Patrick Wolf vernietigde zijn droom Patrick Wolf vernietigde zijn droom

“Ik hoef niet langer een internationaal popidool te worden”

, Erik Zwennes

Patrick Wolf vernietigde zijn droom

“Ik hoef niet langer een internationaal popidool te worden”

Erik Zwennes ,

De Engelse zanger Patrick Wolf stortte tijdens de tour na zijn derde album volledig in. Hij gaf aan dat hij uit de muziek wilde stappen, brak met zijn label Universal en gaf elke pond die hij ooit verdiende in een jaar tijd uit. Nu is hij terug met het sterke album The Bachelor.

“Ik hoef niet langer een internationaal popidool te worden”

Patrick Wolf (25) debuteerde op zijn twintigste als solo-artiest, bracht twee jaar geleden zijn derde album The Magic Position uit en stortte tijdens de hier op volgende wereldtournee in. Hij deed nauwelijks interviews, gaf aan dat hij uit de muziek wilde stappen en brak met zijn label Universal. Maar wie loopt daar opgewekt door de Amsterdamse straten voor een gesprek over zijn meer dan geslaagde vierde album The Bachelor? Een herboren Patrick Wolf. “In een jaar tijd heb ik alles wat ik in mijn carrière verdiende, verbrast.”

Tijdens de promotietournee wijkt Wolf’s liefde geen moment van zijn zijde. “Ik ben een compleet ander mens. Zeker in vergelijking met mijn vorige tour ben ik echt leuker om te spreken.” De blonde Londenaar lacht en zijn vriend kijkt op. Ik dank de jongen die achter in de hotelkamer een bak boerenkoolstamppot wegprikt, Wolf wordt er verlegen van. “Je liefde meenemen over de wereld is fijn. Nu zijn er geen lege hotelkamers meer. De interviews gaan ook ineens een stuk gemakkelijker.”

“Rond Kerstmis 2007 deed ik twee belangrijke shows in Shepherds Bush, het moest de kers op de taart van de tour worden. Maar ik was een puinhoop. In de jacht naar succes had ik mijn leven volledig verwaarloosd. Al mijn menselijke eigenschappen waren uitgeschakeld, ik kon alleen nog maar die publieke persoon zijn en zingen. Het werd tijd om privacy te vinden en een gezonder leven te ontdekken.”

In het jaar dat hier op volgde, huurde Wolf een appartement aan de rivier Theems en verbraste hij alles wat hij ooit met muziek verdiende. Tegelijk hervond Wolf rust, zijn liefde voor muziek en schreef hij nummers voor The Bachelor. Wolf vertelt dat hij nog steeds moeilijk ‘nee’ zegt tegen aanbiedingen, maar dat hij niet bang is opnieuw dezelfde fouten te maken “Al denk ik nog steeds 23 uur per dag te kunnen werken. Maar ik neem nu zeker de verantwoordelijkheid voor wat me destijds overkwam. Uiteindelijk doe je het toch gewoon jezelf aan.”

Met het uitbrengen van The Bachelor verlegt Patrick Wolf zijn ambities. De wens om het volgende internationale popidool te worden, heeft hij laten varen. “Ik wil alleen nog maar de beste plaat maken die ik in me heb; mijn energie alleen nog maar creatief gebruiken en niet meer verkwanselen in de jacht naar nummer 1. Je kunt je soms beter even opsluiten en hard werken.”

Help me to better
Support my family
And better, better
Of a brother be
(uit Blackdown)

Na een jarenlange zoektocht naar zichzelf kwam Patrick Wolf weer thuis. Ook letterlijk, thuis bij zijn familie, die hij jarenlang had verwaarloosd. “Ik voel me schuldig en schaam me voor wat ik hen heb aangedaan. Wanneer je kiest voor je eigen weg in deze wereld, offer je veel op. Wanneer je een reiziger wil zijn, laat je mensen en een thuis achter. Ik ben er nu achter dat hechte relaties en liefde belangrijker zijn dan muziek. Mijn vriend, ouders en zus hebben nu de hoogste prioriteit.” Wolf noemt deze ommezwaai de vernietiging van zijn jongensdroom. “Maar anders was er helemaal geen muziek meer geweest.”

Beluister het album The Bachelor op de Luisterpaal (Bloody Chamber/Rough Trade)
Patrick Wolf speelt ondermeer op Lowlands 2009

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12