Levensgrote foto’s door binnenstad Groningen

Maar geen halfnaakte Iggy Pop op gevel warenhuis

Erik Zwennes ,

Tot en met Noorderslag hangt de binnenstad van Groningen vol met de betere muziekfotografie. Tijdens Popview Outdoor zijn muziekfoto’s van jonge aanstormende fotografen op groot formaat bevestigd aan gevels van prominente gebouwen in de binnenstad.

Maar geen halfnaakte Iggy Pop op gevel warenhuis

Tot en met Noorderslag hangt de binnenstad van Groningen vol met de betere muziekfotografie. Tijdens Popview Outdoor zijn muziekfoto’s van jonge aanstormende fotograferen op groot formaat bevestigd aan gevels van prominente gebouwen in de binnenstad. Ook zijn er door de stad fotostickers van 1 bij 1 meter geplakt. Helaas is een deel hiervan al weggehaald. “Een half ontbloot bandlid van CSS zo dicht bij de Hoge School, dat moet natuurlijk mis gaan,” vertelt Floor Bogaart van Popview.

De organisatie kreeg toestemming van de gemeente Groningen om de stickers te plakken, maar niet alle winkeliers waren op de hoogte gebracht. “Na onze ronde zijn we nog even gaan kijken of alles er nog hing. Inmiddels zijn vier van de dertig stickers weggehaald. Dat is geen ramp, als winkelier zou ik ook opkijken,” vertelt Bogaart.

Fotograaf Nick Helderman – tevens genomineerd voor de door Popview georganiseerde Lex van Rossen Award - was verrukt toen zijn foto van een halfnaakte Iggy Pop in aanmerking kwam om op de gevel van de Groningse V&D te hangen. Helaas moest men gaan voor een decenter beeld.

De inzendingen voor de Lex van Rossen Award komen dit derde jaar uit heel Europa. “In het eerste jaar kregen we veel inzendingen van Nederlanders. Nu wordt het langzaamaan steeds bekender buiten de landsgrenzen,” vertelt Bogaart. “We denken nu ook aan partnerschappen met Europese festivals om nog meer fotografen te wijzen op deze wedstrijd en de mogelijkheid om hun werk aan een nieuw publiek te tonen.”

Op 15 januari 2010 wordt duidelijk wie de derde winnaar van de Lex van Rossen Award is geworden. Tot die tijd zijn foto’s van genomineerden en oud-winnaars  te zien in de Groningse binnenstad.