3VOOR12DRAAIT (week 50): In Excelsis Deo, EP Luisterpaal, Local Natives & Maluca 3VOOR12DRAAIT (week 50): In Excelsis Deo, EP Luisterpaal, Local Natives & Maluca

De favorieten van de redactie

, Ingmar Griffioen

3VOOR12DRAAIT (week 50): In Excelsis Deo, EP Luisterpaal, Local Natives & Maluca

De favorieten van de redactie

Ingmar Griffioen ,

De redactie blikt in deze Draait terug naar het In Excelsis Deo festijn en geniet volop van de nieuwe EP Luisterpaal. Andere favorieten zijn Local Natives, Maluca, Cass McCombs live en vooruitblikken naar The Mad Trist en State-X New Forms.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als
podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
Go Back To The Zoo - Electric (Universal)

3VOOR12 Album van de Week
Roos Rebergen & Torre Florim - De Speeldoos EP (Excelsior/V2)

3FM Single van de Week
Rigby - One Song (Universal)


TOP 10:
1. In Excelsis Deo, live in Tivoli de Helling, Utrecht, 6-12-09
"Excelsiormiddag: Knus, sfeer, Hollandsch..." (Menno Visser)
"Heel veel moois zondagmiddag in Tivoli De Helling" (Martijn van der Vlist)
"Een woord is genoeg: KIPPENVEL!" (Bart Snoeren)
"Het is moeiijk uit dit gezelschap een favoriet te kiezen" (Tomas Delsing)

2. EP Luisterpaal
"Een speciale luisterpaal met de beste EP's van 2009. Groots." (Tomas Delsing)
"Come on, it's 2009, who needs albums any way!"  (Atze de Vrieze)
"Waarom een album maken als je met een EP ook af kunt?" (Stephan van Peursem)
"Verplichte luisterkost!" (Ingmar Griffioen)

3. Local Natives - Gorilla Manor (album, Infectious/PIAS)
"Meteen vakantie geboekt en deze plaat mag mee." (Bart Snoeren)
"De meerstemmig gezongen liedjes in beide gevallen staan als een huis en een prettige intimiteit over zich hebben." (Tomas Delsing)
"Een warm geluid voor de winter" (Martijn van der Vlist)

4. Maluca - El Tigeraso (single, Mad Decent/import)
"Deze nieuwe Diplo tante is nu al een concurrente voor M.I.A." (Menno Visser)
"Een hete kontenschudtrack die deze donkere dagen weer een stukje dragelijker maakt." (Erik Zwennes)

5. The Mad Trist - Pay the Piper (song, PIAS)
"De Staat van 2010? In ieder geval klinkt de plaat zo hongerig en ambitieus als het kindje van Torre Florim." (Erik Zwennes)
"Wordt 2010 het jaar van…?" (Ron van der Sterren)

6. Various Artists - Warp 2010 (album, Warp/V2)
"Volgend jaar uitkijken naar Nice Nice, dat op deze compilatie klinkt als een combinatie tussen Yeasayer en !!!." (Atze de Vrieze)

7. Cass McCombs, live in Ekko, Utrecht, 6-12-09
"Dromerige, sympathieke jongen met hele mooie liedjes" (Stephan van Peursem)

8. State-X New Forms 2009 Sampler
"Snel luisteren waarom je 11 en 12 december wel in Paard van Troje, Den Haag moet zijn." (Ingmar Griffioen)

9. OOIOO - Armonico Hewa (Thrill Jockey/Bang!)
"OOIOO is springeriger, gekker en alles wat je van een gekke Japanse band kunt verwachten." (Stephan van Peursem)

10. Julian Casablancas - I Wish It Was Christmas Today (mp3, Rough Trade/Sony/iTunes)
"Leukste rockje onder de kerstboom dit jaar komt van de Strokes frontman." (Menno Visser)

DE LIJSTJES


MENNO VISSER DRAAIT:

Maluca - El Tigeraso (single, Mad Decent/import)
Deze nieuwe Diplo tante is nu al een concurrente voor M.I.A.

Julian Casablancas - I Wish It Was Christmas Today (mp3, Rough Trade/Sony/iTunes)
Leukste rockje onder de kerstboom dit jaar komt van de Strokes frontman. Maar zo rockt hij niet.

In Excelsis Deo (live in Tivoli de Helling, Utrecht, 6-12-09)
Excelsiormiddag: Knus, sfeer, Hollandsch...


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

3VOOR12 Presenteert...In Excelsis Deo
Ik wil niet zeggen al het moois wat Nederland te bieden heeft, maar in ieder geval heel veel moois afgelopen zondagmiddag in Tivoli De Helling. Twee optredens wil ik er uitlichten: Voor het eerst Torre & Roos samen (te horen op de speciale EP-Luisterpaal), niet ieder nummer even sterk, maar wauw, het spat van het podium. En natuurlijk Moss. Eigenlijk kan een internationale doorbrak niet uitblijven, let op mijn woorden! Kortom, wat een pracht van een middag. Terug te zien op 3VOOR12TV.

Local Natives - Gorilla Manor (album, Infectious/PIAS)
Een warm geluid voor de winter. Harmonieuze hippiemuziek, al doe je het daar eigenlijk mee te kort, want het gaat veel verder en dieper. Luister zelf maar.

Blind Melon - For My Friends/No Rain

Vijftien jaar na de dood van frontman Shannon Hoon ligt er weer een (verzamel)album van Blind Melon in de 'platenbak'. Met, jawel, een aantal nieuwe nummers. Verwacht niet te veel, het zal nooit meer zijn zoals het was. Hoogste tijd voor wat jeugdsentiment.


JONA ROVERS DRAAIT:

Female Nose Breaker - Promo (2009)

Ik hoop bij dit soort namen altijd maar dat de leden gewoon heel slecht Engels kunnen, zodat ze niet doorhebben hoe niet-stoer hun gekozen naam eigenlijk is. Maar de Zwitserse brute death metal klinkt op deze promo een stuk overtuigender dan op hun eerder dit jaar verschenen EP “A Crash Course In Brute Romance” en ik denk dat hun optreden op Houten Death Fest volgend jaar nog een heel aardig feestje op kan gaan leveren. Ik ben er in ieder geval bij!

Embryonic Depravity - Constrained By The Miscarriage Of Conquest (album, Permeated Records)
Kijk, dat begrijp ik nou niet. Dat je soms nummers opnieuw uitbrengt okee, de kwaliteit van je muziek kan zodanig onder bijvoorbeeld opnamebudget of incompetente bandleden lijden dat het totaal niet overkomt, en als je dan jaren later de boel flink oppoetst en laat klinken zoals het aanvankelijk bedoeld was, snap ik die behoefte wel. Maar dat je drie nummers in nagenoeg gelijke uitvoering in hetzelfde jaar opnieuw uitbrengt op een totaal andere release, dat vind ik gek, en ook een fikse dis aan de trouwe verzamelaar/koper van je muziek. Is dat misschien ‘constrained by the miscarriage of conquest’? Anyway, door het grote aanbod van toffe CD’s de laatste tijd ben ik goedgestemd, en zal ik het Embryonic Depravity niet al te zwaar aanrekenen. Bovendien word ik op de zeven nieuwe nummers dermate vermaakt dat het leed snel verlicht wordt. Gutturale, snelle, groovende death metal met eigen smoel, in lijn van… de eerder uitgebrachte nummers.

Raped By Pigs - Contamination Of Whores (EP, eigen beheer)
Probeer bij de bandnaam vooral je gedachten niet te visualiseren! Maar verder heerlijk culte slamming death metal, met taalkundige hoogstandjes als ‘Let Me Penetration You’, of ‘Karaoke Slam’. Ontzettend over-the-top, maar in hun ranzige toewijding ook nauwelijks te overtreffen. En dat verdient best een plaatsje in mijn draait. Wel als derde.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Various Artists - Warp 2010 (album, Warp/V2)
Zouden meer labels moeten doen. Midden in het jaarlijstjesmomentum, op het moment dat je alle eer en glorie kun incasseren voor het afgelopen jaar, ook vast vooruit blikken. Warp had een goed jaar, met onder meer Hudson Mohawke, Grizzly Bear en Bibio. Volgend jaar kunnen we uitkijken naar Nice Nice, dat op deze compilatie klinkt als een combinatie tussen Yeasayer en !!!. Hopelijk verschijnt er een album van beathopper Rustie en... de nieuwe Flying Lotus.

Monolake - Silence (album, Monolake)
Van de week in de auto had ik de eerste track per ongeluk op repeat staan, een beatloos intro. Pas bij de vierde keer viel het me op, dus kennelijk had het best tien minuten mogen duren. Niet dat wat daarna kwam minder de moeite waard is: minstens zo sfeervol, maar dan met ondansbare beats. Elektronische muziek voor korte dagen.

EP Luisterpaal (o.a. Animal Collective, Torre & Roos, Typhoon & New Cool Collective, Knalpot en meer)
Mr. Luisterpaal Stephan van Peursem is streng: de Luisterpaal is voor albums, niet voor ep's. Als je afwijkt van die regel is het einde zoek. Soms doet hij daarmee ook zichzelf pijn, en daarom maakte hij aan het eind van het jaar een speciale paal met de beste EP's van het afgelopen jaar. Come on, it's 2009, who needs albums any way!


ERIK ZWENNES DRAAIT: 

The Mad Trist - Pay the Piper (song, PIAS)
De Staat van 2010? In ieder geval klinkt de plaat zo hongerig en ambitieus als het kindje van Torre Florim, die op zijn beurt weer The Mad Trist produceerde. De titeltrack en eerste single is geprimeurd bij 3VOOR12Radio en kreeg direct veel bijval. Een knappe track over de rattenvanger van Hamelen, waarom ook niet.

Maluca - El Tigeraso (single, Mad Decent/import)
Producer Diplo (Major Lazer) heeft iets met zijn exen. Hij laat ze eerst zingen en daarna laat hij ze zingen in zijn studio. Na M.I.A. is Maluca aan de beurt. Het resulteert in een hete kontenschudtrack die deze donkere dagen weer een stukje dragelijker maakt. Jummie

Abner Jay - True Story of Abner Jay (album, Mississippi Records)
Deze excentrieke one man band overleed al weer zestien jaar geleden. Postuum is er enkele maanden geleden een vinyl LP uitgebracht met zijn beste nummers. Het zijn pijnlijk eerlijke bluesrockclassics over cocaïne, depressies, vrouwen en een zwaar werkzaam leven. Prachtig, voor de liefhebber. Hoe je er aan komt? Goed zoeken vrees ik.

 
INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Vijf dagen stilte in Zuid-Limburg
Vijf dagen lang geen muziek, maar vooral rust, natuurschoon en regen, heel veel regen. En het enige getwitter kwam van de vogels...
 
State-X New Forms 2009 Sampler
Fijne preview van een van Nederlands meest interessante festivals. De 6e State-X New Forms is sterk geprogrammeerd. Snel luisteren waarom je als jezelf respecterend muziekfan vrijdag 11 en zaterdag 12 december wel in Paard van Troje, Den Haag moet zijn. 3VOOR12 Den Haag doet uitgebreid verslag, je vindt hun dossier hier
 
EP Luisterpaal
Omdat er ook bijzonder veel goede muziek alleen op ep verschijnt, is ditmaal een speciale EP Luisterpaal in het leven gegroepen. Een uitstekend plan, waardoor je nu kan genieten van de volledige ep's van o.a. Animal Collective, Bon Iver, Exile Parade en heerlijke Nederlandse ep's als Knalpot, Skiggy Rapz, Typhoon & New Collective, Jean Parlette, Silence is Sexy, Promo en de Speeldoos van Torre en Roos. Verplichte luisterkost!


BART SNOEREN DRAAIT:

Two Door Cinema Club - I Can Talk (Kitsune/V2)
Nu al de leukste Britse indie-dansvloer-stuiter-track van 2010.

Moss - I Apologize (Dear Simon) live op 3VOOR12 presenteert: In
Excelsis Deo! @ Tivoli De Helling

Een woord is genoeg: KIPPENVEL!

Local Natives - Gorilla Manor (album, Infectious/PIAS)
Klinkt als: het is winter, maar ik zou willen dat ik in de tropen zit.
Meteen vakantie geboekt en deze plaat mag mee.

 
TOMAS DELSING DRAAIT:

EP Luisterpaal
Sommige ideeën zijn zó logisch, dat je je afvraagt waarom ze er niet al veel eerder waren. Dat geldt ook voor de EP-Luisterpaal. Met bloedend hart moesten schijfjes die het label EP hadden in plaats van album, aan de kant gelegd worden. Voor hen was er geen plaats op de gewone paal. Om al dat moois toch nog de shine te geven die het verdient, een speciale luisterpaal met de beste EP's van 2009. Groots.

3VOOR12 Presenteert: In Excelsis Deo! @ Tivoli De Helling
Op de dag dat ik me eigenlijk niet durfde te vertonen in Utrecht, vond in die druilerige stad toch nog een feestje plaats. Vijf Excelsior bands in Tivoli De Helling die samen een middagvullend programma verzorgden én allemaal een kerstnummer ten gehore brachten. Het is moeiijk uit dit gezelschap een favoriet te kiezen, maar De Speeldoos van Torre en Roos en het optreden van Moss waren erg indrukwekkend.

Local Natives - Gorilla Manor (album, Infectious/PIAS)
Het is alweer een tijdje geleden dat we een liftsessie met de Natives deden, maar ook toen maakten ze al indruk. Ik weet nog niet of ik de albumversie of de akoestische set mooier vind, zeker is wel dat de meerstemmig gezongen liedjes in beide gevallen staan als een huis en een prettige intimiteit over zich hebben. 


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Cass McCombs, live in Ekko, Utrecht, 6-12-09
Dromerige, sympathieke jongen met hele mooie liedjes. Liedjes die op het eerste gehoor heel gewoon lijken maar langzaam onder je huis kruipen. Het wachten is op hitje om een doorbraak voor deze man te forceren, want het blijft natuurlijk jammer dat er met zoveel talent op het podium zo weinig mensen in de zaal staan. Check in ieder geval even You Saved My Life, de mooiste melancholische track van het jaar.

EP Luisterpaal
"Niet het vele is goed, maar het goede is veel", zei mijn docent Nederlands op de middelbare school. Dat geldt ook voor muziek; waarom een lang album maken als je met een korte EP ook af kunt? Omdat je anders niet op de luisterpaal kan? Klopt, maar voor een keer een uitzondering gemaakt. Want wat zijn er een hoop mooie EP's uitgekomen dit jaar. Natuurlijk die prachtige Animal Collective EP, maar ook 3 van mijn favoriete Nederlandse releases van het jaar: Knalpot, Promo en de Speeldoos.

OOIOO - Armonico Hewa (Thrill Jockey/Bang!)
Yoshimi (ja die waar de Fliming Lips een plaat over maakten) en haar hobbybandje. Met Boredoms maakt ze mooie noise platen en is ze internationaal gerenomeerd. OOIOO is springeriger, gekker en alles wat je van een gekke Japanse band kunt verwachten. Voor liefhebbers zoals ik!


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

3VOOR12 CENTRAL
Eindelijk weer een "don't think, don't choose, just listen" radiokanaal waar ik blij van word!

Lyenn - The Jollity Of My Boon Companion
Van @derique gekregen nadat ik zei: "He, nieuwe Hawksley Workman, eindelijk weer mooi?" Nee dus, en ja, wel mooi. Een stem die aan Hawksley doet denken, maar ingepakt in een jasje met een hele mooie herfsprint.

The Mad Trist - Pay the Piper (song, PIAS)
Mag het al? Vast niet. "Te vroeg!" roepen ze dan op de redactie. Worden platenmaatschappijen boos van. Maar maak u geen zorgen, ik hou het wel vol hoor, tot de release op 22 januari. Ook een "eindelijk" moment. Wordt 2010 het jaar van…?

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12