Buma/Stemra erkent fouten in Entertainment Business Buma/Stemra erkent fouten in Entertainment Business

... en haalt zich opnieuw de woede van het internet op de hals

, Ron van der Sterren

Buma/Stemra erkent fouten in Entertainment Business

... en haalt zich opnieuw de woede van het internet op de hals

Ron van der Sterren ,

Buma/Stemra weet opnieuw verontwaardiging te wekken met uitspraken rondom embedtarieven. Entertainment Business interviewde vertrekkend directeur Cees Vervoord en tekende uit zijn mond op dat Buma/Stemra eenzijdig onderhandelingen afbrak om de tarieven voor online gebruik van muziek uit te rollen. Ze kwam daar pas op terug na de maatschappelijke onrust hierover. Het complete interview verschijnt eind december in de papieren editie van Entertainment Business.

... en haalt zich opnieuw de woede van het internet op de hals

Buma/Stemra lijkt met een erkenning van haar fouten opnieuw het tegenovergestelde te bereiken. In de komende editie van Entertainment Business zegt vertrekkend directeur Cees Vervoord dat hij de introductie van Fair Play (de benaming voor de introductie van embedtarieven van auteursrechterlijk beschermd materiaal) anders aan zou pakken als hij het over mocht doen. Tegelijkertijd bevestigt hij nu dat Buma/Stemra de onderhandelingstafel over embed-tarieven eenzijdig heeft verlaten: "We kwamen er via overleg niet uit en wilden een daad stellen om duidelijkheid te scheppen." Op diverse online platforms is de verontwaardiging om de uitspraken al weer losgebarsten.

In het interview met Entertainment Business vertelt Vervoord over de gesprekken met andere partijen over tariefafspraken. Hij geeft in het interview toe dat zijn organisatie op de knieën is gedwongen door de maatschappelijke onrust die ontstond: "We zijn daarna keihard met de kracht van internet geconfronteerd. Webloggers, jongerenmedia en allerlei instanties doken vol op de materie, waarmee het voor de politiek een maatschappelijk relevant onderwerp werd."

De aanvankelijke bekendmaking van de tarieven deed Buma/Stemra middels een persconferentie in een poging transparant en open te zijn, aldus Vervoord. Dat zou hij niet nog eens zo doen, zegt hij nu tegen EB: "In de praktijk bleek de persconferentie alleen bezocht te zijn door vertegenwoordigers van internet(gerelateerde) bedrijven met vooringenomen standpunten."

Erwin Angad-Gaur, directeur van de Ntb en bestuurslid van SENA, haalt de persconferentie juist aan als een van de weinige goede beslissingen in het hele traject rondom de introductie van de tarieven. Angad-Gaur geeft Buma/Stemra in een column van Ntb-tijdschrift Muziekwereld credits voor haar poging tot transparantie, maar pleit tegelijkertijd voor een volmondig excuus uit de mond van Buma/Stemra. Hij beschuldigt Buma/Stemra van het veroorzaken van "zware imago-schade" voor de gehele auteursrechtenwereld.

Vervoord was niet bereikbaar voor een verdere toelichting van de uitspraken. Het complete interview verschijnt eind december in de Entertainment Business.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12