Rechter fluit Franse internetwet terug Rechter fluit Franse internetwet terug

Overheidsinstelling mag internet niet afsluiten

, Atze de Vrieze

Rechter fluit Franse internetwet terug

Overheidsinstelling mag internet niet afsluiten

Atze de Vrieze ,

De controversiële Franse internetwet gaat voorlopig alsnog niet door. De senaat stemde afgelopen maand in met een plan, waarin onder meer staat dat van mensen die betrapt worden op illegaal up- of downloaden het internet afgesloten moet worden. De Constitutionele Raad, het hoogste rechtsorgaan in Frankrijk, heeft nu besloten dat een overheidsorgaan daartoe niet bevoegd is.

Overheidsinstelling mag internet niet afsluiten

De controversiële Franse internetwet gaat voorlopig alsnog niet door. De Franse senaat stemde afgelopen maand in met een plan, waarin onder meer staat dat van mensen die betrapt worden op illegaal up- of downloaden het internet afgesloten moet worden. De wet zou uitgevoerd moeten worden door een organisatie vergelijkbaar met de Keuringsdienst van Waren en de Autoriteit Financiële Markten. De Constitutionele Raad, het hoogste rechtsorgaan in Frankrijk, heeft nu besloten dat een overheidsorgaan daartoe niet bevoegd is. Zulke maatregelen kunnen alleen door een rechter genomen worden. Vrije toegang tot publieke informatie online is een mensenrecht, aldus de raad.

De Raad keek naar het wetsvoorstel op aandringen van de linkse oppositie in Frankrijk. De beslissing is een tegenvaller voor de Franse president Sarkozy, die de wet een warm hart toedraagt. Eerder riep het voorstel al weerstand op in Brussel. Deze week sprak de Nederlandse Staatssecretaris van Economische Zaken, Frans Heemskerk, zich ook uit tegen het plan. Zo’n wet zou in Nederland volgens hem onacceptabel zijn. Ook de Nederlandse brancheorganisatie van de entertainmentindustrie, NVPI, vond de Franse aanpak wat aan de rigoureuze kant. Een mildere variant zou volgens hen wel wenselijk zijn.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12