3VOOR12 bespreekt Album van de Week (26): Jack Peñate 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (26): Jack Peñate

Alle zorgen opzij met Everything Is New

, Atze de Vrieze

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (26): Jack Peñate

Alle zorgen opzij met Everything Is New

Atze de Vrieze ,

Twee jaar terug werd singer-songwriter Jack Peñate ontdekt in het kielzog van Kate Nash en Adele, maar een echte doorbraak kwam er niet. Nu is hij terug met een luchtig klinkende nieuwe plaat, die tegelijk een stuk volwassener en gelaagder overkomt dan zijn debuut.

Alle zorgen opzij met Everything Is New

De Pigeon Detectives verzamelden slipjes om hun microfoonstandaards en The Kooks wonden met subtiele gebaren alle knappe dames om hun vingers, maar Jack Peñate had het pas echt goed voor elkaar. Hij maakte deel uit van een vriendengroep met onder meer de belangrijkste Britse popvrouwen Adele en Kate Nash, die zich begin 2007 plotseling in de kijker speelde. Ook Peñate, singer-songwriter met Spaanse en Britse ouders, werd pardoes getekend door het hippe XL label. Zijn single Torn On The Platform - een liefdesliedje over zijn stad - werd een bescheiden hit in eigen land, maar op een heel aardig Lowlands-optreden na bleef het in ons land stil.

Nu is Peñate terug, met een luchtig klinkende nieuwe plaat, die tegelijk een stuk volwassener en gelaagder overkomt dan zijn debuut. Vooral dat laatste is het noemen waard. Waar Groot Brittannië de laatste jaren vooral naam maakte met directe popsongs met aanstekelijke hooks, draait Everything Is New meer om sfeer en sound. Met dank aan producer Paul Epworth en twee jaar levenservaring.

Muzikaal beschikte Peñate al over een open mind. Hij maakte catchy popsongs met soulinvloeden, zij het anders dan alle zangeressen die in de slipstream van Amy Winehouse opdoken. Vriendin-collega Adele bijvoorbeeld was van meet af aan een blue eyed soul diva, Peñate's songs hadden iets charmant rommeligs. Dat heeft hij rechtgetrokken op zijn tweede, al kun je het geen gladde plaat noemen. Tegelijkertijd verdiept hij zijn sound met voorzichtige West-Afrikaanse ritmes en percussie, een gospelkoor, blazers en goed geplaatste handclaps. Nog meer zwarte invloeden dus. Op So Near en het repetitieve Tonight's Today ontpopt Peñate zich zelfs als de Britse Vampire Weekend.

Die twee jaar bagage heeft van Everything Is New dan ook geen zwaarmoedige plaat gemaakt. In tegendeel: de frisse wind uit de titel waait door het hele album. Logischerwijs in de titelsong, maar zelfs een liedje over de dood wordt een gezellige meezinger. Let's All Die: "Out of the womb, into the tomb!" In de aanstekelijk verliefde single Tonight's Today schudt Peñate een donkere wolk die kennelijk boven hem hing van zich af. "I shuffle into the sunlight. A zombie roaming on the day." Tussen de refreinen door toont Jack Peñate zich een denker en een dromer, maar de hoogtepunten in de songs zijn uitgelaten. Popmuziek als medicijn om je zorgen te vergeten: het is een paardenmiddel, maar het werkt. 

Jack Peñate's album Everything Is New verschijnt bij XL/V2.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12