3VOOR12 Draait (week 6): Zu, Harmonic 313, Buraka Som Sistema 3VOOR12 Draait (week 6): Zu, Harmonic 313, Buraka Som Sistema

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12 Draait (week 6): Zu, Harmonic 313, Buraka Som Sistema

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Zu op Lowlands? Ze staan niet bij de eerste rij namen die er deze week uitging. Kleine kans ook dat dat nog gaat gebeuren. Zu is meer ZXZW. Van die muziek waar je zin in hebt om vier uur 's-middags op de laatste dag van de werkweek. Op volume tien.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12. Luister hier naar aflevering vier van 3VOOR12 Draait in audio.

3VOOR12 Single van de Week
Barbie Bangkok - I Remember (Kinky Star/Bang!)

3VOOR12 Album van de Week
Lily Allen - It’s Not Me, It’s You (Regal/EMI)

3FM Mega Hit
Metro Station – Shake It (SonyBMG)TOP 10:

1. Zu - Carboniferous (Ipecac/Southern/Konkurrent)

“Denk John Zorn op de koffie bij Dilliger Escape Plan, die dan samen Dub Trio nummers gaan spelen.” (Ron van de Sterren)
“Volume op 10 en gewoon over je heen laten komen.” (Stephan van Peursem)

2. Harmonic 313 – When Machines Exceed Human Intelligence (Warp/Rough Trade)
“Dit is hét geluid van vandaag.” (Atze de Vrieze)
"Schijnbaar achteloos en gemakzuchtig tovert Mark Pritchard een wereldplaat uit zijn hoge hoed." (Stephan van Peursem)

3. Buraka Som Sistema – Black Diamond (Fabric/NEWS)
“Buraka Som Sistema is een groep uit Portugal en Angola met net zo’n kort lontje als de Britse Tamil Tijger M.I.A.” (Atze de Vrieze)
“Radicaal, muzikaal en opzwepend. Kuduro heet de stijl.” (Stephan van Peursem)

4. N.A.S.A - The Spirit Of Apollo (Anti/Epitaph)
“En dan vooral het nummer 'Spacious Thoughts' met Tom Waits.” (Renee Hartog)
“Even die vervelende Kanye West die voor zijn beurt rapt naar achteren geschoven… et voila daar is de spannende radiohit voor Lykke Li.” (Menno Visser)

5. DM Stith - Pity Dance (single van het te verschijnen album Heavy Ghost, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
“De revelatie van 2009. Ergens tussen Antony Hegarty en Patrick Watson heeft de verlegen Amerikaanse intellectueel David een prachtig plekje gevonden.” (Erik Zwennes)

6. Junior Boys – Parrallel Lines (afkomstig van het te verwachten album Begone Dull Care)
"Een fijne mid-tempo track waarmee Junior Boys bewijzen de Luther Vandross te midden van The Pet Shop Boys te zijn." (Fiona Fortuin)

7. This Ending - Dead Harvest (album, Metal Blade Records)
“Als death metal commercieel kan zijn, dan kwalificeert This Ending zeker voor dat predicaat.” (Jona Rovers)

8. The Phantom Band – Checkmate Savage (Chemikal Underground Records/Konkurrent)
“Wat een wonderlijk goed album; slepende rocknummers variërend van folk tot aan blues en krautrock.” (Fiona Fortuin)

9. Peter, Bjorn And John – Lay It Down (Shut The Fuck Up Girl) (single, Wichita/V2)
"Dom, Bot & Lomp. Maar o zo’n hit na twee keer horen…(zal wel weer de enige zijn die dat vindt…iets met roepende en woestijn enzo)." (Menno Visser)

10 Morrissey - Years Of Refusal (album, Lost Highway/Universal, release: 17 februari)
“Hij heeft nog steeds die stem die niemand anders heeft en die hem alleen daarom al onsterfelijk maakt.” (Ron van de Sterren)


De LIJSTJES:


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Junior Boys – Parrallel Lines (afkomstig van het te verwachten album Begone Dull Care)
2009 wordt wat mij betreft het jaar van de 'stif hip hipsters': muziek die fysiek niet meer van je vraagt dan het innemen van een comfortabele positie: voeten op de grond, beetje heupwiegen en verder niets dan luisteren. The Whitest Boy Alive, Empire of the Sun en Junior Boys, ze laten weer van zich horen met fantastische platen waar je niet omheen kunt. Oefen alvast op Parrallel Lines, hier te beluisteren. Een fijne mid-tempo track waarmee Junior Boys bewijzen de Luther Vandross te midden van The Pet Shop Boys te zijn.

The Phantom Band – Checkmate Savage (Chemikal Underground Records/Konkurrent)
Misschien heb je The Phantom Band al wel eens zien optreden, zonder je daar van bewust te zijn. Deze Schotse band had lange tijd de neiging voor elk concert zijn naam te veranderen. Of ze droegen papieren zakken op het hoofd. Met de komst van het debuut Checkmate Savage houden ze zich al enige tijd vast aan de naam The Phantom Band. En hou dat nog even vol, heren, zodat ik weet waar en wanneer jullie spelen. Wat een wonderlijk goed album; slepende rocknummers variërend van folk tot aan blues en krautrock.

Hollandse Nieuwe Yoshimi
Yoshimi is in mijn hoofd een vriend voor het leven. Sociaal en geduldig. Zijn opa speelt gitaar in zijn band en zijn broer staat achter het keyboard, terwijl hij niet kan spelen. Yoshimi lukt het bovendien om met onmogelijk veel instrumenten het mogelijke te bereiken: een smakelijke potpourri. Niet vaak bij het horen van een goeie band krijg ik de drang er onderdeel van uit te willen maken. Ze willen zijn, erbij willen horen. Bij Yoshimi heb ik dat wel. Voor het eerst zie ik mijn kans schoon. Ik kan al met twee vingers keyboard spelen. Bel me maar wanneer je broer een keertje verhinderd is.JONA ROVERS DRAAIT:


Heaps Of Dead – Deceased, Dismembered And Left To Decay (album, CDN Records)
Jaja het is me allemaal wat! Leuke band, deze hopen dooien. Rauw en puur, met een behoorlijke old-school aanpak. Ik hoor wat flarden Prophecy, veel Horde Casket, en zelfs een beetje oude Deicide. Niks geen moddervette productie, maar een eerlijk, lekker schurend geluid. En de zanger verdient een pluim; wat een variatie!

This Ending - Dead Harvest (album, Metal Blade Records)
Als death metal commercieel kan zijn, dan kwalificeert This Ending zeker voor dat predicaat. De zeer verantwoorde, bijna easy listening death metal loopt wel zo verrekte soepel dat er geen scherp randje meer aan de muziek te horen is. Maar de verholen Gothenburg-sound, verpakt in de hippe, moderne productie en ondersteund door wat slimme studiotruucjes, klinkt gewoon geweldig! Ik ben een groot fan van het ter ziele gegane A Canorous Quintet, en het was dan ook nagenoeg onvermijdelijk dat ik een zwak zou hebben voor deze heropgerichte, moderne versie van die band. De gitaristen bezitten nu eenmaal het vermogen soms werkelijk sublieme riffs te schrijven, en dat zijn ze nooit verleerd. Deze release kan het nog wel eens heel goed gaan doen.

Genocaust - Promo (demo, eigen beheer)
Damn, wat een bandnaam en foeilelijk logo. De mensen achter deze band spelen ook in bands als Enmity, Bound By Blasphemy en Ritual Autopsy, en als je een van deze namen kent weet je dat je behoorlijk hersenloze doorbeuk-death metal kan verwachten. En dat is dan ook precíes wat je krijgt. Onbeschaamd raggen, rammen en razen in drie nummers, als promotiemateriaal voor een ongetwijfeld binnenkort te verschijnen CD. Het gezellige gezinnetje van Liturgy, Enmity en Brodequin heeft d’r weer een nakomeling bij. Hoera!RENEE HARTOG DRAAIT:


Islands live @Paradiso, 5 februari
Terwijl de menigte zich verdrong voor de deuren van de grote zaal –voor een optreden van Chaka 'I'm Every Woman' Khan, strak uitverkocht- mocht ik godzijdank richting bovenzaal voor Islands. En echt, de Canadese band klonk meer dan goed. Dat de tweede violist dit keer miste, dat was jammer, maar niet onoverkomelijk zo bleek. Want Islands wist mij in ieder geval muzikaal te overtuigen. De zanger had daarbij z'n lolbroek aangetrokken, dus we hebben ook nog gelachen. "You people all so sad, like you just returned from a funeral or somethin'. Well, you soon will be all laughing and dancing. This next song is about killing your best friend…" Hah, typisch…

Kyteman –The Hermit Sessions (Kytopia/Rough Trade)

Ja! Ik denk dat ik de hiphopper in mijzelf nu echt heb ontdekt ofzo. De afgelopen weken heb ik Kyteman weken steeds wel ergens genoemd in 3VOOR12 Draait, maar ik vind het gewoon zo goed. Ik word van de plaat bijna net zo blij als van het live optreden. Als je nog steeds niet(s) van Kyteman hebt gehoord, dan moet je echt snel even richting Luisterpaal.

N.A.S.A. – The Spirit Of Apollo (Anti/Epitaph)

En dan vooral 'Spacious Thoughts' met Tom Waits (deze track inspireerde mij afgelopen week tot het repertoire van Tom Waits) en het ijzersterke fijne refreintje van 'Gifted'…MENNO VISSER DRAAIT:Kim Janssen – The Truth Is, I’m Always Responsible (album Volkoren, release maart)
De afdeling Singer/Songwriter heeft er een nieuwe held bij. Voor mij uit het niets komt ene Kim Janssen. Opvallend is dat hij meteen alles goed doet: stemgeluid, arrangementen, begeleiders en songs. En dat ook nog consistent een heel album lang. Voor een onbekende Nederlander ongehoord. Ga ik veel draaien in de late uurtjes…

NASA feat. Lykke Li, Santogold en Kanye West ook nog – Gifted (reshuffle) (albumtrack The Spirit Of Apollo, release 16 februari, Anti/Epitaph)
Even die vervelende Kanye West die voor zijn beurt rapt naar achteren geschoven… et voila daar is de spannende radiohit voor Lykke Li. Niet dat het ooit uit mag komen als single van ome Kanye, maar het zijn moderne tijden.

Peter, Bjorn And John – Lay It Down (Shut The Fuck Up Girl) (single, Wichita/V2)
Dom, Bot & Lomp. Maar o zo’n hit na twee keer horen…(zal wel weer de enige zijn die dat vindt…iets met roepende en woestijn enzo).ERIK ZWENNES DRAAIT:


DM Stith - Pity Dance (Video, single van het te verschijnen album Heavy Ghost, Asthmatic Kitty/Konkurrent)
De revelatie van 2009. Ergens tussen Antony Hegarty en Patrick Watson heeft de verlegen Amerikaanse intellectueel David een prachtig plekje gevonden. Pas 1 enkel optreden op zijn naam en toch tijfel ik geen moment aan zijn (live)doorbraak.

The Walkmen - Four Provinces (Video, single van het album You & Me, Munich)
Ik ben ook fan van National Geographic Channel.

Lykke Li - Tonight (Video, single van het album Youth Novels, LL/Warner)
Maar niet echt fan van Lucky Li. Totdat ze de productionele toeters en bellen eens opzij zette en voor een camera haar liedje Tonight zong. Wauw.ATZE DE VRIEZE DRAAIT:Buraka Som Sistema – Black Diamond (Fabric/NEWS)
Laten we hopen dat alles goed gaat met de hoogzwangere M.I.A. op de Grammy uitreiking aanstaande zondag. Zo niet, dan staat haar opvolger gelukkig al klaar. Buraka Som Sistema is een groep uit Portugal en Angola (jawel) met net zo’n kort lontje als de Britse Tamil Tijger. Explosieve plaat.

Harmonic 313 – When Machines Exceed Human Intelligence (Warp/Rough Trade)
Ik vond hem in eerste instantie wat saai, deze plaat vol diepe bassen van de Amerikaanse producer Harmonic 313. Maar bij elke draaibeurt werd ie beter en inmiddels weet ik beter: dit is hét geluid van vandaag.

Little Boots - Meddle (EP: Arecibo, Iamsound)
We vonden Little Boots collectief zielig tijdens Bazar Curieux. Terwijl Benga zijn volvette bassen door de muur heen stond te blazen in de grote zaal, stond de kleine blonde Britse in haar eentje in de kleine zaal plaatjes te draaien. Haar wraak zal zoet zijn, getuige deze geweldig eigenwijze single. Ze zit bij de eerste lichting London Calling namen. We gaan dit keer met volle aandacht naar haar kijken.RON VAN DE STERREN:


Zu - Carboniferous (Ipecac/Southern/Konkurrent)
In 2004 op State-X New Forms gezien. Later waren ze ook nog op Eurosonic. Nu is er een nieuw album! Denk John Zorn op de koffie bij Dilliger Escape Plan, die dan samen Dub Trio nummers gaan spelen.

3VOOR12 draait (programma, nu ook als podcast bij 3VOOR12)
Eindelijk een programma dat niet naar agenda's luistert, maar naar muziek. Als het in de wereld is, mag het in 3VOOR12 draait. En dus hoor je daar wat tof is, vaak nog voor het er officieel is. Deze week bijvoorbeeld nieuw materiaal van The Prodigy EN Stuurbaard Bakkebaard EN Fever Ray EN Pete Doherty EN 2000 And One EN Bruce Springsteen EN Winne EN Morrissey. Wat wil je nog meer??

Morrissey - Years Of Refusal (album, Lost Highway/Universal, release: 17 februari)
Ok, je wil van Morrissey natuurlijk het hele album :) Nee, het is niet wat het vroeger was. En ook al ben ik daar aan verknocht, toch ben ik blij dat er geen Smiths reunie komt of iets wat daar op lijkt. Want was het wel als vroeger, dan was het toch niet echt hetzelfde, dat hebben anderen al veelvuldig bewezen. Morrissey gaat de wereld niet meer veranderen, maar staat ook niet stil. En hij heeft nog steeds die stem die niemand anders heeft en die hem alleen daarom al onsterfelijk maakt.STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:Zu - Carboniferous (Ipecac/Southern/Konkurrent)
Opzwepende herrie op hoog niveau. Voor mij onbekende italianen stijgen naar grote hoogte met hulp van grootheden als Mike Patton en King Buzzo. Volume op 10 en gewoon over je heen laten komen.

Harmonic 313 - When Machines Exceed Human Intelligence (Warp/Rough Trade)
Schijnbaar achteloos en gemakzuchtig tovert Mark Pritchard een wereldplaat uit zijn hoge hoed. Op het eerste gehoor wel ok, maar de diepere lagen en slimme beats lijken per draaibeurt aan kracht te winnen. En zo groeide deze plaat bij mij na zo'n twintig draaibeurten uit naar een nieuwe topper in een eigen genre ergens tussen hiphop en electronica.

Buraka Som Sistema - Black Diamond (Fabric/N.E.W.S) release 16 februari)
Langverwacht... Het album kwam maar niet officieel in Nederland uit. Misschien te warmbloedig en sexy voor ons koele en calvinistische volk. Maar over een weekje is het dat toch eindelijk zo ver... Radicaal, muzikaal en opzwepend. Kuduro heet de stijl van deze Portugezen/Angolezen. Lekker voor op de dansvloer en op festivals, zoals ze al op Eurosonic bewezen!

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12