Nederlandse muziek-app surft mee op iPhone-golf Nederlandse muziek-app surft mee op iPhone-golf

Ik Mupps, jij Muppst, wij Muppsen?

, Atze de Vrieze

Nederlandse muziek-app surft mee op iPhone-golf

Ik Mupps, jij Muppst, wij Muppsen?

Atze de Vrieze ,

Met de mobiele applicatie MUPPS denkt Erwin Blom een gat in de markt gevonden te hebben: hij komt met een handzame bandsite voor op de iPhone en de G1.

Ik Mupps, jij Muppst, wij Muppsen?

Je telefoon veranderen in een zaklamp? Makkelijk. De beste quotes van Arnold Schwarzenegger altijd bij de hand? Als jij dat wilt. Je telefoon tien seconden tegen de speaker houden en vervolgens weten welk liedje er speelt? Check. Je gitaar stemmen met je telefoon? Eenvoudig. Applicaties zijn hot op de iPhone. De zogenoemde ‘apps’ worden speciaal ontwikkeld voor het toestel en bieden een leuke meerwaarde. En met de introductie van Google’s G1 telefoon (met hun eigen Android besturingssysteem en een app-market) afgelopen maand is er helemaal geen houden meer aan. 

Erwin Blom, al jaren een iPhone-missionaris, denkt een gat in de markt gevonden te hebben: de MUPPS, music application. Feitelijk een soort MySpace voor de iPhone en G1. “Wil je nu een app maken als band, dan kost je dat minimaal 10.000 euro”, zegt Blom. “Wij maken een soort basisapplicatie, die je zelf kunt vullen. Dat is uiteraard veel goedkoper.” Op die applicatie kun je foto’s tonen, muziek aanbieden, nieuws bloggen. Feitelijk alles wat bands sowieso al doen, maar dan op maat gemaakt voor de mobiele telefoon. Voor artiesten met geld wil MUPPS speciale applicaties op maat bouwen. “Ik kan me voorstellen dat een groep als Underworld een speciaal tourdagboek bij wil houden, met foto’s, Twitter, locatiegebaseerde services, wat je maar wilt.” 

Volgens hoofdredacteur Erwin van der Zande van Bright vist MUPPS in de juiste vijver. Volgens hem vertegenwoordigen de iPhone en Google’s Android de toekomst van de mobiele telefonie. “Nokia staat buitenspel, Microsoft loopt achter de feiten aan.” De kracht van deze twee telefoons ligt in het gebruik van internet. “Apple heeft de deur naar volwassen mobiel internet open gezet, Google rukt nu de complete deur eruit.” Op de nieuwe generatie smartphones ziet internet er precies zo uit als op je computer. Toch zijn die apps van grote waarde. “Ze zijn precies gebouwd op de interface van de telefoon, terwijl het gewone internet gemaakt is voor een groter computerscherm. De apps market in de iPhone is een klapper. Google begint er nu ook mee, Nokia volgt snel.”

Logischerwijs is zo’n MUPPS vooral interessant voor grote bands met trouwe fans. Die willen immers van alles op de hoogte blijven. Maar ook gitarist Pim van der Werken van Silence Is Sexy heeft al een MUPPS besteld. Zijn band is altijd geïnteresseerd in nieuwe manieren om muziek te promoten en distribueren. Zo lekte de band zijn eigen album via een torrentsite. “Ik gebruik zelf apps waarmee ik mijn gitaar kan stemmen, games, van alles. En tot mijn verbazing ben ik nog bereid ervoor te betalen ook. Ik kan me voorstellen dat fans ook bereid zijn een klein bedrag te betalen voor een app met exclusief materiaal erop. Ik weet eerlijk gezegd niet of dat kan bij de Mupps. Voor Silence Is Sexy zou ik zo’n app absoluut gratis maken. Ik stap erin om te pionieren. Ik verwacht dat veel mensen zo’n applicatie op zijn minst uit willen proberen.” 

Cas Boland van partycollectief Boemklatsch heeft in eerste instantie nog niet van de MUPPS gehoord, maar heeft na bestudering direct een telefoontje richting Erwin Blom gepleegd. “Ik ben laaiend enthousiast”, zegt hij. “Het is weer een nieuwe manier om je publiek te bereiken. Je zou er speciale aanbiedingen op kunnen zetten, of exclusieve tracks of dj-sets. Al moet je wel uitkijken dat je niet te veel spamt. Met al die Hyves-berichten zijn de mensen nu ook wel klaar.” Boemklatsch beschikt nu al over een Hyves, een MySpace, een eigen website. Alles bijhouden kost wel steeds meer tijd. “We hebben binnenkort een stagiair die zich ook met dit soort dingen bezig gaat houden. Je kunt natuurlijk niet eens in de drie weken iets van je laten horen op zo’n MUPPS.”

Of de MUPPS een succes wordt, is moeilijk in te schatten. Dat de mobiele telefoon het terrein wordt waar je als band je publiek kunt vinden, daar is eigenlijk iedereen het over eens. “Hyves denkt dat over vijf jaar 80% van zijn verkeer over de mobiele telefoon zal lopen”, zegt Blom. “En de telefoon staat hier roodgloeiend. Zelfs politieke partijen hebben al gebeld.” Voorlopig is er alleen nog maar een demo, maar binnenkort zou de MUPPS in de iPhone Market moeten komen, wat later in Android. “Of MUPPS een hit wordt? Ach, ik sta in het hitdossier met een liedje dat op nummer 57 gestaan heeft. Dat is ook een hit.”
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12