Oplevering Podium de Vorstin in december Oplevering Podium de Vorstin in december

Leon Zwaans: "Rock 'n roll kun je niet tekenen"

, Atze de Vrieze

Oplevering Podium de Vorstin in december

Leon Zwaans: "Rock 'n roll kun je niet tekenen"

Atze de Vrieze ,

Het heeft flink langer geduurd dan de bedoeling was, maar als alles goed gaat heeft Hilversum begin 2010 weer een poppodium. De oplevering van Podium De Vorstin, op de oude plek van de Tagrijn, staat gepland voor december 2009. Rond maart moet het podium open gaan.

Leon Zwaans: "Rock 'n roll kun je niet tekenen"

Het heeft flink langer geduurd dan de bedoeling was, maar als alles goed gaat heeft Hilversum begin 2010 weer een poppodium. De oplevering van Podium De Vorstin, op de oude plek van de Tagrijn, staat gepland voor december 2009. Rond maart moet het podium open gaan. In maart 2007 brandde het leegstaande pand van de Tagrijn af.

Directeur Leon Zwaans heeft goede hoop dat de bouw alle vertraging nu wel zo'n beetje achter de rug heeft. Het podium zou oorspronkelijk in 2008 open gaan. "De afgelopen weken hebben we weer wat vertraging opgelopen, omdat bepaalde detailontwerpen niet aansloten op het grote ontwerp. Een aantal stalen constructies moesten terug naar de fabriek." Kosten: 9 ton. Die komen niet voor rekening van het poppodium. "We hebben daarover afspraken gemaakt in het contract. Stijgende kosten mogen niet verrekend worden in de huurprijs. De gemeente onderzoekt nu of een deel van de kosten verhaald kunnen worden op degenen die de fouten gemaakt hebben."

De Vorstin is dan ook geen lullig clubhuis. Het podium kent een indrukwekkende staalconstructie, waarin geen rechte lijn te bekennen is. "Ballast Nedam is als aannemer betrokken. Dat is echt geen kleine jongen, maar zo'n ingewikkelde constructie hadden ze nog niet eerder meegemaakt", zegt Zwaans. "Die aparte vorm komt vooral door de beperkingen van het terrein dat we tot onze beschikking hebben. Bovendien zijn bepaalde keuzes gemaakt voor de akoestiek."

De Vorstin krijgt een grote zaal, met een maximale capaciteit van rond de 900 bezoekers, plus een groot café ("grand café klinkt te chique") waarin 300 bezoekers naar volledig versterkte optredens kunnen kijken. "De zaal is geïnspireerd op de grote zaal van de Oosterpoort. Er is een flink balkon, met stoelen, en een platte vloer. De stoelen kunnen bij drukke concerten verwijderd worden. We hebben bewust niet gekozen voor een kleine zaal, maar voor een café met een glazen wand, zodat mensen van buitenaf direct kunnen zien als er iets gaande is."

Om de vele Hilversumse BN'ers zo goed mogelijk te kunnen bedienen krijgt De Vorstin een VIP-balkon en een artiestencafé. "Uit het verleden weten we dat bands die in Hilversum spelen vaak meer gasten mee brengen dan in pak hem beet Delfzijl", zegt Zwaans. De Tagrijn had om die reden een speciaal artiestencafé, waar muzikanten hun gasten kunnen ontvangen. Op die manier kunnen ze hun kleedkamer voor zichzelf houden."

Overal aan gedacht dus. Ook aan rock 'n roll? "Rock 'n roll kun je niet tekenen", zegt Zwaans. "Maar we denken er wel over na. De Vorstin moet geen kraakhelder gebouw met witte muren worden. We hebben geprobeerd een heel oude tekening van Herman Brood uit de kleedkamer van de Tagrijn over te plaatsen, maar dat lukte helaas niet. Er zijn wel plannen om het nieuwe podium sfeer te geven, maar dat moet nog even een verrassing blijven."

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12