DJ Lady Aïda begint dj-school in Eindhoven DJ Lady Aïda begint dj-school in Eindhoven

“Bij mij krijg je ook theorieles, denk bijvoorbeeld aan een boekenlijst”

, Erik Zwennes

DJ Lady Aïda begint dj-school in Eindhoven

“Bij mij krijg je ook theorieles, denk bijvoorbeeld aan een boekenlijst”

Erik Zwennes ,

Na de zomer is het mogelijk om een dj opleiding te volgen bij dj Lady Aïda. De veteraan uit Eindhoven, die op 3VOOR12 blogt als Rebelbass, wil met de opleiding hobbyisten verder helpen, maar ook werken aan talentontwikkeling. “Ik hoop ook de naschoolse opvang te interesseren,” Aldus Aïda Spaninks.

“Bij mij krijg je ook theorieles, denk bijvoorbeeld aan een boekenlijst”

Vanaf 21 september is het mogelijk om een dj opleiding te volgen bij dj Lady Aïda. In samenwerking met het Centrum voor de Kunsten Eindhoven (CKE) kunnen beginners en gevorderden werken aan hun skills. Aïda Spaninks, onze eigen Rebelbass, werd gevraagd door CKE of ze zich wilde verbinden aan de opleiding. “Ik wilde dat wel doen, maar dan niet als een hobbyclubje. Het blijft natuurlijk amateurkunst, maar ik wil die jongeren dan wel iets kunnen bieden waarmee ze aansluiting hebben op een eventueel vervolg bij het ROC of Fontys.” De dj school richt zich niet alleen op beginners in het vak. Na de basis of een geslaagde auditie kunnen cursisten diverse modules volgen, bijvoorbeeld gericht op het zakelijke aspect, online promotie en de fijne kneepjes van het vak; van beatmixen en turntablism workshops tot speciale masterclasses.

Cursisten moeten ook rekening houden met theorielessen. Aïda: “Iedereen haat dat altijd, maar het hangt er heel erg vanaf hoe je dat samenstelt. Ik zal zelf veel handouts verzorgen, maar denk bijvoorbeeld ook aan een boekenlijst en misschien wel gastdocenten.” Volgens Aïda moet bij geschikte boeken voor de lijst gedacht worden aan Last night a dj saved my life van Bill Brewster, Technorebels over de Detroitscene, maar ook Job de Wit’s ROXY en de houserevolutie. “Het is belangrijk te weten in wat voor wereld je je begeeft, maar ook belangrijk om je eigen richting te bepalen. In de basismodule komen ook de vele genre’s aan bod en wat je platenkeuze bepaald.”

Beginners en gevorderden zijn zoals gezegd welkom. Ook alle leeftijden kunnen bij de dj school aankloppen. Lady Aïda begint zelfs een groep voor kinderen van 9 tot 13 jaar. “Ik hoop de naschoolse opvang te interesseren. Zeg nou zelf, dit is toch een stuk leuker dan een beetje klussen in een muf lokaal?” De dj school moest natuurlijk wel op een bijzondere locatie starten. Hiervoor heeft het CKE intrek genomen in de muziekafdeling van het ROC. “Vlak naast skatepark Area 51, echt te gek.”Dankzij steun van de gemeente Eindhoven weet de school de kosten voor de cursus laag te houden. Voor 159 euro ben je vijftien lessen welkom. De cursus richt zich op het draaien met cd’s, maar zal voorlopig nog wel aandacht besteden aan het draaien van vinyl. Ja, je mag je eigen platen meenemen. Tussen 3 en 9 uur ’s avonds neemt de school intrek in het pand.

Aan de basis van Aïda Spaninks’ inzet zit haar wens meer te doen met haar kennis van het vak. Als dj Lady Aïda zit zij volgend jaar 25 jaar in het vak. Ook ergert ze zich aan de beperkte groep dj’s die in Nederland worden geboekt en internationaal doorbreken. “Het is heel goed dat er internationaal aandacht is voor onze artiesten, maar je zult wel moeten blijven voeden van onderaf. Ik wil daarom ook talenten scouten en begeleiden.” Is het eigenlijk wel leuk dat dj vak? “Het is geweldig. Ik heb er zelf altijd voor gekozen weg te blijven van commercie en ben er daarom niet rijk van geworden. Ik vind  kennis overdracht heel belangrijk. De muziek staat voorop en als je bereid bent hard te werken en je te verdiepen in de materie, is het een geweldig vak.”

De cursus start in Eindhoven, maar Aïda is van plan het concept breder in Brabant en wellicht ook de rest van Nederland op te zetten. Vanaf 21 september gaan de eerste cursisten aan de slag.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12