3VOOR12 spreekt de vertrekkende Rebelbass 3VOOR12 spreekt de vertrekkende Rebelbass

“Volgend jaar wordt het Lady Aïda-jaar!”

, Erik Zwennes

3VOOR12 spreekt de vertrekkende Rebelbass

“Volgend jaar wordt het Lady Aïda-jaar!”

Erik Zwennes ,

Na vijfenhalf jaar neemt 3VOOR12 afscheid van dj Lady Aïda en het Rebelbass weblog. Op 1 juli 2009 komt hier een einde aan de columns, nieuwtjes, schandalen, tips en verslagen. Rebelbass wordt in november tien en gaat verder op Rebelbass.com.

“Volgend jaar wordt het Lady Aïda-jaar!”

Na vijfenhalf jaar neemt 3VOOR12 afscheid van dj Lady Aïda (Spaninks) en het Rebelbass weblog. Op 1 juli 2009 komt alhier een einde aan de columns, nieuwtjes, schandalen, tips en verslagen. Rebelbass wordt in november tien en gaat verder op Rebelbass.com. Het wordt, na de overstap van Oor naar de VPRO, de tweede doorstart; persoonlijker dan ooit, maar niet minder scherp en venijnig. Rebelbass viert in 2010 haar 25-jarig dj-jubileum en dat zal niet ongemerkt voorbij gaan.

Tien jaar geleden bedacht muziekjournalist en ex-3VOOR12’er Job de Wit de naam Rebelbass. Een creatief afgeleide van de rebellenbasis uit de Star Wars films. Er zit zelfs copyright op, al mogen enkele guerillajongens uit de UK de naam van Aïda gebruiken voor hun feestjes. 3VOOR12 oprichter Erwin Blom beoordeelde destijds de website van Rebelbass als een wereldsite in potentie. Ruim vier jaar later maakte de dj op aandringen van Blom de transfer naar 3VOOR12.

Een gesprek met de enige echte Rebelbass zit vol met “dit niet opschrijven hoor” en ”nog even voor je houden”. Aïda is nu eenmaal een bijtertje; immer kritisch en met een oog voor misstanden en nieuwtjes uit de dancescene.  Een wereld waar ze een haat-liefde verhouding mee heeft. En die wereld ook met haar. “De cowboys van ’89 die de wereld veroverden, zijn van het wilde westen naar een communistische staat verhuisd. De dancescene is helemaal niet meer vrijgevochten, maar blijkt regelmatig een bekrompen wereldje waarin alles om geld draait.”

Aïda ervoer dit aan den lijve toen een niet nader te noemen onthulling op haar blog voor een storm aan reacties zorgde. Ze twijfelde, maar besloot niets terug te nemen. De blog heeft zeker voor economisch en sociale schade gezorgd. Toch zou Aïda niets anders hebben gedaan. De vrijheid die ze bij 3VOOR12 genoot was essentieel. “Maar natuurlijk kun je enkel zeiken over wat er allemaal mis is in de scene, ik zocht toch ook naar lichtpuntjes en de humor. De beste spot is zelfspot, ik bleek dat dus te hebben,” lacht Aïda. Naar eigen zeggen heeft ze nooit misbruik gemaakt van de macht van het medium. Wel is ze handiger geworden in het bloggen. “Ik schrijf zoals ik het verhaal zou willen lezen. Een slimme opbouw, formulering en kop zijn essentieel. En natuurlijk voldoende seks, geen medium kan zonder! De basis is schrijven vanuit je hart. Mensen voelen het als je werkelijk betrokken bent bij je onderwerp.”

“Elk stukje dat ik schrijf is een klein schilderijtje. Daarom ben ik eigenlijk niet zo geschikt voor harde verslaggeving. Ik kan vier uur zitten op een fragment van 150 woorden en wil dat mensen genieten van hoe het schilderijtje geschilderd is.” Aïda is het meest trots op haar artikel over de Sub-Urban lifestyle: van paardepoep tot Gucci, waarin de allure van het betere provinciale feest op fijnzinnige wijze uit de doeken wordt gedaan. Ook zullen lezers de persoonlijke verhalen over haar vader en nieuwgevonden halfbroer herinneren of de hilarische avonturen op Second Life of festivals als Lowlands en Eurosonic/Noorderslag.

En nu? Nu gaat Rebelbass verder. Met talentscouting en de opzet van haar dj-school, maar vooral ook met schrijven. “Door al die aandacht aan anderen, ben ik wel eens vergeten mijn eigen agenda bij te houden en mijn eigen activiteiten te promoten. Mensen zagen me toch eerder als verslaggever en journalist dan als artiest. Volgend jaar vier ik mijn jubileum en ik wil er iets moois van maken.” De Lady ziet een grote tour door Nederland voor zich en heeft alvast een manager in de arm genomen. “En misschien moet ik mijn afscheid van 3VOOR12 toch ook maar eens rondmailen. Ik ben gewoon niet zo’n spammer, maar een beetje aandacht vragen mag best. Volgend jaar wordt het Lady Aïda-jaar!”


Lees ook de afscheidspost op Rebelbass.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12