Fusie Live Nation en Ticketmaster

Mojo: "Wij blijven voorlopig kaarten verkopen via CTS Eventim AG"

Ron van der Sterren ,

Live Nation en Ticketmaster gaan samen verder als Live Nation Entertainment. Daarmee ontstaat het grootste live entertainmentbedrijf van de wereld. Wat de fusie betekent voor tienjarige overeenkomst die Live Nation onlangs sloot met de grootste concurrent van Ticketmaster, CTS Eventim AG, is nog niet duidelijk. "Mojo blijft haar concertkaarten voorlopig verkopen CTS," aldus Marjanne Manders, woordvoerster van Live Nation dochter Mojo.

Mojo: "Wij blijven voorlopig kaarten verkopen via CTS Eventim AG"

Live Nation en Ticketmaster fuseren en gaan samen verder als Live Nation Entertainment. Dat maakten beide bedrijven dinsdagavond bekend tijdens een persconferentie. Feitelijk koopt Live Nation Ticketmaster, voor een bedrag van 2,5 miljard dollar, 1,78 miljard euro en vormt daarmee het grootste live entertainmentbedrijf van de wereld.

Eind vorig jaar lagen de kaarten er nog heel anders bij. Nadat Live Nation en Ticketmaster het niet eens konden worden over een verlenging van de jarenlange samenwerking, sloot Live Nation een tienjarige overeenkomst met de grote concurrent van Ticketmaster, het Duitse CTS Eventim AG (CTS). Naar aanleiding van die overeenkomst nam Live Nation-dochter Mojo in Nederland afscheid van Ticket Service Nederland (TSN), op haar beurt een dochter van Ticketmaster. Sinds 1 januari verkoopt Mojo al haar kaarten online via CTS en niet meer via TSN en haar ticketshops bij postkantoren.

Tegelijkertijd kondigde Ticketmaster aan zich te gaan richten op complete concerttournees van grote artiesten. Daarmee leek het bedrijf zich op te willen werpen als een nieuwe concurrent van Live Nation. Dat strategische plan ligt nu vanzelfsprekend in de vuilnisbak.

Wat er nu met de overeenkomst tussen CTS en Live Nation gebeurt, is echter onduidelijk. Gezien de nieuwe ontwikkelingen is het onwaarschijnlijk dat Live Nation in de toekomst de kaarten blijft verkopen via haar - nu weer - concurrent. Toch kan Mojo woordvoerster op dit moment niet meer zeggen dan dat: "Wij verkopen sinds 1 januari onze kaarten via CTS. Dat is onderdeel van een overeenkomst voor tien jaar. Zolang Live Nation International ons geen andere opdracht geeft, zal dat zo blijven." Live Nation International was woensdagmiddag nog niet bereikbaar voor commentaar.

Vorige week hing de fusie al in de lucht. De overname is even logisch als bijzonder. Beide bedrijven werken al jaren innig samen. Door de ingestorte aandelenmarkten daalden de beurswaarde van beide bedrijven. De Juist daardoor kwam een overname van Ticketmaster in zicht voor Live Nation, die ondanks de crisis wel een goed jaar draaide in 2008.