3VOOR12 Draait (week 25): The Hickey Underworld, Fink, Milanese 3VOOR12 Draait (week 25): The Hickey Underworld, Fink, Milanese

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

, Erik Zwennes

3VOOR12 Draait (week 25): The Hickey Underworld, Fink, Milanese

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Erik Zwennes ,

Wanneer je er al helemaal niet meer op rekent is daar ineens het debuut van het Vlaamse The Hickey Underworld. Groots en meeslepend. Verder gaat 3VOOR12 hard op Fink en Milanese.

Waar luistert de redactie van 3VOOR12 naar?

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Album van de week:

Jack Penate - Everything Is New (XL/V2)

3VOOR12 Single van de week:
DIO & The Madd - Baby (TopNotch/Universal)

3FM Megahit:

Gossip - Heavy Cross (Sony Music)

TOP 10:
1. The Hickey Underworld - The Hickey Underworld (Hickey Underworld/Naive/PIAS)
“Toen waren ze al goed. Nu nog beter” (Stephan Van Peursem)
”De betere stoemprock voor elk moment van de dag” (Erik Zwennes)
“De laatste jaren specialiseerden de Belgen zich in kalme zomerpop, maar gelukkig is daar nu The Hickey Underworldals tegengif” (Atze de Vrieze)
“Vies en vuig Vlaams klonk nog nooit zo goed” (Ron van der Sterren)

2. Fink – Sort of Revolution (Ninja Tune/PIAS)
“Vierde schitterplaat van deze ingetogen singer/songwriter” (Eric Corton)
“Alles wat nodig is om mij te doen smelten” (Kirsten Riezebeek)
“Muziek met een geruststellende zucht” (Silvy Broeren)

3. Milanese - Lockout (Planet Mu/Konkurrent)
“Vierkwartsmaat is voor losers!” (Stephan Van Peursem)
“Er staan een paar tracks op die erg hard over de 3VOOR12 redactie blazen” (Atze de Vrieze)

4. CocoRosie @ in Openluchttheater Caprera Bloemendaal 16-6-09
“CocoRosie had me going crazy” (Silvy Broeren)
“Vleermuizen in het echt zien en horen is nog indrukwekkender dan elk sprookachtig plaatje dat je zelf erbij kan dromen” (Ron van der Sterren)

5. White Denim - Fits (Full Time Hobby/PIAS)
“Waarschijnlijk vind ik dit volgende week helemaal te gek” (Stephan Van Peursem)
“Het nieuwe album van dit Texaanse blues rock 'n roll trio is nog wat rauwer dan het debuut” (Atze de Vrieze)

6. 3VOOR12 Presenteert Anthony & The Johnsons Live in Eindhoven
“Prachtig, prachtig, prachtig... Ik kan niets anders zeggen” (Kirsten Riezebeek)

7. Jack Penate - Everything Is New (XL/V2)
“Balkondeuren open, zonneschijn en een zacht briesje” (Kirsten Riezebeek)

8. Spinnerette - Spinnerette (Hassle/PIAS)
“Muziek krult zich ronkend om de raspvocalen van Brody” (Eric Corton)

9. Flinke Namen - Superstuntwerk (TopNotch/Universal)
“Harde beats, creatieve tracks en charismatische bois” (Erik Zwennes)

10. Powersolo - Bloodskinbones (Crunchy Frog/Sonic Rendezvous)
“Denk eurotrash Eagles of Death Metal” (Erik Zwennes)


DE LIJSTJES:


ERIK CORTON DRAAIT:

Spinnerette - Spinnerette (Hassle/PIAS)
Lekkere plaat van ex-Distiller Brody Dalle en Alain Johannes. Muziek krult zich ronkend om de raspvocalen van Brody. Ghetto Love is een wereldsingle!

The Dead Weather - Treat me like Your Mother (Third Man/Warner)
Titel is top. Song is een ongeleid projectiel dat zich met Allison Mosshart en Jack White voorop, langzaam tussen je ogen boort.

Fink – Sort of Revolution (Ninja Tune/PIAS)
Derde schitterplaat van deze ingetogen singer/songwriter die zijn goedbetaalde dance-DJ werk opgaf om de gitaar weer ter hand te nemen. Hulde!


KIRSTEN RIEZEBEEK DRAAIT:

Fink - Sort Of Revolution (Album Ninja Tune/PIAS)
Deze voormalige producer heeft mij geraakt. De akoestische gitaarklanken, gecombineerd met een geweldige warme stem, geven deze plaat alles wat nodig is om mij te doen smelten. Kortom: Fantastisch en zeker de moeite waard! Luister maar.

3VOOR12 Presenteert Anthony & The Johnsons Live in Eindhoven
Prachtig, prachtig, prachtig... Ik kan niets anders zeggen dan: Gaat dat zien! 3VOOR12.TV

Jack Penate - Everything Is New (XL/V2)

Balkondeuren open, zonneschijn en een zacht briesje. Een lekkere zomerse meezing plaat. Nu ook op de Luisterpaal!


JONA ROVERS DRAAIT:

Suffocation – Blood Oath (album, Nuclear Blast Records, 3 juli 2009)
Iets logger dan we van ze gewend zijn, maar verder gewoon op en top Suffocation. Het zijn de karakteristieke vocalen van Frank Mullen en de kenmerkende gitaarpartijen van Terrance Hobbs die al sinds 1990 voor het superherkenbare Suffocation geluid zorgen, en de luisteraars ook nu weer laten smullen van de enorm soepel lopende nummers. Suffocation zal wel altijd herinnerd worden door de twee afro-Amerikanen in de geleding, maar hopelijk toch vooral door de grote kwaliteit die op elk nieuw album weer aanwezig is.

Infested - 1000 Doors (album, Permeated Records, 30 april 2009)
In de vier jaren tussen het debuut en ‘1000 Doors’ is er veel veranderd in het Infested-kamp: waar in de nummers voorheen nogal gezocht werd naar een eigen geluid, heeft dat nu plaatsgemaakt voor een eigen stijl die staat als een huis. Toegankelijker of conventioneler zijn ze er absoluut niet op geworden, maar de death metal met mathcore is nu een stuk overtuigender en strakker uitgevoerd, en doet zelfs aan Cephalic Carnage of Cattle Decapitation denken. Goed gedaan!

Flesh Consumed - New Order Of Intelligence (EP, Sevared Records, 2 juni 2009)
Heerlijk lompe Amerikaanse underground death metal met een knallende productie, vol donkere riffs met af toe bezwerende solo’s en loodzware drums. I like!


SILVY BROEREN DRAAIT:

Varese 360° @ Gashouder, 13-6-09, Holland Festival
Daar zaten we dan, in de catacombe/ het opslaghok van de Gashouder met onze miniregie, om alles op te nemen. En binnen 5 minuten werd ik weggeblazen door de bevreemdende maar eigenlijk o zo begrijpelijke schoonheid van het werk van de avant-gardistische Frans-Amerikaanse componist Edgard Varèse, uitgevoerd door oa Het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Gary Hill deed de videokunst “erbij” en daar had ik op tekening en in het draaiboek hoge verwachtingen van die niet werden ingelost. Sterker nog, de avond zou eigenlijk nog beter zijn geweest zonder. De Gashouder was die zaterdag al genoeg 360°.

CocoRosie @ in Openluchttheater Caprera Bloemendaal 16-6-09
De zusjes Cassidy stonden nog niet eens op het podium en ik was al bevangen door de omgeving en de gedachte dat het zo ontzettend goed klopte: de lokatie, het weer, de geuren, kikkervisjes in de vijver, vleermuizen kris-kros boven het open podium. Als een perfect gelegd mozaïekje. En dan de Cocorosietjes, zo goed! Sierra als goddelijke huisvrouw met schortje en string over glimbroek, Bianca wonderschoon met snor en paarse heksencape. Hercules zangeres Nomi als een perfecte straathoer en de jongens van de band lekker fris en vrolijk. CocoRosie had me going crazy. Jou binnenkort op 3VOOR12.tv vast ook!

Fink – Sort Of Revolution (single, PIAS)
Prachtig. Eigenlijk geldt dat voor het hele derde album van Fin Greenall aka Fink. Ik hou van die man’s stem. Niks nieuws, gewoon melancholisch goed, ook met iets meer instrumentaria dan vorige albums. “Warm verloren hart” muziek met een geruststellende zucht.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Milanese - Lockout (Planet Mu/Konkurrent)
Vierkwartsmaat is voor losers! Dit album is daaarom een winner. Lekker hoor, zoveel maatsoorten, geluidjes en sferen op een cd. En dan toch nog lekker wegluisteren!

The Hickey Underworld - The Hickey Underworld (Hickey Underworld/Naive/PIAS)

Zag ze een aantal jaar geleden al bij de voorronden van Humo's Rock Rally (de Grote Prijs van Vlaanderen). Toen waren ze al goed. Nu nog beter. Tofste bandjeswedtrijddeelnemers (4 keer woordwaarde) van de laatste jaren bij deze (met Madensuyu als gedeelde winnaar natuurlijk).

White Denim - Fits (Full Time Hobby/PIAS)
Viel in eerste instantie wat tegen, was in tweede instantie best wel goed eigenlijk. Waarschijnlijk vind ik dit volgende week helemaal te gek.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Flinke Namen - Superstuntwerk (TopNotch/Universal)
Ben jij al Fan Van Ze? Kijk Ze Gaan dan op die Flexican Beat, Goed. Next Level Shit. Wat Heb Je Geleerd? Als Ze Langsloopt, Hoeren, Close. Bouw Em Op en Hakkemdoordemidde. Voor Jullie dit Weekend geen Wolken. Krazy Door Dik en Dun. Kijk Ze Gaan Dan! Ik ben fan van ze. Harde beats, creatieve tracks en charismatische bois. Gaat dat horen en zien!

The Hickey Underworld - The Hickey Underworld (Hickey Underworld/Naive/PIAS)
Vlaanderen boven. Wij Hollanders hebben nog wel eens de neiging jaloers te kijken naar onze zuiderburen. Maar zo hard gaat het daar op het moment niet hoor. Er komt een boel poep uit die contrijen en we zijn hier in eigen land bizar goed bezig. Maar al dat goed is moeten we omarmen als de onzen. Dus gaat de plaat luisteren en THU zien bij jou in de buurt. De betere stoemprock voor elk moment van de dag.

Powersolo - Bloodskinbones (Crunchy Frog/Sonic Rendezvous)

Ik weet niets van ze. Is ook niet nodig. Ga die plaat checken. Onvervalste garage 'n roll met de juiste toon, denk eurotrash Eagles of Death Metal. Net zo'n verrassing als Mattias Hellberg & The White Moose eerder dit jaar. Lekker.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:


White Denim - Fits (album, Full Time Hobby/PIAS)
Het nieuwe album van dit Texaanse blues rock 'n roll trio is nog wat rauwer dan het debuut. Dat is bij vlagen heel tof, maar je zou ook kunnen zeggen dat ze wat uit de bocht vliegen. Het mooiste liedje is niet toevallig het kalme soulpopliedje I'd Have It Just The Way We Were. Die gaat bij mij op repeat.

Milanese - Lockout (album, Planet Mu/Konkurrent)
Met zijn donkere, soms angstaanjagende producties is Milanese de Aphex Twin van de dubstep. Lockout is een verzameling remixes en herbewerkingen, maar er staan een paar tracks op die erg hard over de 3VOOR12 redactie blazen.

The Hickey Underworld - The Hickey Underworld (album: PIAS)

De laatste jaren specialiseerden de Belgen zich in kalme zomerpop, maar gelukkig is daar nu The Hickey Underworldals tegengif. De meest opwindende Vlaamse band in tijden (no offence to Madensuyu), met een beest van een drummer.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

CocoRosie live in buitentheater Bloemendaal
Kon het misgaan? Eigenlijk niet. de verrassing was er niet minder om; twee mystieke muziekelfen in het bos begeleid door avondschemer en vleermuizen in het echt zien en horen is nog indrukwekkender dan elk sprookachtig plaatje dat je zelf erbij kan dromen.

The Hickey Underworld - The Hickey Underworld (Hickey Underworld/Naive/PIAS)
Vies en vuig Vlaams klonk nog nooit zo goed.

PJ Harvey - White Chalk (Island/Universal, 2007)
Ik hou haar niet meer bij, maar geeft nog niet. White Chalk begint namelijk toch langzaam in te dalen na aanvankelijke resolute afwijzing.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12