3VOOR12 Draait (week 7):Dj Rupture/Andy Moor, Fol Chen, The Wooden Constructions 3VOOR12 Draait (week 7):Dj Rupture/Andy Moor, Fol Chen, The Wooden Constructions

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (week 7):Dj Rupture/Andy Moor, Fol Chen, The Wooden Constructions

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

The Wooden Constructions die na een zweterig optreden in het ziekenhuis belandt, de combi van Dj Rupture & The Ex'er Andy Moor en de light-versie van Grampall Jookabox. Elk op zijn eigen manier deed het/ wat/op/voor/met ons.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12. Luister hier naar  3VOOR12 Draait in audio.


3VOOR12 Album van de Week
N.A.S.A. - The spirit Of Apollo (Anti/Epitaph)

3VOOR12 Single van de Week
Geen i.v.m. Zeroes Request week 3FM

3FM Mega Hit
Geen i.v.m. Zeroes Request week 3FM


TOP 10

1. DJ Rupture & Andy Moor - Patches (Unsuitable/Wallboomers)
“Zelden een zo geslaagde en spannende samenwerking tussen samples, electronica en live gitaar gehoord.” (Stephan van Peursem)
“Het is waar Rechenzentrum Kode 9 ontmoet… De avant-garde van de grime/dubstep..” (Fiona Fortuin)

2. Fol Chen - Part 1: John Shade, Your Fortune's Made (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
“Kregen we eerst al Grampall Jukabox van dit label. Nu een soort dames-lightvariant.” (Erik Zwennes)
“Vrolijk en speels, fris en helemaal nu.” (Stephan van Peursem)

3. The Wooden Constructions @ 3voor12 Radio Live 12-02-2009
“Muzikaal nog wat iel, maar mede dankzij compleet gestoorde frontman veelbelovend.” (Bart Snoeren)
Zanger Gover eindigde het optreden in een plas bier en zweet. Een backstage-avontuur eindigde in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. (Erik Zwennes)

4. The Wombats - My Circuitboard City (single, 14th Floor/Rough Trade, release maart)
“In het land der blinden is éénoog koning. The Wombats zijn voorlopig keizer met deze prima nieuwe single.” (Bart Snoeren)
“Ga er maar aanstaan, analyseer het en kom zelf tot de conclusie dat het weer op-en-top Wombats is: uptempo, slim en niet meer uit je kop te branden.” (Menno Visser

5. 2000 And One – Heritage (100% Pure/NEWS)
“Zoals de titel al doet vermoeden gaat de Amsterdamse producer terug naar de basis, toen house nog zwarte muziek was.” (Atze de Vrieze)

6 The Death Letters – live@ Bibelot, 6 februari (releaseparty debuutplaat)

“Er is al veel goeds gezegd en geschreven over de plaat van The Death Letters, maar ik vind ze vooral live indrukwekkend; wat een performance!” (Renee Hartog)

7. Makam –The Hague Soul (Soweso)

“Een plaat die het oude (vertrouwde), warme gevoel uit Chicago een nieuwe plek geeft: Den Haag.” (Fiona Fortuin) 

8. Agaskodo Teliverek - Psycho Goulash (Adaadat/Konkurrent)
“Van hot naar her gaat  het op deze krankzinnige plaat. Maar wat word ik blij van deze gekte.” (Stephan van Peursem)

9. Steen - Steenpuist (Video, YouTube)
“De blanke rapper is terug van nooit weggeweest. Nieuwe track, nieuwe clip, nieuwe viezigheid...” (Erik Zwennes)

10 SIA - live@3VOOR12RADIOLIVE,  5-2-2008
“Ze kreunstemt zo lekker, en dat zonder enige zichtbare moeite.” (Menno Visser)


DE LIJSTJES:


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

2000 And One – Heritage (100% Pure/NEWS)
“Mijn album is gemaakt voor de dansvloer”, vertelde Dylan Hermelijn me in oktober (http://3voor12.vpro.nl/artikelen/artikel/40165302) al over zijn überlangverwachte debuutplaat. Daar is ie dan eindelijk. Zoals de titel al doet vermoeden gaat de Amsterdamse producer terug naar de basis, toen house nog zwarte muziek was. Zonder grootse explosies, maar subtiel meeslapend. Doet het ook goed op de redactie hier hoor.

Gui Boratto live @ Full Spectrum EKKO 08-02-2009
Dansen op de zondagavond, dat is nieuw in Utrecht. Zou wat mij betreft normaal gesproken ook geen goed idee zijn, ware het niet dat de kleine Kompakt-Braziliaan Gui Boratto keurig om half tien begon. Hij kwam in Utrecht zijn nieuwe album Take My Breath Away voorstellen, dat komende maand uitkomt. Het is nog warmer en melancholischer dan zijn vorige, al kan niets zijn oude tranentrekker Beautiful Life overtreffen. Er waren zelfs mensen met exclusieve viltstiftcreaties, om hun blijdschap over al dat moois aan de bescheiden Gui te tonen. Mooie avond, moeten we vaker doen. www.myspace.com/guiboratto

Beirut – March Of The Zapotec EP (Pompeii/Konkurrent)
Die andere EP weet me nog niet te raken, maar deze – met een Mexicaans blazersensemble dat normaal gesproken begrafenissen begeleidt – gaat recht naar binnen. Het koper klinkt huilerig en krachtig tegelijk, waardoor de stem van Zach Condon nog meer indruk maakt.


JONA ROVERS DRAAIT:

Obscura - Cosmogenesis (album, Relapse Records)
Het geheel is in dit geval precies zoveel als de som der delen. Het Duitse Obscura gooide hoge ogen door de all-star­ geleding en bijzondere promo (zie mijn draait van week 18) en kreeg dan ook verschillende platendeals aangeboden. De keus viel op Relapse, en volgende week zal Cosmogenesis het daglicht zien. Het is een mooie, spannende, professionele en ongelofelijk knappe CD geworden. Zoals gezegd wel een optelsom van de hedens en verledens van de bandleden (Necrophagist, Pestilence en Defeated Sanity onder andere), maar op de sporadische zeikerige stemmetjes na - teveel Cynic! - een werkelijke mijlpaal in de (progressieve) death metal.

Waco Jesus - Sex Drugs And Deathmetal (album, Waco Production)
Hard ziek melig snel bruut schaamteloos lomp seksistisch gemeen smerig spits grof vrouwonvriendelijk strak enthousiast scherp stoer modern grind rauw. Dat was het.

Psyopus - Odd Senses (album, Metal Blade Records)
Zelden was ik zo met stomheid geslagen als bij het voor de eerste maal beluisteren van ‘Our Puzzling Encounters Considered’, Psyopus’ vorige release. Absolute muzikale waanzin, op het hellend vlak van het menselijk kunnen als je het mij vraagt. Maar vet! Enorm energiek, tot het maniakale aan toe, en na twintig luisterbeurten nog verassend. ‘Odd Senses’ is de kersverse opvolger, en wat moet ik hier nu over zeggen? Alsof dit in een luisterbeurt, of zelfs maar een paar, te vatten is! Waar The Dillinger Escape Plan af is geslagen richting gothic (o.i.d.) raast Psyopus door op de mathcore achtbaan. Maar dan in z’n uppie, want hier kunnen niet veel bands volgen. Deze spastische dudes bezorgen je ofwel epilepsie, ofwel vervullen je met ongeloof. Beide kan ook trouwens. Luister de sonische terreur in “Duct Tape Smile”, of het negen minuten durende instrumentale “A Murder To Child”!


MENNO VISSER DRAAIT:

The Wombats - My Circuitboard City (single, 14th Floor/Rough Trade, release maart)
Song met meer hooks dan je plaatselijke Praxis in voorraad heeft. Ga er maar aanstaan, analyseer het en kom zelf tot de conclusie dat het weer op-en-top Wombats is: uptempo, slim en niet meer uit je kop te branden.

Kevin Rudolph ft. Lil' Wayne - Let It Rock (single, Cash Money/Universal)
Duurde even om er voor uit te komen - zeker nu het Alarmschijf is - maar dit klinkt toch echt exciting. Weer zo'n mooi staaltje waarbij de rap tegen de rock aanschurkt.

SIA - live@3VOOR12RADIOLIVE,  5-2-2008

Ze kreunstemt zo lekker, en dat zonder enige zichtbare moeite. Tel daarbij op dat ze zo gek is als een deur en je hebt een wereldartiest. Check onze kijkpaal op 3VOOR12.TV.


ERIK ZWENNES DRAAIT:

Fol Chen - Part 1: John Shade, Your Fortune's Made (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Ja maar dit is fijn. Kregen we eerst al Grampall Jookabox van dit label. Nu een soort dames-lightvariant. Zero-fans zullen er ook van genieten. Het nummer Winter, That's All laat me voorlopig niet meer los.

The Wooden Constructions @ 3VOOR12RADIO Live 12 februari 2009
Eerst intens genoten van een overweldigende show van De Staat in Paradiso en toen als een speer naar Desmet. Wat een geweldig derde uur! Hollandse Nieuwe The Wooden Constructions maakten het live helemaal waar. Zanger Gover eindigde het optreden in een plas bier en zweet. Een backstage-avontuur eindigde in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Met dank aan fotograaf Nick Helderman voor de beelden.

Steen - Steenpuist (Video, YouTube)
De blanke rapper is terug van nooit weggeweest. Nieuwe track, nieuwe clip, nieuwe viezigheid... Prettig.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Fol Chen - Part 1: John Shade, Your Fortune's Made (Asthmatic Kitty/Konkurrent)
Ik las pas ergens dat Sufjan Stevens zelf een beetje gek werd van zijn eigen stem. Misschien dat zij productie daarom wat omlaag is gegaan... Hoe dan ook: het goed nieuws is dat hij nu misschien nog meer tijd heeft om leuke bandjes te scouten voor zijn eigen label. Wat komen er de laatste tijd een leuke dingen uit op zijn Asthmatic Kitty label. Eerst Grampall Jookabox, toen The Welcome Wagen binnen kort de fantastische DM Stith, en nu het album van Fol Chen. Vrolijk en speels waar je ook nog een goed op kunt dansen. Fris en helemaal nu. Check vooral het opbeurende "Winter, That's All" en je humeur wordt gelijk stukken beter.

DJ/Rupture & Andy Moor - Patches (Unsuitable/Wallboomers)
Prachtige samenwerking van een van de tofste DJ's van het moment met Andy Moor van The Ex (een van de beste Nederlandse bands ooit). Zelden een zo geslaagde en spannende samenwerking tussen samples, electronica en live gitaar gehoord. Heel vermakelijk zijn ook de door DJ/Rupture geschreven tekstjes in de hoes van dit album over de herkomst van de samples.
 
Agaskodo Teliverek - Psycho Goulash (Adaadat/Konkurrent)
Van hot naar her gaat het op deze krankzinnige plaat. Maar wat word ik blij van deze gekte. Eigenlijk veel te veel ideeën om er in 40 minuten doorheen te jagen, maar wat geeft het als er zoveel goede ideeën tussenzitten. Referenties zijn Deerhoof, Captain Beefheart en Aux Raus. Compleet krankjorum dus, maar o zo catchy.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Makam –The Hague Soul (Soweso)
Hagenees Makam levert de eerste release voor Soweso, het label van Kabale und Liebe en Lauhaus. Een plaat die het oude (vertrouwde), warme gevoel uit Chicago een nieuwe plek geeft: Den Haag. 

Mohlao
Voor als je van Deepchord houdt, maar dan uit Friesland.

DJ Rupture & Andy Moor - Patches (Unsuitable/Wallboomers)
Rupture en Andy Moor (The Ex) zijn de Grote Vriendelijke Reuzen van de experimentele dubstep; zwaar, maar door de electronica die er doorheen sijpelt tegelijkertijd vederlicht… Het is waar Rechenzentrum Kode 9 ontmoet… De avant-garde van de grime/dubstep..Patches is precies dat punt waar techniek en gevoel elkaar op het juiste moment kruisen. Oké, genoeg. Alleen nog dit: ook bijzonder om te weten is dat de nummers opnames zijn van hun live optredens.   


RENEE HARTOG DRAAIT:

The Death Letters – live@ Bibelot, 6 februari (releaseparty debuutplaat)
Er is al veel goeds gezegd en geschreven over de plaat van The Death Letters, maar ik vind ze vooral live indrukwekkend; wat een performance! Het debuutalbum van The Death Letters is er ook in vinyl, zo bleek tijdens de cd-presentatie, en dat is eigenlijk ook een beetje hoe ze klinken. Gezien het feit dat deze twee jongens pas 16 en 17 jaar zijn, is het bijzonder te noemen dat ze je haast doen geloven dat ze zelf uit de tijd van de vinyl komen. Ik ben echt heel benieuwd wat de toekomst Duende en Victor gaat brengen, of nee eigen lijk ben ik vooral benieuwd naar wat deze jongens het publiek nog gaan brengen in de toekomst….
 
The Brew – live ergens in Vlaardingen, 8 februari
Wat ik in Vlaardingen deed? Nou, daar woonde ik vroeger. En dus belandde ik daar zondagavond in een kroeg (genaamd d’Oude Stoep voor wie het wil weten) waar dit Britse bandje (uit Grimsby komen ze) het dak er misschien niet geheel af speelde, maar zeker deed wiebelen. Denk aan van die experimentele Britse bandjes uit de sixties in een nogal energieke uitvoering, met een zingende vader op bas, zoonlief op drums en het vriendje daarvan virtuoos op gitaar (ja, een soort van Britse Death Letters maar dan iets ouder en inclusief een vader). The Brew bleek net een nieuw album uit te hebben gebracht, getiteld ‘The Joker’. Die heb ik maar even gekocht. Nu moet ik eerlijk zeggen dat de band me op plaat (vooralsnog) niet zo heel erg kan boeien, maar live deed dit trio dat zeker wel. En oké, nu heb ik sowieso een beetje een zwak voor alles wat neigt naar ‘sixties en seventies’ en ‘Brits’, maar dit was gewoon een goed optreden van een erg leuk bandje….
 
The Maccabees – ‘No Kind Words’
Ha! Een teken van leven van The Maccabees. De band biedt een track van hun nieuwe album aan via hun website. Hmm, ik zeg sowieso: kom maar op met de rest….!


BART SNOEREN DRAAIT:

The Wombats - My Circuitboard City (single, 14th Floor/Rough Trade, release maart)
In het land der blinden is éénoog koning. The Wombats zijn voorlopig keizer met deze prima nieuwe single.

The Wooden Constructions @ 3voor12 Radio Live 12-02-2009
Eindelijk een Nederlands bandje met het stempel jong en eigenzinnig. Muzikaal nog wat iel, maar mede dankzij compleet gestoorde frontman veelbelovend. Typisch geval van Love 'em or Hate 'em. LCD Soundsystem met gruis. Mijn zegen hebben ze.

Peter, Bjorn and John - Lay It Down
Moeilijk, maar heel goed!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12