3VOOR12 Draait (week 9): The Whitest Boy Alive, Yeah Yeah Yeahs, Kyteman en zijn Hiphoporkest 3VOOR12 Draait (week 9): The Whitest Boy Alive, Yeah Yeah Yeahs, Kyteman en zijn Hiphoporkest

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (week 9): The Whitest Boy Alive, Yeah Yeah Yeahs, Kyteman en zijn Hiphoporkest

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Lome, saaie nerden muziek. Er zijn mensen die zo over The Whitest Boy Alive denken. Het is zo’n band waar je van houdt of die je haat. Nou ja, haten, dat is onmogelijk met van die zachtaardige Noren. 3VOOR12 houdt er in ieder geval van. Net als van Yeah Yeah Yeahs (in april komen ze!) en Kyteman.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar  3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast.


3VOOR12 Album van de Week:
The Whitest Boy Alive - Rules  (Bubbles/Rough Trade)

3VOOR12 single van de week:
Airbone Toxic Event – Sometime Around Midnight (MajorDomo/Bertus)

3FM Megahit:
The Killers - Spaceman (Universal)


TOP 10:1. The Whitest Boy Alive – Rules (Bubbles/Rough Trade)
“Stijlvol, licht en ontspannend. Droog, goed geproduceerd en heel erg smaakvol.” (Stephan van Peursem)
“Rules staat vol met knuffelbare heupwiegdansliedjes met warme orgelsounds.” (Atze de Vrieze)
“God, wat klinkt dit naar.” (Fiona Fortuin)

2. Yeah Yeah Yeahs – It’s Blitz! (Interscope, april 2009)
“Dance dance dance! Yeah!” (Renee Hartog)
“Diezelfde spanningslaag, urgentie en dramatiek: "Dance till your dead!" (Fiona Fortuin)

3. Kyteman en zijn hiphoporkest - 3VOOR12 Presenteert ... live in Desmet, Amsterdam 20 februari
“Kyteman for president!!” (Ron van der Sterren)
“Dus ja Pax: ik ben trots;)” (Stephan van Peursem)

4. Fol Chen - John Shade Your Fortunes Made (album Asthmatic Kitty/Konkurrent)
“Een verbazingwekkend album met hakken en takken, maar uiteindelijk muziek om een boom bij op te zetten.” (Menno Visser)
“John Shade staat vol ritmisch spannende indiepop met elektronica.” (Atze de Vrieze)

5. Prodigy - Invaders Must Die (Take Me To The Hospital/V2)
“Er komen wel ineens veel minder mensen op bezoek. Ach, ze weten niet wat ze missen.” (Erik Zwennes)

6. Therapy? - Enjoy The Struggle (album: Crooked Timber,  DR2 Records/Suburban)
“Klinkt als het beste van Helmet, maar dan in 2.0 versie.” (Ron van der Sterren)

7. Peter Doherty – New Love Grows On Trees (gratis download)
"Ik hou van de manier waarop Pete (ehm, sorry, Peter) woorden achter elkaar plakt." (Renee Hartog)

8. Trepalium - XIII (album, Season Of Mist)
"Je zou de uitdrukking ‘iets met de Franse slag doen’ zowaar anders kunnen gaan interpreteren." (Jona Rovers)

9 Official Secrets Act - So Tomorrow (single, One Little)
"Arcade Fire vertaald naar Londen. Slimme teksten, een liedje dat niet scoort met de refreinen maar met de coupletten." (Menno Visser)

10.  Black Lips: 200 Million Thousand (Vice/PIAS)
"Black Lips zagen weer van heel ander dik hout planken." (Erik Zwennes)DE LIJSTJES:


MENNO VISSER DRAAIT:


MSTRKRFT - Click Click (single, Last Gang/PIAS?, release nnb)
Goed nieuws voor eenieder die op zoek was naar floorfillers: het Canadese MSTRKRT laat weer even zien hoe het moet. Of The Prodigy voortaan ook even op wil letten...harder, harder, harder!
En die duren langer, dus dat is meer waar voor je geld...

Official Secrets Act - So Tomorrow (single, One Little Indian/Bertus)
Arcade Fire vertaald naar Londen. Slimme teksten, een liedje dat niet scoort met de refreinen maar met de coupletten. En die duren langer, dus dat is meer waar voor je geld...

Fol Chen - John Shade Your Fortunes Made (album Asthmatic Kitty/Konkurrent)
De aandelen van het label van Sufjan Stephens blijven maar stijgen...Fol Chen is weer zo'n act waar je even aan moet wennen. Een verbazingwekkend album met hakken en takken, maar uiteindelijk muziek om een boom bij op te zetten. Zoiets, het laat je in verwarring achter als je singer-songwriters zou verwachten...


JONA ROVERS DRAAIT:

Trepalium - XIII (album, Season Of Mist)
Door het grote aantal nieuwe Franse bands dat de laatste jaren een flinke innovatie-injectie in de (death) metal scene gebracht heeft, zou je de uitdrukking ‘iets met de Franse slag doen’ zowaar anders kunnen gaan interpreteren. Ook Trepalium klinkt als geen ander, of, om in VPRO-terminologie te blijven, ‘lijkt nergens op’. Nadruk op groove vormt de spil van deze eigenzinnige band, en mede hierdoor zouden ze nog wel familie van Gojira kunnen zijn, maar Trepalium is vreemder. Ik trek het wel, en nummers als het swingende ‘Addicted To Oblivion’ of rare ‘And Now’ weten me erg te bekoren. Ik zeg: gewaagd maar geslaagd!

Ignominious Incarceration - Of Winter Born (album, Earache Records)
Is het metalcore? Death metal? Of deathcore wellicht? Van alles wat in ieder geval, bij deze band met onuitspreekbare alliteratie. En met 35 geplande optredens in het directe vooruitzicht en een verse deal met Earache op zak lijkt er een prima campagne te bestaan om dit album te promoten. Deze Engelse band doet niets nieuws, maar heeft haar technische en behoorlijk melodieuze metalcore? death metal? deathcore? goed gepolijst en geolied zodat het allemaal heerlijk wegluistert. Het ga ze goed.

Vomepotro - Liturgy Of Dissection (album, Sevared Records)
Jaaaaah! Brute shit, van het soort dat het rottende metalzieltje nog verder van ’s Heren wegen doet afdwalen. Het is deze Brazilianen menens; waren ze op hun eerste demo’s nog wat anoniem en zoekende, nu staat het als een huis. Van het stemgeluid en de solo’s moet je houden, maar het vermogen van de Zuid-Amerikanen staat buiten kijf.


ERIK ZWENNES DRAAIT:


Prodigy - Invaders Must Die (Take Me To The Hospital/V2)
Ik was zo'n mafkees die zelfs Always Outnumbered Never Outgunned goed vond. Sterker, die diep geflopte eenzame single uit 2002 Baby's Got a Temper vind ik nog steeds een banger van jewelste. Ja, ik ben denk ik een kritiekloze fan. Ik wist niet dat ik het in me had. Anyhoe, die nieuwe plaat draait dus ook al weken grijs in huize Zwennes. Er komen wel ineens veel minder mensen op bezoek. Ach, ze weten niet wat ze missen. Run With the Wolves, Piranha en zelfs dat schizofrene Stand Up zijn geweldig. Smack My Credibility Up!

Black Lips: 200 Million Thousand (Vice/PIAS)
Black Lips zagen weer van heel ander dik hout planken. Niet minder effectief overigens. De doe-het-zelf gruisproductie staat echte hits misschien in de weg. Maar als geheel is 200 Million Thousand minimaal zo goed als de energieke albums hiervoor. Over drugs, sletjes, korte lontjes, Ol' Dirty Bastard, God en Godverdomme.

Depeche Mode - Wrong (single, Mute)
Ik denk dat ik wel kan zeggen dat ik voorheen behoorde tot de gemene Hollandse deler die de brille van Depeche Mode nooit zo op waarde wist te schatten. Maar die nieuwe single is heel fijn. Goede beat, catchy zang, mooie synths en een kekke clip ook.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Kyteman en zijn hiphoporkest - 3VOOR12 Presenteert ... live in Desmet, Amsterdam 20 februari
Het is alweer precies een week geleden, maar nog steeds ben ik er een beetje van ondersteboven. Van die extra dimensie die Kyteman en zijn posse live toevoegt aan zijn album The Hermit Sessions. Want dat album is wel ok, maar de vertolking op het podium is van het niveau dat rationele mensen verandert in prekerige apostelen van iets dat je niet kunt uitleggen. Kyteman for president!! Waarom? Omdat als je hem ziet, jij het ook voelt. Echt!

Skeletons - Money (album: Money, Tomlab/Konkurrent)
Muziek, je hebt er zoveel van. En daarom kun je je tot je dood laten verrassen. Hier zit ik, op de redactie van 3VOOR12 en ik voel me een looney, omdat ik Skeleton niet kende. En oh, wat is dat Ron-muziek: poppy vrolijk, maar ook muzikantenvermoeiend, druk en springerig, maar nooit een ondoordringbare muur.. Ronmuziek dus :)

Therapy? - Enjoy The Struggle (album: Crooked Timber,  DR2 Records/Suburban)
Het hele album moet nog indalen, maar dit nummer schiet omhoog in mijn Last.fm. Klinkt als het beste van Helmet, maar dan in 2.0 versie. Mag alleen hard geluisterd!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Gnaw - This Face (Conspiracy/Konkurrent)
We gaan allemaal dood. Niks aan te doen, wel naar te luisteren. Gnaw heeft een prachtige, donkere en intense soundtrack gemaakt voor de door. En ja: de soundtrack vind ik toch beter. Met leden van Khanate en Burning Witch. Trouwe Roadburn bezoekers weten genoeg. Om een citaat van onze collega's van Kindamuzik te gebruiken: "op die manier brengt Gnaw met This Face een vernieuwde visie op extreme ambientdoommetal, iets waar dit illustere subgenre stilaan toch nood aan heeft." 

3VOOR12 Presenteert...Kyteman, 20 februari, Desmet Amsterdam

Wat een feest, wat een talent! Ik volg Kyteman en vrienden al een aantal jaar. Ik ben blij om nu te zien dat zoveel positieve energie en talent ze eindelijk brengen waar ze horen: in de spotlights bij het grote publiek. Dus ja Pax: ik ben trots;).
Check het album nog een weekeindje het album op de luisterpaal. Opnames van de show komen snel online op 3VOOR12.

The Whitest Boy Alive - Rules (Bubbles/Rough Trade)
Van rock & roll krijg ik zin in bier. Van The Whitest Boy Alive krijg ik zin in Sushi en droge witte wijn, bij voorkeur een Chablis van Domaine Dennis Race. Stijlvol, licht en ontspannend. Droog, goed geproduceerd en heel erg smaakvol.

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Magnetic Man – The Cyberman (EP, Tempa)
Voor elke wat wils op deze EP van dubstephelden Benga, Skream en Artwork, die samen door het leven gaan als Magnetic Man. Het titelnummer is een blazer, zo’n track waarvan het frontje spontaan van je autoradio trilt. Dan is er Eclipse, een spannende, ingehouden dubsteptrack met vreemde ritmes. En als dat nog niet spannend genoeg is, is er ook nog het abstracte Glitch.

Fol Chen - Winter, That's All (album: Part 1: John Shade, Your Fortune's Made, Asthmatic Kitty/Konkurrent)

Ik weet niet hoe het komt, maar de laatste tijd komen er enorm veel goede bands uit Californië. Ook dit Fol Chen, dat een raar plaatje aflevert met een rare titel. Raar is in dit geval een ander woord voor ongrijpbaar, en dat is goed. John Shade staat vol ritmisch spannende indiepop met elektronica. Met als uitschieter dit Winter, That’s All. Zo´n goed liedje had Hot Chip niet op zijn laatste plaat staan. Een extreem goede drive, een bizar tof ritme en coole vocalen.

The Whitest Boy Alive – Rules (album, Bubbles/Rough Trade)

Ik was zwaar verbaasd toen Erlend Oye en zijn Whitest Boy Alive vorig jaar de grote zaal van Paradiso tot de nok toe vulde en het dak er vervolgens afspeelde. Het eerste album Dreams kreeg een soft release, en dat past bij de Noorse indiefluisteraar. Maar in de tussentijd groeide de aanhang kennelijk stevig door. Ook Rules staat vol met knuffelbare heupwiegdansliedjes met warme orgelsounds.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Dj Sprinkles - Midtown 120 Blues (Mule Musiq)
Misschien wel de Antony Hegarty van de deephouse?

The Whitest Boy Alive - Rules (Bubbles/Rough Trade)
Als je even niet goed oplet, is Rules afgelopen voor je het weet, hoor je de laatste noten van afsluiter Island terwijl je dacht dat het eerste nummer nog bezig was. Om- hoe dubieus dit ook mag klinken- die reden is het nieuwe album van The Whitest Boy Alive juist weer zooo erg goed. De band put zijn kracht uit eenvoud, een vrijwel constant ritme en die lethargische stem van Erlend Øye. Je zou het best als lounge disco kunnen omschrijven, doe je de muziek geen onrecht aan. God, wat klinkt dit naar. Waarom is The Whitest Boy Alive dat dan toch niet? Later meer hierover.

Yeah Yeah Yeahs - Heads Will Roll (song van het album It's Blitz/Interscope, april 2009)
Totaal anders, gitaren zijn vervangen door synths, drums door beats en toch voelt Heads Will Roll als de nieuwe Date With the Night van hun debuut Fever to Tell. Diezelfde spanningslaag, urgentie en dramatiek: "Dance till your dead!" Kaartje voor Paradiso op 29 april is binnen!


RENEE HARTOG DRAAIT:

De Staat live @Ekko, 21 februari
Wat. Een. Optreden. Zeker een van de beste die ik de afgelopen tijd heb gezien. De plaat vond ik wel okay, maar aanbidder was ik nog niet. Maar…zaterdag sprong ‘ie over hoor, de spreekwoordelijke vonk tussen De Staat en mij. Vanaf nu geef ik iedereen die deze band de hemel in prijst gelijk. Wat een verbluffend goede en overtuigende live act stond daar in Ekko op het podium zeg. En toen kwam Kyteman ook nog een nummertje mee toeteren…. Oh, en had ik al gezegd dat The Death Letters in het voorprogramma stonden?! Echt, topavond!

Peter Doherty – New Love Grows On Trees (gratis download)

“If you’re still alive when you’re 25, should I kill you, like you asked me to…” Ik hou van de manier waarop Pete (ehm, sorry, Peter) woorden achter elkaar plakt. Schijnbaar achteloos doet ‘ie alles; het is hetzelfde met zijn melodietjes. En al is Doherty dan misschien geen virtuoos gitarist of briljante zanger, mooie liedjes maken, dat kan ‘ie wel. De track ‘New Love Grows On Trees’, van Doherty’s nieuw te lanceren plaat Grace/Wastelands, is gratis te downloaden via NME en maakt mij weer iets nieuwsgieriger naar de rest van die plaat.

Yeah Yeah Yeahs – Zero (single van nog uit te komen album It’s Blitz!)

‘Eighties’ denk ik de hele tijd. Beetje new wave, synthesizers, meeslepend melodietje, lichtelijk nijdige zang, glitterbollen… Bij het horen van dit nummer krijg ik steeds zin om mijn veelkleurig fluoriserende legging aan te trekken, m’n haar te touperen en naar de disco te rennen. Dance dance dance! Yeah!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12