Lucky Fonz komt volgend jaar met duister Nederlandstalig album Lucky Fonz komt volgend jaar met duister Nederlandstalig album

Plus: gaat touren door Spanje, Zuid-Afrika, Amerika en wil Belgen afhelpen van angst

, Fiona Fortuin

Lucky Fonz komt volgend jaar met duister Nederlandstalig album

Plus: gaat touren door Spanje, Zuid-Afrika, Amerika en wil Belgen afhelpen van angst

Fiona Fortuin ,

Lucky Fonz III wil volgend jaar een nieuw album uitbrengen, met duistere Nederlandstalige liedjes. Daarnaast gaat hij in 2010 touren door Amerika, Spanje en Zuid-Afrika. 2009 sluit hij af als dj, zonder zijn vaste dj-partner Roos Rebergen. “Dj-en kan ik ook alleen hoor.”

Plus: gaat touren door Spanje, Zuid-Afrika, Amerika en wil Belgen afhelpen van angst

Vorige maand heeft Lucky Fonz III zijn theatertour ‘Ik ben een idioot, maar ik spoor niet’ afgerond, waar hij iets nieuws probeerde: cabaret gecombineerd met Nederlandstalige liedjes. Ondanks het succes is die tour expres kort gehouden. “Ik wilde niet meteen de ruiten van de theaters ingooien”, vertelt de moderne troubadour. “Want wat nou als het niet goed zou zijn? Ik wil namelijk wel graag terugkomen.”

Deel 2 van de tour is reeds gepland, maar hij kiest er bewust voor om deze niet direct te verlengen. Eerst is het namelijk tijd voor zijn andere plannen. “Begin dit jaar was ik een beetje in de war. Ik deed veel; mijn album kwam uit, ik zat in de DWDD. Voor mijn gevoel was ik er niet helemaal bij. Ik doe het nu rustiger aan en ik wil alles netjes plannen.”
 
Voor volgend jaar heeft hij per maand een schema gemaakt. Dit staat nog niet helemaal op papier, maar zit wel in chronologische volgorde in zijn hoofd. “Eigenlijk wilde ik in januari met een bandje in clubs gaan spelen, met weer een nieuw repertoire aan liedjes. Maar dat heb ik uitgesteld wegens tijdsgebrek. Anders zou ik van hot naar her gaan. Nu ga ik een weekje in Spanje touren. Eind februari ga ik naar Amerika. Ik sta op SXSW in Texas en ik hoop daaromheen een tour te kunnen bouwen, net als de vorige keer. Mijn vorige album Life Is Short heeft het goed gedaan in Amerika, veel nummers ervan zijn gedraaid in collegeradioshows. De cd is er nooit uitgebracht. Dat heeft geen nut, die paar mensen die hem willen hebben, halen hem wel van het internet. Een fysieke distributie is dan te veel gedoe. Er zijn labels die het wel willen doen, maar dan moeten ze wel echt achter me staan. Ik hou niet van roulette spelen. Wel in de kunst, maar niet in mijn carrière. Dus alleen als het echt nut heeft, doe ik het.”

Vervolgens gaat hij verder: “In juni ga ik weer naar Zuid-Afrika, niet voor het Oppikoppi festival want dat is later, maar voor hopelijk 15 shows in twee weken. Voor de festivals die zomer in Nederland wil ik wat bijzonders doen, maar wat precies kan ik nog niet zeggen.”

Het grootste nieuws bewaart hij tot het einde, om zijn chronologie niet in de war te schoppen. “In de herfst wil ik een nieuw album opnemen met Nederlandstalige liedjes. Misschien gebruik ik een paar liedjes van mijn theatertour, maar er komen ook nieuwe op. Duister moeten ze worden, omdat er nog niet echt een duister Nederlandstalig album is. Schrijven in het Nederlands is best leuk, maar het is vooral spannend. Het maffe is dat Engels mijn artistieke moedertaal blijkt te zijn. Nederlands is een moeilijkere taal met al die harde klinkers om liedjes in te schrijven.” Na de release van dit album zal hij dan weer zijn theatertour oppakken. 

2009 rond Lucky hopelijk af als dj op een Oud & Nieuw feest, maar dan wel zonder zijn vaste dj-partner Roos Rebergen (Roosbeef) aka De Rotjes. “Ze hebben De Rotjes gevraagd, maar Roos kan niet. Ik kan ook ook goed alleen dj-en, ik hoop dat ik solo mag komen.” Daarvoor speelt hij nog een tweetal nummers op de Song van het Jaar show van 3VOOR12 op 17 december. Aanstaande vrijdag 11 december is hij nog te zien in de Brakke Grond in Amsterdam, als onderdeel van een openingsexpositie van de Belgische kunstenaar Michael Aerts. “Belgen zijn leuk, pas deed ik nog een sessie in Brussel met Stef Kamil Carlens en Tom Barman. Stef Kamil is mijn stijlicoon. Ik zou wel vaker in België willen spelen, maar ze zijn wat sceptisch naar Nederlanders toe. Noem één band die het goed doet bij de buren? Misschien moet ik eens proberen om ze van de angst voor Nederlanders af te helpen.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12