3VOOR12TV-maand: Animal Collective

3VOOR12 kijkt terug op een jaar lang exclusieve concertopnames

Atze de Vrieze ,

December, feestmaand en natuurlijk déjà vu-maand. 3VOOR12 biedt je dagelijks een exclusieve en niet te missen live-opname uit het (bijna) afgelopen jaar aan. Met vandaag Animal Collective.

3VOOR12 kijkt terug op een jaar lang exclusieve concertopnames

December, feestmaand en natuurlijk déjà vu-maand. 3VOOR12 biedt je dagelijks een exclusieve en niet te missen live-opname uit het (bijna) afgelopen jaar aan. 

Een van de favoriete albums van de 3VOOR12 redactie verscheen al de eerste week van januari: Merriweather Post Pavilion van Animal Collective. Zo'n band die al jaren omarmd wordt door liefhebbers van experimentele muziek, maar die dit jaar zijn kring flink vergrootte met kaleidoscopische vocalen, vervreemdende ritmes en repititieve synthesizers. En opvallend intieme en persoonlijke teksten, vooral in de songs van Noah Lennox alias Panda Bear.

Boven het podium een enorme bal met daarop hallucinerende visuals. Geologist, de minst opvallende van het trio, springt er op het podium juist tussenuit met de mijnwerkerslamp op zijn voorhoofd. Vroeger was de band zo in zichzelf gekeerd, dat tijdens optredens niet de nummers van de laatste plaat gespeeld werden, maar nieuw werk dat nog niemand kende. Dat is nu anders. Paradiso - de enige show die Animal Collective deze tour in Nederland deed - kreeg een Merriweather set, aangevuld met backcatalog werk. In anderhalf uur van Summertime Clothes via single Girls, naar droomafsluiter Brother Sport.