3VOOR12 draait (week 5): The Death Letters, The Von Bondies en Lil' Wayne

De favorieten van de redactie

Renee Hartog ,

De redactie draait van alles en nog deze week. Men was wel bijna unaniem verrast door het debuutalbum van The Death Letters, want 'zo jong en dan al zo goed'. En verder...het was moeilijk kiezen deze week, want veel moois te draaien. Waaronder de single die mogelijk de Nederlandse doorbraak zal gaan worden van Lil' Wayne.....

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12. Luister hier naar aflevering drie van 3VOOR12 Draait in audio.

3VOOR12 Single van de Week
Asteroids Galaxy Tour – Around The Bend (iTunes)

3VOOR12 Album van de Week
The Death Letters – The Death Letters (Cool Buzz)

3FM Mega Hit
Empire Of The Sun - Walking On A Dream (EMI

TOP 10:

1.
The Death Letters – The Death Letters (Cool Buzz)
"Als je al zo goed bent, hoef je nooit meer naar school." (Menno Visser)
"Zo jong, met zijn tweeën en dan met dit album komen. Bah, daar wordt je jaloers van." (Erik Zwennes)


2.The Von Bondies - Love, Hate and Then There's You (Shout Factory/Munich, int. release 3 feb)
"Nummer 1, 4, 8 en 11 zijn gewoon hits en er staat eigenlijk geen slecht liedje op." (Erik Zwennes)
"Ja, hee…hij is leuk. Vooral ‘This is our perfect crime’ en ‘Earthquake’ blijven hangen." (Renee Hartog)

3. Lil' Wayne - Prom Queen (Eerste single van het te verschijnen album Rebirth, Cash Money/Universal)
"Weezy stopt eens met rappen en 'zingt' een rockplaat vol. Een ramp in wording? De eerste single is in ieder geval meer dan geslaagd." (Erik Zwennes)
"Rapper die de ballen heeft om een rocktrack te maken." (Menno Visser)

4. The Asteroids Galaxy Tour – Around The Bend (single, iTunes)
"Ik heb ze niet gezien op Eurosonic, en dat is een kapitale fout." (Atze de Vrieze)

5.
Kyteman – She Blew Like Trumpets (3VOOR12 Single van week 4)
"I like!" (Renee Hartog)

6. Humcrush - Rest At Worlds End (Rune Grammofon/Konkurrent)
"Onbegrijpelijk mooi." (Stephan van Peursem)

7. N.A.S.A - The Spirit Of Apollo (album, ...)
"En hup, weer door waar we gebleven waren! De zon schijnt. Talk Talk propte het in een titel, N.A.S.A belijdt het gevoel van de lente in geluid!" (Ron van der Sterren)

8. James Yuill - Turning Down Water For Air (album, Moshi Moshi/V2)
"Wat zo sterk is, is de afwisseling tussen acoustisch en electro." (Menno Visser)

9.
Bonnie "Prince" Billy
"Hij komt, hij komt, de lieve goede Prince.... Met een nieuw album in maart en naar de Paradiso in april" (Stephan van Peursem)

10. Carnal Blasphemy - Perversity Blood Pleasure (album, eigen beheer)
"Misschien wel voor het eerst hoor ik een Colombiaanse band iets van de New York stijl (NYDM) in haar geluid integreren, en dat klinkt verassend cool!" (Jona Visser)


DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:

The Death Letters - The Death Letters (album, Cool Buzz)
Als je al zo goed bent, hoef je nooit meer naar school...de eerste minderjarigenband die daar geen marketingtruc van hoeft te maken.
 
Lil Wayne - Prom Queen (gelekte mp3, Universal)
Rapper die de ballen heeft om een rocktrack te maken. Doorbraaktrack in NL!
 
James Yuill - Turning Down Water For Air (album, Moshi Moshi/V2)
Wat zo sterk is, is de afwisseling tussen acoustisch en electro. Werkt lekker als album.

ERIK ZWENNES DRAAIT:

The Death Letters - The Death Letters (album, Cool Buzz)
Zo jong, met zijn tweeën en dan met dit album komen. Bah, daar wordt je jaloers van. Al heb je geen enkele ambitie in die richting. Een album van week om trots op te zijn.


The Von Bondies - Love, Hate and Then There's You (Shout Factory/Munich, int. release 3 feb)
Volgens mij gelooft niemand meer in een rentree van The Von Bondies. Mijn verstand zegt me ook dat het moment voor hun garagepop in het verleden ligt. Maar dan komen ze met dit album. Nummer 1, 4, 8 en 11 zijn gewoon hits en er staat eigenlijk geen slecht liedje op. Laat deze plaat met de geweldige titel niet aan je voorbij gaan.

Lil' Wayne - Prom Queen (Eerste single van het te verschijnen album Rebirth, Cash Money/Universal)
Weezy stopt eens met rappen en 'zingt' een rockplaat vol. Een ramp in wording? De eerste single is in ieder geval meer dan geslaagd.

RON VAN DER STERREN DRAAIT:

DM Stith - Heavy Ghost (album, Asthmatic Kitty)
Jaja, nog niet uit, eigenlijk veel te vroeg om te draaien. Maar ik ben nou eenmaal een slechte leugenaar. Trouwens, wie Last.fm checkt, prikt erdoorheen. Daarom oprecht: dit is wat ik draai deze week. En voor wie 't plugt: don't worry, ik draai het ook over twee weken nog. Hangt tussen Patrick Watson en Bon Iver in, meer richting die eerste. Overigens komt Watson binnenkort ook weer met iets nieuws op de proppen. Tot die tijd doen we 't met DM Stith als perfecte tussenpaus.

Talk Talk - The Colour Of Spring (album, EMI)
Sommige dingen blijven onovertroffen. Tuning in on the core with my own 7 Hz tone.

N.A.S.A - The Spirit Of Apollo (album, ...)
En hup, weer door waar we gebleven waren! De zon schijnt. Talk Talk propte het in een titel, N.A.S.A belijdt het gevoel van de lente in geluid!

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Black Lips – Short Fuse (gratis download)
Het nieuwe album van ons aller favoriete garagerockers komt pas over een maand, maar het singeltje is al graties en geheel legaal te downloaden. Leuk liedje. Schuilt geen kwaad in die jongens hoor, ze zijn alleen een beetje wild. Als ze weer eens India uitgekegeld worden, mogen ze best bij mij onderduiken.

The Asteroids Galaxy Tour – Around The Bend (single, iTunes)
Ik heb ze niet gezien op Eurosonic, en dat is een kapitale fout. Deze prachtige blondine is de Deense Duffy, maar dan met een hip popsausje erover. Leuk hitje, vond ook Apple, dat het gebruikte in een reclame voor de iPod Touch.

The Pains Of Being Pure At Heart – The Pains Of Being Pure At Heart (album, Slumberland)
Beetje pretentieuze bandnaam, maar eigenlijk maakt dit trio uit New York tamelijk frisse gitaarpopliedjes. Wel met noisy gitaren er overheen gedrapeerd, maar nergens druilerig of vervelend. De hit: Young Adult Friction.

STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Humcrush - Rest At Worlds End (Rune Grammofon/Konkurrent)
Onbegrijpelijk mooi. Alsof Aphex Twin aan de jazz is geslagen. Inventieve ritmes, mooie klanken en overall een prachtige sfeer. Met leden van Supersilent als groepsleden en Deathprod als producer kon je zo'n top plaat verwachten. Als het dan toch nog je verwachtingen overtreft zegt dat veel...
 
dälek - Gutter Tactics (Ipecac/Southern/Konkurrent)
Boze en verontrustende noisy hiphop. Inventief en vernieuwend zoals hiphop hoort te zijn. Live een intense beleving waarbij DJ/Producer Oktopus zijn draaitafels echt lijkt te slopen en je het idee krijgt dat MC dälek dat met het zichzelf gaat doen; op plaat al even overdonderend.
 
Raffaella Carra - A Far L'amore
Gisteren bij de premiere van de nieuwe show van Vlaamse cabertier Wim Helsen geweest ("Het uur van de prutser"). Rode draad in deze voorstelling zijn een bakkers bezoek, de zelfmoord van zijn zus en dit nummer. Fouter krijg je ze niet, maar omdat ik het toch niet uit mijn hoofd krijg en het orgineel heb opgezocht in mijn draait. En mag ik zeggen dat Wim Helsen een van de beste cabetiers is van het moment? Niet plat, lekker absurdisch, volledig onvoorspelbaar en tijdloos. Hij zou alleen gestraft moeten voor het in mijn hoofd stampen van dit nummer....
 
mocht Raffaella echt niet kunnen... dan deze maar:
 
Bonnie "Prince" Billy
Hij komt, hij komt, de lieve goede Prince.... Met een nieuw album in maart en naar de Paradiso in april! Kijk er nu al naar uit!
Voor updates en info check deze ongelofelijk uitgebreide site van Leo uit Utrecht, ook bekend als muzikant in This Leo Sunrise.
 
RENEE HARTOG DRAAIT:

The Von Bondies - Love, Hate and Then There's You (Shout Factory/Munich, int. release 3 feb)

Ja, hee…hij is leuk, het nieuwe album van The Von Bondies. Niet moeilijk, maar gewoon met goede en lekkere liedjes over haat, liefde en nog meer. Yeah. Vooral ‘This is our perfect crime’ en ‘Earthquake’ blijven hangen.

Kyteman – She Blew Like Trumpets (was deze week 3VOOR12 Single van de week)
Kyteman’s aankomende album ‘The Hermit Sessions’ is heel divers. Het bevat zowel diepdonkere als ingetogen en gevoelige tracks, maar ook energieke songs die op plaat even goed knallen als live op de bühne. She Blew Like Trumpets is er eentje uit die laatste categorie. I like!

Pete Doherty – Last of the English Roses
Op 2 maart komt ‘ie uit, de eerste single van het solo album van Pete, dat op 9 maart verschijnt in de UK. ‘Nou ja, in ieder geval fijn dat ‘ie nog leeft’, zou je kunnen denken. Maar ik ben stiekem toch wel een beetje benieuwd naar Peter Doherty solo… ik verwacht een soort van dagboek van een onbegrepen semi-dichter met ongestemde gitaar, ofzo. Met een beetje goede wil (want zowel Libertines als ook Babyshambles fan) zou je hier wel iets van good old Pete in kunnen terug horen. Bohemian Love, een liedje dat Pete door iemand anders liet zingen, staat er niet op, volgens NME. Jammer, vind ik dan weer. Toch een lief liedje.  

JONA ROVERS DRAAIT:

Carnal Blasphemy - Perversity Blood Pleasure (album, eigen beheer)
Misschien wel voor het eerst hoor ik een Colombiaanse band iets van de New York stijl (NYDM) in haar geluid integreren, en dat klinkt verassend cool! Deze release in eigen beheer wordt voornamelijk door de lekker vinnige bas en sterke vocalen gedragen, en juist door die gebrulde, hese zang doet Carnal Blasphemy regelmatig aan Goretrade denken. En dat is een compliment!

Darkall Slaves – Promo (EP, Pathologically Explicit Recordings)
Deze nieuwe band uit Frankrijk wist me al heel prettig te verbazen op de laatste editie van Houten Death Fest afgelopen jaar, maar ook de nummers op CD vallen op door de soepele wijze waarop de behoorlijk technische muziek gebracht wordt. De lompe gitaarpartijen, dubbele zanglijnen en beukende drums vliegen je om de oren, maar de heren zijn ook niet wars van een flinke dosis groove. De productie mag op de komende langspeler een stuk minder vlak, maar verder…..

Cerebral Incubation - Asphyxiating On Excrement (album, SoulFleshCollector)
Behalve neonlicht, kansarme ouderen en ontelbare gokautomaten heeft Las Vegas ook supervette, slammende death metalbands te bieden. Deze stijl blijft populair, en ik blijf ook van de bands genieten. Cerebral Incubation kiest er bewust voor niets nieuws te doen, maar hanteert een uitstekende balans tussen kneiterhard en traag gedein. Mocht je nog twijfelen: “lyrical themes: Rape, Death”.