Groot Duits showcasefestival Popkomm gaat niet door Groot Duits showcasefestival Popkomm gaat niet door

Nederlandse showcasefestivals gaan ‘beter dan ooit’

, Erik Zwennes

Groot Duits showcasefestival Popkomm gaat niet door

Nederlandse showcasefestivals gaan ‘beter dan ooit’

Erik Zwennes ,

Popkomm, het belangrijke Duitse showcasefestival dat jaarlijks in Berlijn plaatsvindt, gaat dit jaar niet door. Popkomm poogt in een nieuw te organiseren model in 2010 te herstarten. Vooralsnog lijken de Nederlandse showcasefestivals ADE en Eurosonic/Noorderslag alleen maar beter te lopen dan ooit.

Nederlandse showcasefestivals gaan ‘beter dan ooit’

Popkomm, het Duitse showcasefestival dat jaarlijks in Berlijn plaats vindt, gaat dit jaar niet door zo melden diverse Duitse media. Samen met het Franse Midem staat Popkomm bekend staat als de grootste en belangrijkste muziekindustrieconferentie van Europa.

Popkomm zou van 16 tot en met 18 september worden gehouden op een nieuwe hoofdlocatie. Later vandaag zal het festival een persconferentie houden. Duidelijk is dat Popkomm poogt in een nieuw te organiseren model in 2010 te herstarten. Hiervoor hoopt het op een financiële injectie van de Duitse overheid.

Vorig jaar trokken Sony en EMI zich terug uit de conferentie na kritiek op de verschuivende focus. Popkomm zou zich te weinig op muziek richten en meer op randzaken van de industrie. Volgens Richard Zijlma, General Manager van het Amsterdam Dance Event, heeft Popkomm al jaren te maken met een negatieve trend in bezoekersaantallen. Hij voorspelt dat grote conferenties als Popkomm geen toekomst hebben en wijst op het succes van meer nichefestivals. “Ik ken de specifieke redenen achter het niet doorgaan van deze editie niet. Maar sinds de verhuizing in 2003 naar Berlijn is het Popkomm niet gelukt een duidelijke identiteit te creëren. Samen met de teruglopende markt en de recessie verrast het me niet.”

Zijlma, tevens betrokken bij het Groningse showcasefestival Eurosonic/Noorderslag, zegt dat het met de Nederlandse initiatieven beter dan ooit gaat. “Het aantal inschrijvingen is bij beiden duidelijk hoger dan vorig jaar. Het zijn sterke festivals met een duidelijk profiel. Ik geloof niet meer in standjesconferenties waar de industrie per vierkante meter beursruimte inkoopt. Op ADE is het zo dat iedereen die op je schouder tikt een potentieel businesspartner is. Dat werkt vele malen beter en is zo aantrekkelijker voor de betrokkenen.”

Popkomm, dat in 1989 voor het eerst werd georganiseerd in Düsseldorf, trekt jaarlijks vele Nederlanders uit diverse takken van de industrie. Ook is er elk jaar een behoorlijke afvaardiging van bands die zich in Berlijn presenteert aan de Duitse en internationale markt. Zijlma vindt het moeilijk in te schatten hoe erg het voor Nederland is dat het festival niet door gaat. “Het grote Popkomm is het al tijden niet meer. Duitsland is nog steeds een grote markt, maar Popkomm is ook maar een instrument. De tijden veranderen, maar het zou erg jammer zijn als het hele festival zou verdwijnen.”

Update:

In een persverklaring zegt festivaldirecteur Kleinhenz: “De situatie bij Midem in Cannes leek zich ook bij Popkomm voor te doen. Ondanks de positieve reacties op de nieuwe locatie en het geruststellende aantal aanmeldingen, vrezen we minder bezoekers door de economische crisis. Vanwege onze verantwoordelijkheid naar de standhouders voelden we ons gedwongen Popkomm een jaar uit te stellen." Tevens bevestigt de conferentie een herpositionering voor de volgende editie.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12