Doorstart poppodium Exit onder nieuwe zakelijk leider Leen Steen Doorstart poppodium Exit onder nieuwe zakelijk leider Leen Steen

“Urban urban urban, ik zeg: gothic gothic gothic”

, Erik Zwennes

Doorstart poppodium Exit onder nieuwe zakelijk leider Leen Steen

“Urban urban urban, ik zeg: gothic gothic gothic”

Erik Zwennes ,

Tocado-labelbaas Leen Steen is de nieuwe zakelijk leider van het Rotterdamse poppodium Exit. Veel wil hij er niet veranderen. Hij is al lang blij dat de zaal blijft bestaan.

“Urban urban urban, ik zeg: gothic gothic gothic”

Aan het einde van de zomer stond het Rotterdamse poppodium Exit vanwege financiële problemen aan de rand van de afgrond. Begin van dit jaar werd bekend dat Exit toch gered was. De gemeente deed toezeggingen over schuldsanering en nieuwe subsidies. Inmiddels is Exit een stichting met een minimale personele bezetting. De nieuwe zakelijk leider is niemand minder dan Tocado labelbaas Leen Steen. Samen met bedrijfsleider Mark Beljon zal hij de programmering op zich nemen.

Maar gaan de belangen van Tocado en Exit elkaar niet snijden? Bands op dit label spelen namelijk regelmatig in Exit. "Ik zat al in Exit met vaste avonden, maar ga echt niet overdrijven," zegt Steen. "Ik zeg tegen iedereen die bij mij zit dat ze één keer per jaar in Exit spelen. That's it." De nieuwe zakelijk leider benadrukt dat er inhoudelijk niet veel zal veranderen bij het podium. "Het is een goede plek met ruimte voor initiatieven van bandjes. De open podiumfunctie is heel waardevol in deze stad." Steen ervaart nu al de gevolgen van de fusie tussen Waterfront en Watt: Exit is voller. "Mensen zijn toch op zoek naar waar wat gebeurt in de stad." 

Voor Steen komt de nieuwe aanstelling op een goed moment. Zijn functie bij Tocado was een ID-baan, gesubsidieerd door de overheid. Dit initiatief komt deze maand ten einde. Tegelijkertijd wil Steen ook wat meer afstand nemen van het label door zitting te nemen in een bestuur en de dagelijkse werkzaamheden te delegeren. 

Vooralsnog is het bij Exit vooral overleven. "Het is echt nog houtje touwtje. Ik ben aangenomen voor 24 uur, maar ben hele dagen kwijt. Het is aanpoten, maar dat zijn hopelijk beginnerperikelen." Het podium heeft het financiële plaatje zeker nog niet rond. Omdat het niet is meegenomen in de recente subsidieronde, komt het pas over vier jaar weer in aanmerking voor een permanente tegemoetkoming. Op het moment zijn er nog diverse gesprekken gaande over tijdelijke steun. Steen is optimistisch over de toekomst. "Ons is toegezegd dat wanneer Exit goed draait we elk jaar wat meer geld ontvangen."

Rotterdam host dit jaar het Europese Jongerenjaar. Op het moment ziet Steen nog niets terug van de extra gelden die de gemeente hiervoor heeft uitgetrokken. "Het is nu alleen maar urban urban urban, dat zou veel breder moeten. Ik zeg bijvoorbeeld: gothic gothic gothic." 

In april verwacht Exit de doorstart luister bij te zetten met een heuse openingsavond. Voor het zover is moet er nog een relatief kleine verbouwing plaats vinden. "We moeten een klein geluidslek dichten. Er is nog één buurman die last van ons heeft."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12