Zelfmoordhut Kurt Cobain te bezichtigen in Sittard

Zanger Viberider maakt zolder na op ware grote

Fiona Fortuin ,

In Sittard is een replica op ware grote te zien van de ruimte waar Kurt Cobain in 1994 zelfmoord heeft gepleegd. Viberider zanger en kunstenaar Jowan van Barneveld is de maker. Het klinkt misschien freaky, maar ik vroeg me af hoe het in de buurt van zo’n ruimte zou zijn.”

Zanger Viberider maakt zolder na op ware grote

De ruimte waar Nirvana’s Kurt Cobain 15 jaar geleden zelfmoord heeft gepleegd, bestaat al een tijd niet meer. De oude kas, als een soort van zolder ingericht, is van de originele garage afgehaald. Maar jonge en oude fans die nog nieuwsgierig zijn naar de plek des onheils, kunnen tijdelijk terecht in Sittard. In museum Het Domein in de Limburgse stad staat een replica op ware grote tentoongesteld. Deze maakt onderdeel uit van de expositie Echoes van Jowan van Barneveld, naast kunstenaar zanger van de band Viberider.

Aan de hand van politierapporten, foto’s en informatie in boeken heeft hij de ruimte nagebouwd. Het is voor het eerst dat hij een dergelijk bouwwerk maakt, al is de ruimte al wel eerder in het werk van Van Barneveld terug gekomen.

Van Barneveld was 16 jaar toen hij het nieuws van de zelfmoord vernam. “Ik was een groot fan, de band was een soort van leidraad in mijn leven toentertijd.” Toch vertelt hij dat het namaken van de zolder niet ter nagedachtenis van Kurt Cobain is gemaakt. “Ik vind het moeilijk uit te leggen. Je zou kunnen zeggen dat ik de ruimte buiten de tijd wil plaatsen. Het klinkt misschien freaky, maar ik vroeg me af hoe het in de buurt van zo’n ruimte zou zijn.”

Het gaat dus niet zozeer om het moment zelf, maar om de markering van het einde van een periode. “Met de dood van Cobain, was het voor mij afgelopen met de band. Nirvana was een ongeleid projectiel. Dat was spannend om mee te maken. Na de dood is het een product geworden. Dat ongeleide, dat heb ik nooit meer in die mate meegemaakt.”

Het is de eerste solo expositie van Van Barneveld. In zijn werk laat hij zich inspireren door muziek en gebruikt hij alleen zwarte kleuren.

Momenteel zit Van Barneveld samen met zijn compagnon Ferry Duijsens in de studio voor opnames van een Viberider album dat eind dit jaar uit moet komen. Eind maart is eerst nog de EP Split for Michigan te verwachten.

De expositie is tot 5 april te bezichtigen.