De originele Fakkelbrigadiers zijn geen muzikanten De originele Fakkelbrigadiers zijn geen muzikanten

Sticks: “Wij zijn geen mensen die leed uitmelken”

, Erik Zwennes

De originele Fakkelbrigadiers zijn geen muzikanten

Sticks: “Wij zijn geen mensen die leed uitmelken”

Erik Zwennes ,

Sticks, Rico, Typhoon, Sanders, James en beatbakker A.R.T. vormen de Fakkelbrigade. Het komt voort uit Opgezwolle, maar heeft er ook weer heel weinig mee te maken. Dit is geen geforceerde formatie, maar een stel vrienden die al doende in de studio een album bij elkaar schreven. Typhoon: “Eén ding stond voorop: zo min mogelijk naar buiten kijken.“

Sticks: “Wij zijn geen mensen die leed uitmelken”

“Colucci was een van de eerste tracks. We hadden het gevoel van: hé, dit is tof, laten we meer nummers maken. Op een gegeven moment hadden we een zooi nummers af en ga je denken aan een plaatje.” Zo makkelijk als het uit de mond van Rico klinkt, zo gemakkelijk verliep het proces van schrijven en opnemen van het debuut van de Fakkelbrigade (FB). Op Colucci Era zijn naast Rico ook Typhoon, Sanders, James en Opgezwolle partner in crime Sticks te horen. Over Opgezwolle kunnen ze kort zijn: “Het was OP-gezwolle,” grapt Sticks.

Aan producer A.R.T. (Ali Reza Tahoeni) om Opgezwolle producer Delic te doen vergeten. Al zal niemand van de FB dat zo zeggen. Sticks: “FB is een nieuwe groep met een nieuw geluid. Persoonlijk vind ik het erg tof dat Ali heeft gezegd: we gaan het doen. Ik had me ook voor kunnen stellen dat hij niet met ons wilde werken door wat we hiervoor allemaal al hebben gedaan.” A.R.T. vult aan: “Mensen gaan je toch vergelijken en niet om tof te doen, maar ze weten niets.” De groep lacht. Vier trotse artiesten vertellen oprecht hoe leuk het was om op een relaxte manier muziek te maken. De andere twee: Sanders en James zijn er vandaag niet bij. Ze zijn ook minder te horen op Colucci Era, maar zijn wel volwaardig lid van de brigade. “Ze waren er altijd bij in de studio en zonder hun inbreng had de plaat niet zo geklonken,” aldus Sticks. Het bewijs voor het onderlinge respect wordt nog maar weer eens geleverd tijdens de albumpresentatie in Hedon, Zwolle. Wanneer James a capella een persoonlijke tekst blaast, kijkt de rest ademloos toe, om elkaar daarna in de armen te vallen.

Schulden afgelost, geen gedoe met incasso, geen strafblad, we hebben geluk gehad,’ rapt Rico op het intro van de plaat. Hebben de heren na Opgezwolle te hard lopen brassen? “Nee, we komen uit een best goed milieu en hebben voor de muziek gekozen. Wij kennen de jongens die minder geluk hebben gehad.” Sticks schrikt bijna van het feit dat deze zin ter sprake komt. “Ik vind dat een van de hardste zinnen van Rico. De originele Fakkelbrigade bestond uit jongens die niet eens muziek maakten. Die jongens uit onze buurt met wie het in veel gevallen niet goed is gegaan. De een zit constant vast, een is dakloos, twee jongens hebben zelfmoord gepleegd, wij zijn niet het type mens die dat gaat uitmelken in teksten. Het is bizar om te zien hoe ieder zijn eigen weg gaat in het leven.” Fakkelbrigade zet in die zin de lijn van Opgezwolle door; eerder associërend dan verhalend. Toch hoor je ook bepaalde vragen terug komen op Colucci Era, bijvoorbeeld in het nummer Tot Hier en Niet Verder met de onderliggende vraag: hoe om te gaan met negativiteit zonder zelf in negativiteit te vervallen.

En dan komt dat moment dat je dat nieuwe ding; een nieuw geluid en gezicht deelt met je oude fans. Rico zegt wel te hebben getwijfeld over hoe men zou reageren op het album. “Soms denk je: dit kun je niet anders dan dope vinden, ze kunnen echt niet anders. Maar veel mensen hebben ook vooroordelen of bepaalde wensen bij iets nieuws van ons. Natuurlijk kan het dan tegen vallen. Maar daar kun je je beter niet mee bezig houden. Je gaat het als luisteraar voelen wanneer er te veel op die manier over de muziek is nagedacht.” De uitdaging bij het maken van de plaat zat volgens Typhoon veel meer in de onderlinge strijd. “Het was een gezonde strijd, maar ik ging na een dag soms echt wel naar huis met het idee dat ik een van de andere jongens wilde toppen. Dan ga je toch nog even goed zitten voor die ene scherpe vondst. Er stond in ieder geval één ding voorop tijdens het proces: zo min mogelijk naar buiten kijken. “De tijd die je gebruikt om naar anderen te kijken, kun je veel beter voor je eigen shit gebruiken. Colucci Era is een momentopname; iets waar we heel trots op mogen zijn.”


Bekijk de albumpresentatie in zijn geheel op 3VOOR12TV
Colucci Era is uit via Top Notch/Universal.
11 juni staan de heren in een uitverkochte Paradiso, Amsterdam. Later dit jaar ook nog op andere plekken in Nederland en op festivals Wantijpop, Lowlands, Dour, Raw Rhythm en Mystery Land.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12