ZXZW verandert naam in Incubate ZXZW verandert naam in Incubate

Druk van SXSW duwt Tilburgs festival over de streep

, Atze de Vrieze

ZXZW verandert naam in Incubate

Druk van SXSW duwt Tilburgs festival over de streep

Atze de Vrieze ,

Het Tilburgse festival ZXZW heeft een nieuwe naam: Incubate. Het festival, dat zich specialiseert in 'independent culture' leidde zijn naam ooit af van het grote Amerikaanse evenement SXSW. Het Texaanse festival heeft de Tilburgers dringend verzocht een nieuwe naam te kiezen. "We waren zelf ook niet blij met deze naam."

Druk van SXSW duwt Tilburgs festival over de streep

Het Tilburgse festival ZXZW heeft een nieuwe naam: Incubate. Het festival, dat zich specialiseert in 'independent culture' leidde zijn naam ooit af van het grote Amerikaanse evenement SXSW. Het Texaanse festival heeft de Tilburgers dringend verzocht een nieuwe naam te kiezen. Het Amerikaanse festival gaat de komende jaren nadrukkelijk samenwerken met het Haagse Crossing Border (meer daarover later vandaag op 3VOOR12).

Dat SXSW niet blij was met de bijna-naamgenoot, snapt Heijthuijsen wel. “Festivals worden steeds internationaler. Kijk ook naar een evenement als ATP, daar komen mensen van ver naartoe.” Heijthuijsen zegt zelf eigenlijk ook niet blij te zijn met de naam ZXZW. “We hebben de naam bedacht toen ZXZW nog niet echt een serieus initiatief was”, legt Joost Heijthuijsen uit. “Het was een grap; we hebben getwijfeld tussen Zuiderslag en ZXZW. Het laatste is het geworden, maar eigenlijk draagt die naam niet uit waar we voor staan. Door de associatie met SXSW zou je denken dat wij ook een showcasefestival organiseren voor de industrie, terwijl we juist heel weinig met de muziekindustrie te maken hebben. Met name voor Amerikaanse bands die bij ons speelden was dat erg verwarrend. We hebben wel eens eerder op het punt gestaan de naam te veranderen, maar op dat moment leek het geen goed moment.”

De brief van de SXSW advocaat was voor ZXZW dan ook het laatste zetje om tot de nieuwe naam – Incubate – te komen. “Dat is wat wij hopen te doen: mensen besmetten met interessante cultuur. Precies zoals de muzikanten die bij ons spelen dat ook doen.” Los van de naam verandert aan het festival niets. Niet inhoudelijk, maar ook niet qua personeel, aankleding en huisstijl. “Het is wel een heel gedoe om alle accounts van de sociale netwerken te veranderen.”

Incubate vindt plaats van 13 tot en met 20 september op diverse locaties in Tilburg.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12