VPRO komt in 2010 met Nederpopshow VPRO komt in 2010 met Nederpopshow

Heel veel livemuziek en C-mon & Kypski als huisband

, Erik Zwennes

VPRO komt in 2010 met Nederpopshow

Heel veel livemuziek en C-mon & Kypski als huisband

Erik Zwennes ,

Eric Corton presenteert vanaf begin maart 2010 wekelijks VPRO’s Nederpopshow, een nieuw tv-programma opgenomen in Club Trouw in Amsterdam. De rode draad van het programma is een quiz waarin vier generaties popmuzikanten het tegen elkaar opnemen. C-mon & Kypski is de huisband van het programma.

Heel veel livemuziek en C-mon & Kypski als huisband

Eric Corton presenteert vanaf begin maart 2010 wekelijks VPRO’s Nederpopshow, een nieuw tv-programma opgenomen in club Trouw in Amsterdam. Het hart van het programma is een quiz waarin vier generaties popmuzikanten het tegen elkaar opnemen. De vaste teamcaptains zijn rapper Dio, dj Isis en zangers Peter te Bos (Claw Boys Claw) en Peter Koelewijn. C-mon & Kypski is de huisband van het programma. Corton is enorm enthousiast dat hij dit programma mag gaan presenteren: “Het muzikale klimaat is in Nederland op het moment geweldig. Er zijn zoveel bands en artiesten met potentie waar op tv geen reet mee wordt gedaan. Dit moet er komen, omdat het er nu gewoon niet is, simpel!”

Initiatiefnemers van de Nederpopshow zijn Fons Dellen en Robert Lagendijk. “Het idee ontstond na het grote succes van de 50 Jaar Nederpopquiz die VPRO eind 2008 uitzond. Het sloeg aan en de netmanager wilde meer in deze richting,” aldus Dellen. “Het idee achter de Nederpopshow is een mooie combinatie van een popquiz, een breed muziekprogramma  en livemuziek a la Later With…  Jools Holland; entertainment met journalistieke diepgang.” Lagendijk vult aan: “Het wordt een breed programma met ruimte voor mainstream en alternatieve muziek, oud en nieuw, hiphop en rock-‘n-roll.”

In het programma speelt C-mon & Kypski mash-ups, intermezzo’s en begeleidt het de crème de la crème van de Nederlandse popmuziek. Tevens coveren de muzikanten samen met verrassende gasten Nederpopklassiekers. Daarnaast zijn er op zichzelf staande gastoptredens van Nederlandse bands en muzikanten uit heden verleden. De popquiz wordt omlijst met historische fragmenten. Er is een korte gefilmde reportage, archiefcompilaties, interviews en het item Inspectie. Hierin haalt Jaap Boots een bandbus aan de kant van de weg om eens te bekijken wat daar gebeurt.

Bij velen lijkt het consensus dat muziek op televisie niet meer kan. Op de festivalverslaggeving na is het minuutje in De Wereld Draait Door het enige dat er op dit moment in Nederland is. De drijvende krachten achter het nieuwe VPRO programma vinden dit onzin. Dellen: “Muziek is zo belangrijk en in andere landen kan het wel op televisie. De 50 Jaar Nederpopquiz scoorde verrassend goed, wij denken dat dit kan.” Het programma heeft van de zendercoördinator een stevig target meegekregen. De Nederpopshow moet een bereik van 9% halen. Dit betekent in de praktijk dat er rond de 450.000 kijkers op zaterdagavond na de sport moeten afstemmen op Nederland 3. “Het wordt pittig, maar wij gaan ons best doen een geweldig programma te maken, je moet je in dit stadium niet blind staren op percentages,” zegt Dellen.

VPRO’s Nederpopshow duurt vijftig minuten en wordt op woensdagavonden opgenomen. De opnamen lopen door in een naprogramma in samenwerking met 3VOOR12. Hier is het publiek na het programma ook nog welkom voor optredens van de aanwezige bands. 3VOOR12 filmt er optredens die hierna terug te zien zijn op 3VOOR12TV en in audio in de uitzending van 3VOOR12RADIO.

De uitzendingen beginnen vanaf zaterdagavond 6 maart na de sport rond 23.30 uur op Nederland 3. In het voorjaar van 2010 worden er acht afleveringen uitgezonden, het najaar erop volgt er nog eens een reeks van acht.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alles rondom de Nederpopshow.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12