Directeur Doornroosje hekelt mogelijk uitstel nieuwbouw Directeur Doornroosje hekelt mogelijk uitstel nieuwbouw

“Mensen van Doornroosje zitten aan grens van wat zij op kunnen brengen”

, Tomas Delsing

Directeur Doornroosje hekelt mogelijk uitstel nieuwbouw

“Mensen van Doornroosje zitten aan grens van wat zij op kunnen brengen”

Tomas Delsing ,

In mei van dit jaar leek er eindelijk schot te komen in de soap rond de nieuwbouw van poppodium Doornroosje. Het Nijmeegse podium is al vanaf 1989 op zoek naar een geschikte locatie. Nu dreigt een politieke verschuiving wederom roet in het eten te strooien.

“Mensen van Doornroosje zitten aan grens van wat zij op kunnen brengen”

In mei van dit jaar leek er eindelijk schot te komen in de soap rond de nieuwbouw van poppodium Doornroosje. Het Nijmeegse podium, dat wegens geluidsoverlast moet verhuizen, is al vanaf 1989 op zoek naar een geschikte locatie. De laatste drempels leken eindelijk genomen: de financiering was rond nadat de gemeente beloofde bij te springen en de juiste plaats werd gevonden in het voormalige PTT-terrein vlakbij het centraal station.

Een politieke verschuiving heeft de kaarten echter opnieuw geschud: vorige week viel het Nijmeegse college van B & W uiteen. De resterende drie maanden tot de gemeenteraadsverkiezingen worden demissionair overbrugd: alleen lopende zaken mogen behandeld worden, nieuwe kwesties en beslissingen die grote gevolgen hebben of onomkeerbaar zijn, blijven liggen voor het nieuwe college. Aanvankelijk leek de politieke kwestie Doornroosje ongemoeid te laten, tot afgelopen week de VVD-fractie een oproep deed ook dit dossier voorlopig “in de ijskast te laten liggen.”

Een doorn in het oog van directeur Toine Tax, die in een brandbrief aan wethouder van Cultuur Hannie Kunst uitlegde waarom nieuw uitstel onwenselijk is. Tax: “We zitten nu in de fase dat we Europese aanbestedingen voor de aannemers moeten gaan doen. Op dit moment zitten bouwbedrijven door de crisis te springen om opdrachten, wat ons tonnen of zelfs miljoenen op de begroting kan schelen. Ook gaat het niet alleen om onze verbouwing: op hetzelfde terrein zal ook studentenhuisvesting en sociale woningbouw komen. Die zullen ook vertraging oplopen.”

Het scenario dat een nieuwe raad het hele dossier opnieuw gaat bespreken en de hele zaak op losse schroeven komt te staan, is wat Tax betreft ondenkbaar: “De meerderheid van de gemeenteraad, ook de oppositie, is op dit moment voor de verbouwing. Het gaat om een kleine minderheid van zeven zetels, verdeeld over de VVD, Nijmegen Nu en de Verenigde Seniorenpartij Nijmegen, die voor uitstel zijn. En natuurlijk moet dat ook kunnen, maar dan wel met de juiste argumenten. Op dit moment wordt alles uit het nee-kamp klakkeloos overgenomen. Dat is wat ik heb willen doorbreken met mijn brief. De mensen van Doornroosje zitten aan de grens van wat zij op kunnen brengen.”

Aanstaande maandag wordt het plan van de VVD in de Nijmeegse gemeenteraad besproken, dan zal duidelijk worden of het dossier in handen blijft van het demissionaire college, of doorgeschoven wordt tot na de verkiezingen.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12