Case Closed: Club Trouw neemt in januari bandjesprogrammeur in dienst

Olaf Boswijk: "Zolang ik het zelf doe, schiet het er te vaak bij in"

Fiona Fortuin ,

Neem de titel Case Closed bovenaan dit artikel niet al te serieus, Trouw sluit niet op 31 december. Maar net als 11 zal ook deze club tijdelijk zijn. Begin dit jaar opende de deuren van de nieuwe locatie in Amsterdam-Oost. Na een flinke dip in de zomer, hoopt mede-eigenaar Olaf Boswijk toch op verlenging. "We willen het liefst vanaf januari elke maand een band programmeren."

Olaf Boswijk: "Zolang ik het zelf doe, schiet het er te vaak bij in"

In maart openden de mensen achter het internationaal geroemde 11 een nieuwe club: Trouw, in de voormalige drukkerij van de gelijknamige krant in Amsterdam-Oost. Neem de titel Case Closed bovenaan dit artikel niet al te serieus, Trouw sluit niet op 31 december. Maar net als 11 zal ook Trouw tijdelijk zijn. Als het aan de gemeente ligt, stopt de club volgend jaar al om plaats te maken voor een kantoor en woningen. Ondanks dat de plannen al aardig vastomlijnd zijn, wil eigenaar en programmeur Olaf Boswijk volgend jaar met de projectontwikkelaar gaan praten, in de hoop dat hij het leven van Trouw kan verlengen.

Zo zijn er nog genoeg plannen om ook na 2010 uit te voeren. Per 1 januari neemt Trouw een nieuwe programmeur in dienst die zich specifiek gaat richten op het programmeren van bands. Dit jaar traden onder meer The Whitest Boy Alive, Little Dragon en Phoenix in de club op. "Die bands heb ik daar op eigen smaak neergezet, omdat ik vond dat ze perfect bij de locatie passen en ook andersom: dat de locatie ook echt iets aan de muziek toevoegt."

Maar in het bandjescircuit is Trouw nog een onbekende. Zodoende kost het Boswijk extra tijd om boekers te overtuigen. "Ik zou vaker een band in Trouw willen hebben, maar zolang ik het alleen doe, schiet het er nog te vaak bij in. Little Dragon is nog een relatief kleine band en krijgt nog niet veel aanvragen vanuit Nederland. Bij The Whitest Boy Alive werkte het voordeel dat ik ze al wat langer ken. Ze waren erg gecharmeerd van de plek. Toen ze laatst in Paradiso speelden, belden ze om te vragen wat er die avond in Trouw te doen was. We waren dicht, maar we besloten met een selecte groep mensen toch een klein feestje te bouwen. We hebben gekookt, The Whitest Boy Alive speelde een korte show en draaide achteraf nog een paar platen. Maar in tegenstelling tot internationale dj's hebben veel andere bands nooit van ons gehoord. En vaak kun je niet opboksen tegen de prijzen van reguliere poppodia."

De nieuwe programmeur is Leon Caren, het meest bekend van zijn platform Subbacultcha!. Over de exacte invulling moeten de twee nog gaan zitten, maar als het aan Boswijk ligt, staat er in 2010 elke maand een band geprogrammeerd. "Bands die een link hebben met elektronische muziek. Denk aan grotere bands als Animal Collective of Vampire Weekend, maar we vinden dat Junior Boys, Holy Fuck en Fuck Buttons ook goed in Trouw passen."

Wat velen niet weten is dat Trouw na een florissante start, te kampen heeft gehad met een flinke dip in de zomer. "Het waren ongelukkige tijden", vertelt Boswijk. "Augustus was onze moeilijkste maand. Op een gegeven moment kwamen we op een maandagochtend bijeen. Het ging echt niet goed. We moesten keihard werken om het tij te keren. Er is rigoreus in de kosten gesneden en er is minder personeel ingezet."

Toch kunnen ook andere factoren een rol hebben gespeeld bij de terugloop in het bezoekersaantal. Boswijk zelf sluit dit ook niet uit. Trouw koos er bewust voor om geen regelrechte kopie van 11 te worden, maar naast een nieuwe locatie ook deels een nieuwe programmering op te zetten. De programmering is dieper gegaan. "En experimenteler", voegt Boswijk toe. "Dan duurt het even voordat de mensen je vinden. De 360 avonden gaan altijd goed, maar Viral Radio is hier een sterk voorbeeld van. Juha en Yuri hebben een vaste avond gekregen. Zij programmeren vrij experimenteel, maar weten inmiddels wel een vaste groep mensen te trekken. Ze hebben zelfs een deel van de sound van 2009 bepaald. Eerder dit jaar  traden Flying Lotus en The Gaslamp Killer op, persoonlijk één van de beste avonden van dit jaar. Later stonden ze op festivals als 5 Days Off en Lowlands."

En Boswijks eigen nieuwe avond Drukpers staat in het teken van een oude traditie: zoals in de jaren tachtig vult één dj de hele avond, van begin tot einde. Zoals Dixon op Tweede Kerstdag. "Dixon is op zijn best wanneer hij alleen draait, dan vertelt hij een heel verhaal waar je vanaf het begin bij moet zijn om de ontwikkeling te kunnen volgen. Je eist dan inderdaad wel meer van je bezoekers."