3VOOR12DRAAIT (week 51): Hausmagger, Song van het Jaar & Winne's mixtape 3VOOR12DRAAIT (week 51): Hausmagger, Song van het Jaar & Winne's mixtape

De favorieten van de redactie

, Ingmar Griffioen

3VOOR12DRAAIT (week 51): Hausmagger, Song van het Jaar & Winne's mixtape

De favorieten van de redactie

Ingmar Griffioen ,

En daar is weer een nieuwe aflevering van 3VOOR12DRAAIT met ditmaal veel lof voor de Song van het Jaar show van donderdag met DeWolff in Desmet, Winne's So So Lobi Mixtape en de plaat van het onvolprezen Hausmagger.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister vanaf maandag naar de 3VOOR12 DRAAIT kerstkransjesinvasie en hier naar
3VOOR12 Draait in audio van vorige week. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.

3VOOR12 Single van de Week
Geen single van de week i.v.m. feestdagen

3VOOR12 Album van de Week
Diverse artiesten - So So Lobi Mixtape (TopNotch/Universal, gratis download vanaf 19 december via Top-Notch.nl)

3FM Single van de Week
Geen single van de week i.v.m. feestdagen


TOP 10:
1. Hausmagger - Dicht & Sloopwerk (album, eigen beheer)
"Nee, dit is geen grap, geen onzin en geen cult. Okay, het laatste misschien een beetje." (Erik Zwennes)
"Rotterdamse rauwheid. Puur tot op het bot.Kunst van de eenvoud." (Martijn van der Vlist) 
"Met de helft van Rembo & Rembo en rake teksten uit het leven. Gewoon schijtgoed!"
(Ingmar Griffioen)

2. 3VOOR12 Song van het Jaar 2009 live @ Desmet, Amsterdam, 17-12-09
"Een gedenkwaardige avond in Desmet. Met een winnaar waar ik trots op ben: Kyteman." (Martijn van der Vlist)
"Lucky Fonz III deed een mash-up van The Death Letters en Bonkers, De Wolff was indrukwekkend strak en Coparck deed Dance With Somebody met stijl." (Atze de Vrieze)
"De licht psychedelische bluesrock wordt uitermate urgent en strak geserveerd. Het jonge DeWolff is al een geduchte live-band." (Ingmar Griffioen)

3. Diverse Artiesten - So So Lobi Mixtape (TopNotch/Universal, gratis download vanaf 19 december via Top-Notch.nl)
"Er staan harde, vieze tracks op deze mixtape, waarop Winne de scepter zwaait over de vaderlandse underground"  (Atze de Vrieze)
"Nee, het was vroeger niet beter dan nu: wat gaat het ongelofelijk goed met hiphop in Nederland." (Erik Zwennes)

4. James Pants - Seven Seals (Stones Throw/Rush Hour) 
"Futuristische elektronische funk en hiphop. Compleet geschift allegaartje. Topplaat!" (Stephan van Peursem)

5. Yeasayer - O.N.E (van album Odd Blood, Secretly Canadian)
"Nu alleen nog op YouTube, in februari komt de nieuwe plaat van Yeasayer uit, dan gaan we echt KNALLEN. Oke?" (Fiona Fortuin)

6. Zucchini Drive - Shotgun Rules (album, Marathon of Dope)
"Een onterecht genegeerde release van de Nederlandse Tom De Geeter. Prachtig geproduceerd, bij vlagen donker en vol energie." (Erik Zwennes)

7. MV & EE with the Golden Road - Barn Nova (album, Ecstatic Peace/Konkurrent)
"Lekkere lome psychedelische pop. Voor als je lichaam en geest door de kou niet meer zo snel functioneren." (Stephan van Peursem)

8. The Melvins, live @ State-X New Forms, Den Haag, 11-12-09
"Legendarisch. Na een uur blijft Paard van Troje plat gespeeld en hunkerend naar meer achter." (Ingmar Griffioen)

9. Tindersticks – Black Smoke
"In januari verschijnt het nieuwe album, Black Smoke is het ideale voorproefje" (Martijn van der Vlist) 

10. Australis - Demo (demo, eigen beheer)
"Mix Despised Icon met Psycroptic en overgiet het met een duistere black metal saus inclusief afgeknepen knerpstem" (Jona Rovers)


DE LIJSTJES


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Brenda Holloway - The Early Years (album, ACE)
De hits (zij het bescheiden) kwamen een paar jaar later bij Motown, maar deze compilatie met vroeg werk laat horen wat ze in Detroit in deze onderschatte soulzangeres zagen. 

Diverse artiesten - So So Lobi Mixtape (TopNotch/Universal, gratis download vanaf 19 december via Top-Notch.nl)
Wie kerstbellen verwacht op Winne's ode aan de liefde komt bedrogen uit. Er staan harde, vieze tracks op deze mixtape, waarop de Rotterdammer de scepter zwaait over de vaderlandse underground. De tape opent met Winne en Jiggy Djé, die zich steeds nadrukkelijker manifesteren als de leiders van de Nederlandse hiphop. Verder sterke tracks van o.a. Kempi, Faberyayo, RBdjan, Zwart Licht, Gers Pardoel en Sticks & Rico. Eckte eckte hiphop, maar toch nog een beetje een kerstboodschap, die wij met een tak in de sneeuw onderschrijven: 'geweld is voor de zwakken'.

3VOOR 12 Song van het Jaar 2009 live @ Desmet, Amsterdam, 17-12-09
Diggy Dex coverde - met een spiekbriefje - zijn maat Jiggy Djé. Go Back To The Zoo bewees dat Beam Me Up echt echt een sterk liedje is (zit er een heel sterk album in?). Lucky Fonz III deed een onnavolgbare schreeuw-mash-up van The Death Letters en Bonkers. De Wolff was indrukwekkend strak en technisch en liet zich binnen twee nummers verleiden tot een drumsolo. Coparck deed Dance With Somebody met stijl. Kortom: zoals altijd een avond vol verrassingen.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Hausmagger - Dicht & Sloopwerk (album, eigen beheer)
Met dank aan collega Erik Z. Rotterdamse rauwheid. Puur tot op het bot. Soms komt schoonheid je zo maar aanwaaien. ‘Kom op vriend, we gaan naar de stad, kun jij je nog herinneren wanneer we het laatst klappen in een bar hebben gehad’. Kunst van de eenvoud.
 
Tindersticks – Black Smoke (nummer, MySpace)
In januari verschijnt het nieuwe album Falling Down A Mountain van Tindersticks. Om vrolijk van te worden zo mooi. Black Smoke is het ideale voorproefje.
 
3VOOR 12 Song van het Jaar 2009 live @ Desmet, Amsterdam, 17-12-09
Het was een gedenkwaardige avond gisteren in Desmet. Met een winnaar waar ik trots op ben: Kyteman met Sorry. Op het podium stond onder meer DeWolff. Net uit de luiers, maar oh wat een rasmuzikanten. Nog een beetje schaven aan de nummers, en het kan niet misgaan. Talent in elke vinger.


JONA ROVERS DRAAIT:

Australis - Demo (demo, eigen beheer)
Wat een gaaf eerste kindje, deze demo van Australia! Mix Despised Icon met Psycroptic en overgiet het met een duistere black metal saus inclusief afgeknepen knerpstem, en je interesse moet gewekt zijn… check het!

Weakness - Demo (demo, eigen beheer)

Diep, zwaar, bruut, groovend en dreigend, het lijkt de eerste demo van Infected Malignity wel verdorie! Heel erg sterk, en voor het immer toenemende aantal fans van slamming death metal is dit gegarandeerd een schot in de roos.

Enfold Darkness - Our Cursed Rapture (album, Sumerian Records)
Een vreemde eend in de bijt, maar erg onderhoudend! Vooral het gierende en flitsende, heerlijk smeuïge gitaarwerk trekt de aandacht, maar op hoger niveau is het vooral de mooie balans tussen black, death metal met progressieve hints en zelfs vleugen power metal dat Enfold Darkness siert. De ene keer met een knipoog naar Dissection of Necrophagist (neem de openingstrack!), dan weer naar Cradle Of Filth (‘Dead In The Brine’) of Zweedse melo-thrash (‘In The Galliers Of The Utmost Evil’). Sterk en buitengewoon afwisselend debuut!

 
INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

The Melvins, live @ State-X New Forms, Den Haag, 11-12-09
Legendarische Amerikaanse band natuurlijk, sinds begin jaren '80 actief, en zeer invloedrijk voor grunge, hardcorepunk, sludge, stoner en meer. Tegenwoordig is The Melvins een vreemd uitgedost kwartet, met als sterkste troef de ritmische ruggengraat: een links- en een rechtsvoetige drummer, die soms synchroon meppen, maar vooral elkaar oppeppen. Na een uur blijft het volgestroomde Paard van Troje plat gespeeld en hunkerend naar meer achter.
 
DeWolff, live @ Song van het Jaar 2009, Desmet, Amsterdam, 17-12-09
Mooie uitzending van de Song van het Jaar in Desmet. Jammer dat iedere act maar twee nummers mag doen. Bij DeWolff deed dat nog wel het meeste pijn. Het jonge Limburgse trio kreeg de meeste handen op elkaar. Het gekozen genre (licht psychedelische bluesrock) mag dan belegen zijn, het wordt uitermate urgent en strak geserveerd. DeWolff is een geduchte live-band en mag het na Metropolis en diverse bluesfestivals volgend jaar op de grotere festivals proberen.

Hausmagger - Dicht & Sloopwerk (album, eigen beheer)
Anderhalf jaar geleden lag ik al dubbel dankzij deze metroclip, waar de Earring nog een puntje aan kan zuigen. Inmiddels ligt er een heel album van het geschifte Rotterdamse duo Hausmagger. Voortgekomen uit de taakstraf van Ted Wesselo (de helft van Rembo & Rembo) en met rake teksten uit het leven. Inderdaad: "Gewoon schijtgoed!"


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Yeasayer - O.N.E (van album Odd Blood, Secretly Canadian)
Gisteren was de Song van het Jaar 2009, mijn top 5 favoriete nummers kwamen helaas niet in de top 10 voor. Dus ik dacht: als ik nu alvast begin met een marketingcampagne voor volgend jaar, dan moet deze het zeker tot nummer 1 schoppen. Fase 1: de eerste kennismaking. Nu alleen nog op YouTube, in februari komt de nieuwe plaat van Yeasayer uit, dan gaan we echt KNALLEN. Oke?

Hot Chip - One Life Stand (song van album One Life Stand, Astralwerks)
Ik blijf in de songs zone. Hot Chip doet een gooi naar de eerste verliezer voor Song van het Jaar 2010, positiever gesteld: de tweede winnaar. Net als bij O.N.E van Yeasayer (al komt die genialerwijs helemaal aan het einde), kent One Life Stand van Hot Chip een omschakeling van electropop naar iets Bee Gees achtigs. Ik hou er van. 

Nice Nice op 2010 Warp Records compilatie
Deze tweemans experimentele elektronische band op het festival Le Guess Who? gezien, toen om drie uur s nachts viel het niet op zijn plek. Jammer want muzikaal vind ik ze erg goed, ook deze nieuwe track op de Warp compilatie voor 2010. Ordentelijke chaos.


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

James Pants - Seven Seals (Stones Throw/Rush Hour)
Futuristische elektronische funk en hiphop. Compleet geschift allegaartje. Getipt door de collega's van Future Vintage. Ik ben ze er zeer dankbaar voor. Topplaat!

MV & EE with the Golden Road - Barn Nova (album, Ecstatic Peace/Konkurrent)
Lekkere lome psychedelische pop. Lekker voor als je lichaam en geest door de kou niet meer zo snel functioneren.

Former Ghosts- Fleurs (a;bum, Upset The Rhythm/Konkurrent) 
Voor Jamie Stewart (Xiu Xiu) is er geen licht aan de horizon. Elke vorm van relativering moet van zijn albums geschrapt worden. Zo ook op deze unheimische (waarom is daar geen mooi Nederlands woord voor) plaat. Kille electronica en de klaagzang van Jamie. Ongezelliger wordt het niet. desondank: erg mooi en meeslepend.


ERIK ZWENNES DRAAIT: 

Diverse Artiesten - So So Lobi Mixtape (TopNotch/Universal, gratis download vanaf 19 december via Top-Notch.nl) Als er iets in de hiphop mij irriteert is het nostalgie en het constant willen begraven van het genre. Nee, het was vroeger niet beter dan nu (ook niet rond de Buitenwesten tour) en hiphop is here to stay. Tot zoverre de negativiteit, nu enkel liefde: wat gaat het ongelofelijk goed met hiphop in Nederland. Laten 'wij media' proberen hiphop (ook) op een positieve manier te benaderen en niet alleen als er iemand die toevallig ooit een rap schreef wordt neergeschoten. De eerste aanzet komt van Winne en alle Grote Namen van de hiphop anno nu. Met hoogtepunten van onder meer RBDjan, Gers Pardoel, Faberyayo, Lange Frans, Leeroy & Skinto en Kleine Jay.

Hausmagger - Dicht & Sloopwerk (album, eigen beheer)
Nee, dit is geen grap, geen onzin en geen cult. Okay, het laatste misschien een beetje. Maar geef Hausmagger ook tekstueel de tijd. Toen ik het hier op de redactie voor het eerst opzette werd ik uitgelachen en uitgescholden. Maar niemand kan om vondsten heen als: 'mijn hart is als een stukje plastic met een touwtje er aan, jojojojojojojo'.

Zucchini Drive - Shotgun Rules (album, Marathon of Dope)
Een onterecht genegeerde release van de Nederlandse Tom De Geeter. Met medewerking van onder meer M Sayyid van Anti-Pop Consortium en Marina Gasolina ex-Bonde Do Role. Shotgun Rules is prachtig geproduceerd, bij vlagen donker en zit vol energie. Ga dat luisteren!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12