleet. Zie daar: Fakkelbrigade.

Zo gaat dat in Zwolle, niet te moeilijk doen. Een pizza en een sixpack bier bestellen, een stapel blocnotes er bij pakken en gewoon spitten. En dan met elk nieuw verse proberen je maten te overtreffen, zoals het al ging toen electric boogie nog nieuw was en toen de kabeltruien van Colucci de toon zetten. Naakt zwemmen in de baas zijn tijd ("ik ben mijn eigen baas") noemt Typhoon het in Levensgroot. Met zijn warme, flexibele beat en optimistische tekst lost die track Spaanse Vlieg af als ideale zomerhit. "Pak je vrouw vast, verklaar de liefde, ik hou van jou schat, ik laat je niet alleen", zegt Sticks met zijn fijne lakse tongval. Die zorgeloosheid typeerde Opgezwolle altijd al, maar het kwam niet eerder zo goed uit de verf. Zelfs Typhoon, die we vooral kennen van zijn poëtische zelfreflectie, komt zelfverzekerd en grappig uit de hoek en veel van A.R.T.'s beats hebben een prettig loom tempo. Fakkelbrigade viert het leven en de kick van het niks.

Serieuze thema's worden speels en spaarzaam aangeraakt. De keerzijde van die levenswijze bijvoorbeeld. "Legitimeert mijn schrift mijn bestaan?", zegt Sticks in Droomkaravaan. En: "Wil het liefst met de Peking Express mee, maar blijf steken bij de Peking eend van de Chinees." Niet voor niets is de zwaarste track - Tot Hier - veilig opgeborgen aan het slot van de plaat, die je zelden haalt omdat het album net wat te lang is. Kortom: wie van Colucci Era een inhoudelijke verdieping op Eigen Wereld verwacht, komt bedrogen uit.

Maar dat is dan ook niet waar deze plaat voor staat. Moeilijker dan technisch LEGO, kondigt Sticks al in het intro aan. Die claim wordt vooral waargemaakt op tracks als Kosmos, Hitte en Groen Gras (Sticks over de loempia's en vieze boekjes uit zijn jeugd), met duizelingwekkende verses. Geen eenvoudig eindrijm, maar spectaculaire klank-inhoud associaties met een geperfectioneerde cadans en slimme tempoversnellingen. Vooral Rico is er een meester in. Hij gaat in Hitte van Billy Ocean naar Nivea Body Lotion en kopt vervolgens in met "Ups & downs Bobby Brown Whitney Houston Aux Raus waus Amy Winehouse haar medicijnkastje".

Op de elftalfoto van Fakkelbrigade staat overigens nog iemand: James, nog een oude bekende uit het Zwolse kamp. Hoewel hij zeker geen slechte rapper is, moet James zich nu en dan het vierde wiel aan een driewieler voelen. Waar Sticks, Rico en Typhoon een constant nek-aan-nek-gevecht voeren om de titel beste rapper van Nederland, slaat James zelden winners. Misschien heeft hij dat zelf ook door, want zijn bijdrage aan de plaat is een stuk kleiner dan die van de andere drie. Maar Colucci Era moet je nemen zoals ie is, precies zoals het leven. Technisch gezien ligt de lat na deze plaat weer een stukje hoger. Er zijn niet veel rappers in Nederland die aan die standaard kunnen tippen, maar het is een geruststellende gedachte dat de Zwolse boys het tenminste zelf nog kunnen.

Colucci Era van Fakkelbrigade verschijnt op Top-Notch/Universal. 3VOOR12 filmde afgelopen week het releasefeest in Hedon, Zwolle. De opname komt binnenkort online op 3VOOR12TV. Het album staat tijdelijk op de Luisterpaal

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12