Nederlandse artiesten over hun band met Michael Jackson Nederlandse artiesten over hun band met Michael Jackson

“Alsof ze vertellen dat je kinderjaren overleden zijn”

, Fiona Fortuin

Nederlandse artiesten over hun band met Michael Jackson

“Alsof ze vertellen dat je kinderjaren overleden zijn”

Fiona Fortuin ,

Michael Jackson is overleden; de popster die wereldwijd 750 miljoen platen verkocht, het best verkochte album aller tijden op zijn naam heeft staan en glitterjasjes hip maakte; de artiest die elke artiest na hem wel iets heeft meegegeven, ook in Nederland. Jiggy Djé, Rico en Pete Philly over de wereldster.

“Alsof ze vertellen dat je kinderjaren overleden zijn”

Michael Jackson is overleden; de popster die wereldwijd 750 miljoen platen verkocht, het best verkochte album aller tijden op zijn naam heeft staan en glitterjasjes hip maakte; de artiest die elke artiest na hem wel iets heeft meegegeven, ook in Nederland.

Gisterenavond kreeg Rico van de Fakkelbrigade een sms van Sticks, over de hartaanval van Michael Jackson. Meteen zette de Zwolse rapper zijn computer en televisie aan. Bij het volgende nieuws volgt een nieuwe sms van Sticks of hij mee de stad in ging voor een borrel, toch zoekt Rico zijn bed op. “Ik kan het amper bevatten, ben er echt emotioneel van”, vertelt Rico. “Michael Jackson is een legende, een bovenmenselijk figuur. Net zag ik oude beelden van hem als klein kind. Dan zie je ook dat hij echt een mens was.”

Zojuist heeft hij in de stad een T-shirt van zijn idool gekocht, Rico trekt het vanavond aan bij het optreden van de Fakkelbrigade in Den Haag. Als een soort van eerbetoon. Op de Fakkelbrigade track Groen Gras rapt Rico over zijn Michael Jackson jasje en Smooth Criminal kapsel. “Sinds klein kind ben ik fan van hem en dat ben ik nog altijd. Hij zal altijd dicht bij mij blijven. Ik luister nog vaak naar zijn muziek, vorige week nog samen met Sticks in de auto terug van een optreden. Vooral bij die oude nummer hoor je goed hoe knetter ver hij zijn tijd vooruit was. Pas hadden we het met een groep jongens in de kleedkamer over wie vroeger de meeste spullen van Michael Jackson had. Iedereen zei ‘ik heb dit, ik heb dat’. Toen kwam ik er tussendoor met: ‘Ik heb twee barbiepoppen van hem’. Toen was het wel even stil en werd er gelachen. Ik schaam er niet voor. Ik had van alles, Michael Jackson trainingspakken, dekbedovertrekset, kussentjes. Eind vorig jaar ben ik nog naar een Michael Jackson tribute in Zwolle geweest. Daar heb ik nog een pop gekocht, die staat bij mij thuis.”

In 1988 was hij bij een concert, zijn vader had kaartjes gekocht. “Mijn pa zei pas nog dat dat kaartjes voor een rij dichtbij het podium waren. Toch weet ik nog dat ik met een verrekijker naar de schermen keek om zijn moves te kunnen checken. Het is het hoogtepunt in mijn fan zijn. Gelukkig blijft muziek tijdloos en voor eeuwig.”

Rapper Jiggy Djé hoorde vanochtend van het overlijden. Hij belde meteen zijn vader. “Terwijl ik dat normaal gesproken nooit ’s ochtends doe.” Michael Jackson is onlosmakelijk verbonden met Jiggy’s jeugd. Alsof ze vertellen dat je kinderjaren overleden zijn, twitterde de Amersfoortse vanochtend. “Voor Thriller was ik nog te jong, het begon met een bandje van Bad. Sindsdien is hij met me mee gegroeid, elk jaar scoorde hij een hit. En niet alleen dat. Het bijzondere aan hem was dat hij als artiest boven alles uitsteeg wat menselijk was. Als kind geloofde je in het spektakel. Muziek en optreden bracht hij naar een nieuw level. Iedereen spreekt over het interview van Martin Bashir met Michael uit 2007, maar het is het interview van Oprah begin jaren negentig dat bij mij echt is blijven hangen. Oprah vroeg hem een liedje te zingen, waarop hij een mix brengt van beatboxen en zingen. Het is bizar hoe knap hij dat doet, ik wilde hem alleen maar nadoen. De moonwalk probeerde ik ook. Ja, ik was wel veel bezig met Michael Jackson. Zowel mijn ouders en ik zijn met hem opgegroeid. De volgende generatie moeten we gaan uitleggen wie hij was. Hoe groot. Heel vreemd moet dat straks zijn.”
 
Pete Philly zit wat beduusd in zijn hotelkamer in Sicilië wanneer hij de telefoon opneemt. “Hij was zo huge, ik ben devastated. Al zijn pijn en struggles hebben we gevreten alsof het snoep was. Hij is door ons leeggezogen. Maar toch, wie had gedacht dat hij andere grote artiesten als Stevie Wonder niet zou overleven? Op mijn derde, toen ik nog op Aruba woonde, sleurde ik mijn ouders mee naar de cdwinkel. Ik had Michael Jackson gehoord en dat moest ik hebben. Sindsdien is hij nooit meer uit mijn leven gegaan.”

Pete Philly is niet alleen fan, Michael Jackson heeft hem ook muzikaal sterk beïnvloed. “Zonder Michael Jackson zou ik nu niet zijn wie ik ben. Meer dan wat dan ook ben ik het beste in performen. Dat is echt iets wat ik van hem heb geleerd. In hiphop gebeurd dat nog weinig, maar in r&b en pop is een performance heel normaal geworden. Hij heeft daar de basis voor gelegd.” 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12