Ntb: Buma/Stemra, bied je excuses aan

"Aanpak embedtarieven slecht voor alle auteursrechtenorganisaties"

Ron van der Sterren ,

De directeur van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond Erwin Angad-Gaur stelt Buma/Stemra verantwoordelijk voor "zware imago-schade" die de alle auteursrechtenorganisaties hebben opgelopen door het uitrollen en weer intrekken van embedtarieven. Hij wil dat de organisatie daarvoor excuses aanbiedt aan haar leden en werk maakt van een rigoureuze koersverandering nu het nog kan.

"Aanpak embedtarieven slecht voor alle auteursrechtenorganisaties"

Een eis wil hij het niet noemen. "Het zou verstandig zijn. Een nadrukkelijk advies." Directeur Erwin Angad-Gaur vraagt in het kwartaalblad van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond (Ntb) excuses voor de imago-schade die Buma/Stemra heeft aangericht aan alle auteursrechtenorganisaties in ons land. "Het idee dat andere organisaties echt last hebben van de koers die Buma/Stemra vaart, is breed gedragen."

Terwijl scheidend Buma/Stemra directeur Cees Vervoord opnieuw zout in de wond lijkt te gooien met uitspraken in een interview met Entertainment Business, blijft de vakbondsvoorman hopen op een ommekeer: "Volmondig je excuses aanbieden en laten zien dat je vanaf nu echt een nieuwe richting inslaat is een noodzaak." Dat Buma/Stemra dit uit zichzelf zal doen, daar is de Angad-Gaur allerminst van overtuigd: "We hebben dit natuurlijk al eerder geventileerd achter gesloten deuren. Ik schrijf het niet voor niets nu op. Als ik het gevoel had dat Buma/Stemra werkelijk in beweging is, had ik dit stuk niet geschreven."

Angad-Gaur legt een deel van de verantwoordelijkheid voor de huidige onrust ook bij de artiesten: "Veel muzikanten klagen, maar op de ledenvergadering van Buma/Stemra hoor of zie je ze niet."

Juist vanwege de verenigingsstructuur denkt Angad-Gaur dat het uiteindelijk wel goed komt: "Muzikanten zijn niet tegen de inning van gelden, integendeel. Wel willen ze meer flexibiliteit." Zo zouden muzikanten bijvoorbeeld de mogelijkheid moeten hebben om voor specifieke nummers af te zien van inning van gelden, zodat ze muziek naar eigen inzicht ook weg kunnen geven. "Als Buma/Stemra daar niet zelf in mee gaat, kunnen de leden dat eisen. Er zijn al leden die zich op dit moment groeperen om een ledenvergadering af te dwingen en voorstellen voor verandering te doen. Als Buma/Stemra verstandig is, zorgt ze dat ze het initiatief in eigen hand houdt."