Flinke Namen: inspiratie, offers en hoeren Flinke Namen: inspiratie, offers en hoeren

“Als je maar iets met volledige overgave doet, valt alles vanzelf op zijn plek”

, Erik Zwenes

Flinke Namen: inspiratie, offers en hoeren

“Als je maar iets met volledige overgave doet, valt alles vanzelf op zijn plek”

Erik Zwenes ,

Rappers Sef, Fit en Murth The Man-O-Script vormen met producer en beatmaker The Flexican Flinke Namen. Flinke Namen zijn het, maar noem dit geen zij-project. Het debuut Superstuntwerk is een product van jaren voorbereiding, offers en hard werken.

“Als je maar iets met volledige overgave doet, valt alles vanzelf op zijn plek”

“Het is je boy Sef van die Flinke Namen” roept Yousef Gnaoui, beter bekend als rapper Sef, op Aye de laatste single van Top Notch rapper Dio. Maar wie zijn die Flinke Namen dan? Vanaf nu kun je niet meer om ze heen. De zomersingle Als Zij Langs Loopt, geschoten in een zonnig Amsterdams Westerpark, fungeert als slimme introductie van de groepsleden. Achtereenvolgens komen Sef (24), Glen Faria a.k.a. MC Fit (29) en Murth Mossel a.k.a. Murth The Man-O-Script (39) aan het woord. Alles onder de creatieve muzikale leiding van Thomás Goethals a.k.a. dj The Flexican of gewoon Flex (26). Zijn fascinatie van Latijns-Amerikaanse  percussie vormt de basis van het nummer. Met een slim orgelloopje en natuurlijk die sample van latinlegende Rubén Blades is de hit geboren en de (Flinke) Namen gevestigd.

De percussie is belangrijk op het debuut Superstuntwerk. Maar Flex grijpt ook regelmatig naar diepe synthbeats of combineert beiden op het eveneens introducerende Wat Heb Je Geleerd? Het is niet alleen blazen wat het viertal doet. Zo hebben alledrie de mc’s een eigen introverte track en vormt een fijnzinnige minimale beat de basis voor het rustpunt op de plaat in de vorm van Wolken. De nummers onstonden allemaal in de studio. Zonder features en bemoeienis van buiten. Flex werkte regelmatig door totdat de zon weer opkwam. Geen moeite voor een dj, zou je zeggen, maar het kostte hem tevens zijn relatie en gezondheid. “Ik zat er zo in. Regelmatig sliep ik maar drie uur per nacht, maar ik was zo gelukkig. Ik heb veel geleerd over muziek en het produceren, maar ook over mezelf.”

Sef en Flex kennen elkaar als buurjongens en vormden samen met Fit Flinke Namen. Hoe komen drie ‘jonkies’ er bij een hiphopveteraan als Murth er bij te vragen? “Sef en Flex waren al met Murth bezig als fans. Ze kennen zelfs zijn oude teksten nog uit hun hoofd,” vertelt Fit. “Ik ken hem van way back. Toen we als drietal bij elkaar kwamen met de vraag wat Flinke Namen zou completeren, kwamen we ‘bang’ alle drie op Murth uit.” Murth: “Uiteindelijk zijn we vier pikkies. Ik ben misschien eerder geboren op de tijdslijn, maar qua geest valt het wel mee hoor.” De andere tafelgenoten grinniken.

Snel wordt duidelijk dat Murth misschien nog wel de jongste geest van de leden heeft. Hij is in ieder geval het groepslid dat met Sef eiste dat de brutale banger Hoeren op de plaat zou komen.
Sef legt uit wat er gebeurde toen hij de beat hoorde: “Ik zei dat we iets moesten doen als: ‘er zijn hoeren in de tent’-hook. Murth en ik keken elkaar aan, maar durfden het niet te zeggen. Het was een minuut stil en uiteindelijk was dat hem gewoon.” Murth: “Wij zaten in het kamp van de lovers, Fit wilde er absoluut niets mee te maken hebben en Flex hebben we echt moeten overtuigen.” Nu klinkt het refrein: ‘er zijn hoeren in de tent dus ik ga nog niet naar huis’ en hoeft Fit, de enige vader van het gezelschap, de ouders op het schoolplein niet te ontlopen.

Superstuntwerk is, zoals gezegd, divers in toon en inhoud, maar ook muzikaal erg uiteenlopend. De genrediscussie vindende heren maar onzinnig. “In de basis is het rapmuziek,” aldus Murth. “We hebben alle vier een brede muzikale interesse. Het is niet zo dat we in de studio zitten en bedenken dat we iets voor eenieder moeten opnemen.” Wel moesten de vier agenda’s naast elkaar gelegd worden om de presentatie van Superstuntwerk en de tour te plannen. Alle leden hebben inmiddels succes en een bijpassend druk programma naast Flinke Namen. Toch benadrukken ze dat de groep geen zijproject is en gaan ze voor een lange tournee door het land. Murth: “Ik raak zo geïnspireerd door deze groep. De energie en het geluk dat dit me geeft, is voor mij het bewijs dat het klopt. Dat als je iets met overgave doet alles vanzelf op zijn plek valt.”


Superstuntwerk is nu uit via Top Notch/Universal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12