Motel Mozaique toont de chaos van Rotterdam Motel Mozaique toont de chaos van Rotterdam

“Persoonlijk vind ik bouwputten enorm inspirerende plekken”

, Atze de Vrieze

Motel Mozaique toont de chaos van Rotterdam

“Persoonlijk vind ik bouwputten enorm inspirerende plekken”

Atze de Vrieze ,

Wie wel eens in Rotterdam komt, weet dat de stad één grote bouwput is. In het toch niet al te grote centrum van de stad telde Motel Mozaique organisator Harry Hamelink er zo vijftig. En aangezien de Rotterdammer met zijn festival graag verhalen vertelt over zijn stad, is de conclusie logisch: Motel Mozaique vindt dit jaar deels plaats op een bouwput.

“Persoonlijk vind ik bouwputten enorm inspirerende plekken”

Wie wel eens in Rotterdam komt, weet dat de stad één grote bouwput is. In het toch niet al te grote centrum van de stad telde Motel Mozaique organisator Harry Hamelink er zo vijftig. En aangezien de Rotterdammer met zijn festival graag verhalen vertelt over zijn stad, is de conclusie logisch: Motel Mozaique vindt dit jaar deels plaats op een bouwput. Verschillende gidsentochten gaan erover en in de parkeergarage Museumpark verrijst voor één weekend een klein dorpje, waar bezoekers zelfs kunnen blijven slapen. “Persoonlijk vind ik bouwplaatsen enorm inspirerende plekken.”

Als geen ander is muziek- en kunstfestival Motel Mozaique verbonden met de stad Rotterdam. Eerdere jaren werden al thema’s als architectuur, gezondheid en religie aangesneden, dit jaar raakt het festival aan een van de meest opvallende eigenschap van de stad. “Die enorme projecten bepalen het karakter van de stad op dit moment enorm. Bij het Centraal Station moet je iedere dag een andere route nemen. Veel mensen ervaren dat als overlast, maar bij Motel Mozaique zijn mensen die daar heel anders over denken. Bouwprojecten zeggen heel veel over zowel het verleden als de toekomst van de stad.”

De parkeergarage aan het Museumpark is de gedroomde bouwput. Het ligt op een mooie centrale plek in het ‘festivalterrein’, op loopafstand van WATT, Schouwburg en Rotown, en letterlijk in de achtertuin van het Nationaal Architectuurinstituut (NAi). “Het NAi verplaatst zijn muren voor een weekend 150 meter, daar komt het op neer. We gaan er onder meer concerten organiseren, zoals we dat twee jaar geleden op een oud station deden waar je normaal gesproken niet mag komen. Dat vinden we spannend. Een concert in de Schouwburg staat als een huis, dat weet je. Dat is totaal anders dan spelen op een plek waar de ene vrachtwagen na de andere aan komt rijden en waar beton gestort wordt.”

Motel Mozaique vindt plaats van 9 tot en met 12 april. 3VOOR12 doet verslag en heeft een eigen sessiepodium op het festival. Op het festival spelen onder meer Fever Ray, Royksopp en The Whitest Boy Alive.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12