3VOOR12 bespreekt Album van de Week (7): N.A.S.A. 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (7): N.A.S.A.

Buitenaards The Spirit of Apollo geeft niemand teveel ruimte

, Erik Zwennes

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (7): N.A.S.A.

Buitenaards The Spirit of Apollo geeft niemand teveel ruimte

Erik Zwennes ,

Veertig grote namen als John Frusciante, Tom Waits, Kool Keith en George Clinton op één album verenigen zonder dat het onluisterbaar wordt, is al een prestatie op zich. Maar wanneer het gegeven een heleboel goede liedjes oplevert, ben je buitenaards. N.A.S.A. is met Spirit of Apollo Album van de Week.

Buitenaards The Spirit of Apollo geeft niemand teveel ruimte

…N.A.S.A. is unity
…N.A.S.A. is a unique cooperative movement with counterparts all over the world
…N.A.S.A. brings you where no man has ever gone before

Duidelijk. Maar voor wie iets meer overreding nodig heeft een korte uitleg:
De afkorting N.A.S.A. staat voor North America South America en bestaat uit de twee dj’s Squeak E. Clean en DJ Zegon. Een aantal jaar geleden begon het duo aan een project dat uitgroeide tot een album met medewerking van ondermeer Tom Waits, David Byrne, Chuck D, Kanye West, Yeah Yeah Yeahs, Santogold, Lykke Li, George Clinton en leden van Wu-Tang Clan in uiterst verrassende samenwerkingen. The Spirit of Apollo is Album van de Week.

Wie zijn die twee opportunisten met dikke adressenboekjes? DJ Zegon oftewel Ze Gonzales is een Braziliaanse dj en skateboarder met een flinke platenkast, maar geen bizarre staat van dienst. Squeak E. Clean, Sam Spiegel voor vrienden, doet meer belletjes rinkelen. Zo produceerde hij het tweede album van Yeah Yeah Yeahs, mixte onder meer Ben Lee en Maroon 5 en werkt hij regelmatig samen met zijn beroemde broer regisseur Spike Jonze. Vijf jaar geleden zagen Gonzales en Spiegel het licht. Vlak voor de dood van Ol’ Dirty Bastard namen ze hem op voor een track met collega Fatlip en Karen O van Yeah Yeah Yeahs. Het resultaat beviel ze zo goed en N.A.S.A. was geboren. Het belangrijkste doel werd het samenbrengen van mensen door middel van muziek.

‘Spirit of Apollo is more than a record,’ schrijft de band op de MySpace. Een gevaar bij albums met een boodschap, doel of pretentie is dat de muziek er onder lijdt. Want het is vast hartstikke leuk om veertig van je kennissen en idolen uit te nodigen, maar een leuk feestje levert nog geen goed album op. Het is N.A.S.A. echter gelukt om hun ego’s en die van al die andere mannetjes en vrouwtjes te temmen. Dat een flink aantal bijdragen individueel en/of op locatie zijn opgenomen helpt hier ook bij.

Niet alle zeventien nummers zijn geniale liedjes. In zoverre dat de losse ingrediënten bijdragen aan een nog smakelijker gerecht. Maar in die gevallen levert het fijne albumtracks op. De eerste twee nummers met David Byrne bijvoorbeeld of There’s a Party en Whachadoin met respectievelijk George Clinton en Spank Rock, M.I.A. en Santogold.  De echte hits  van Spirit of Apollo zijn de cross-over nummers Way Down en Gifted. Deze laatste kwam tot stand toen Squeak E. Clean op tour was met Kanye West. West zette hem klem in een hoek totdat hij beloofde dat de rapper mee mocht doen op de plaat. West trok zijn adressenboekje waarna hot ’n happening Santogold en Lykke Li te track completeerden.

Spirit of Apollo is geen hiphopplaat, geen rock en lang niet altijd pop te noemen. De muzikale rode lijn wordt gevormd door de gemeenschappelijke passie van de twee producers: oldschool hiphop, vintage Braziliaanse soul en funk. Zoals gezegd wisten de twee hun ego’s te temperen. Nergens eisen de producties te veel aandacht op. Maar kleurloos is het niet. Het beste voorbeeld is de samenwerking van Tom Waits en Kool Keith getiteld Spacious Thoughts. Met een trage bezwerende drumbeat, verstopte toetsen van Waits, kirrende soulsamples en de juiste nadruk op het geweldig gevonden refrein die door de blaffende Waits werd ingezongen. In het N.A.S.A. Anthem nemen de dj’s ook nog even de ruimte om hun fascinaties tentoon te spreiden. In ruim vier minuten komen oude blazers, geweldige percussie en jaren ’70 melodietjes samen met een bombastisch aanzwellend koor … N.A.S.A. is unity!


N.A.S.A. - The Spirit of Apollo ligt vanaf nu in de winkel via Anti/Epitaph.
Beluister The Spirit of Apollo nu op de Luisterpaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12