3VOOR12DRAAIT (week 49): Nog een keer Le Guess Who?, Charlotte Gainsbourg en de toekomst 3VOOR12DRAAIT (week 49): Nog een keer Le Guess Who?, Charlotte Gainsbourg en de toekomst

De favorieten van de redactie

, Redactie 3VOOR12

3VOOR12DRAAIT (week 49): Nog een keer Le Guess Who?, Charlotte Gainsbourg en de toekomst

De favorieten van de redactie

Redactie 3VOOR12 ,

Le Guess Who? ligt al weer bijna een week achter ons, maar trilt nog door. Daarnaast deze week veel persoonlijk draagvlak voor ons eigen Album van de Week en ja, nog een beetje trots navelstaren naar de toekomst.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd's, tracks, mp3's of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

Luister hier naar 3VOOR12 Draait in audio. Nu ook als podcast. 3VOOR12 is ook op Last.fm en Twitter.


3VOOR12 Single van de Week
Ou Est Le Swimming Pool - Dance The Way I Feel (Stiff/iTunes)

3VOOR12 Album van de Week
Charlotte Gainsbourg - I.R.M. (Because/Warner)

3FM Single van de Week
Moke - Love My Life (PIAS)


TOP 10:
1. Le Guess Who festival, Utrecht 26 t/m 29-11-2009
"Ik hou van festivals waar bands graag voor en na hun show rondhangen." (Atze de Vrieze)
"Voor de prachtige Staff Benda Bilili sessie mijn Frans geoefend terwijl ik rolstoelen naar de16e verdieping tilde."
(Stephan van Peursem)
"Volgend jaar graag weer zo'n editie."
(Ingmar Griffioen)
"Vooral de vuige zondagavond in Ekko zal me nog wel even bijblijven."
(Tomas Delsing)

2. Charlotte Gainsbourg – IRM (album, Because/Warner)
"Haar nieuwe album is een kwestie van omschakelen."
(Atze de Vrieze)
"
Er zijn mensen - ik noem geen namen - die vinden dat Charlotte niet kan zingen." (Erik Zwennes)

3. Staff Benda Bilili live @ Bimhuis 30 november
"Een minpuntje: teveel Nederlandse blonde 40-plus vrouwen in Afrikaanse gewaden in de zaal."
(Stephan van Peursem)

4. Future Vintage @ 3VOOR12
"Een nieuwe wereld ging open, en laat dat nu net de bedoeling zijn."
(Martijn van der Vlist)

5. Alle sessies London Calling 2009
"Altijd goed om te zien dat een weekend arbeid zich vertaalt naar een mooi resultaat."
(Tomas Delsing)

6. Fever Ray live in Paradiso, 3 december 2009
"Ik overdrijf niet wanneer ik zeg: Fever Ray is het mooiste wat me dit jaar is overkomen." (Fiona Fortuin)

7. Kleine Viezerik - Buit
"Een wijs man noemde KV de gezelligste gangster van het moment." (Erik Zwennes)


8. Wild Beasts - Two Dancers (album, Domino)
"Die zag je niet aankomen he?"
(Ron van der Sterren)

9.Torre en Roos –  Speeldoos (ep, Excelsior/V2)
"De clash tussen Torre Florim (De Staat) en Roosbeef klinkt zoals je verwacht en hoopt." (Atze de Vrieze)
"Bijzonder samenwerkingsverband van twee van de meest opzienbarende namen uit nederpop-jaar 2009."
(Bart Snoeren)

10. The Black Atlantic - Reverence For Fallen Trees (album Beep! Beep! Back Up The Truck/In A Cabin With)
"De naam viel al vaker, de muziek met het bijbehorende kwartje niet eerder." (Ingmar Griffioen)


DE LIJSTJES


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Charlotte Gainsbourg – IRM (album, Because/Warner)

Deze week zag ik eindelijk Lars von Triers Antichrist, een gitzwarte, lugubere film, met een bloedstollend gevaarlijke Charlotte Gainsbourg. Haar nieuwe album is een kwestie van omschakelen, want samen met Beck maakte de nazaat van de grote Serge een spannende liedjesplaat. Zij zingt licht als een veertje, hij legt er een rauw fundament onder en zingt soms mee. Zit erg tof spul tussen, vooral de snellere liedjes.

Le Guess Who festival, Utrecht 26 t/m 29-11-2009
Ik hou van festivals waar bands graag voor en na hun show rondhangen. Patrick Watson sjokte de hele zaterdag als een vrolijke backpacker door Utrecht, Megafaun en The Dodos deden samen een vreugdedansje op Warm Heart Of Africa van The Very Best. Er schijnt zelfs een band te zijn die zijn optreden een dag later afgezegd heeft om nog een dagje mee te kunnen pikken. Mijn hoogtepunten: een geweldige zaterdag met Megafaun, Staff Benda Bilili, Wild Beasts en The Field en een magische zondagmiddag in de Helling met South San Gabriel en Micah P Hinson.

Torre en Roos –  Speeldoos (ep, Excelsior/V2)
De clash tussen Torre Florim (De Staat) en Roosbeef klinkt zoals je verwacht en hoopt: als een mix tussen de twee. Beste nummer op deze EP is daar een goed voorbeeld van: Iemand Dood, een droogkomisch rouwlied met staccato gitaarriffs. Mijn favoriet komt daarna: Mag Ik Je Even Lenen, zo'n liedje dat ontroert met zijn knulligheid en zijn campy surfsolo. Zondag 6 december staan Torre en Roos op de speciale In Excelsis Deo avond in de Helling, met vier andere Excelsior-acts.


ERIK ZWENNES DRAAIT:


Charlotte Gainsbourg – IRM (album, Because/Warner)

Er zijn mensen - ik noem geen namen - die vinden dat Charlotte niet kan zingen. Nu wil ik dat nog wel eens van dichtbij 'testen', maar belangrijker: het maakt geen ene ruk uit. Ze heeft namelijk in Beck het genie gevonden die haar gezucht als geen ander weet te begeleiden. Al zou ze enkel goed zijn in het bakken van croissantjes, met deze soundtrack kom ik graag aan de keukentafel aanschuiven. Het nummer Heaven Can Wait is mijn soundtrack van het moment. Bekijk ook die video.

Clipse - Till The Casket Drops (LP, Columbia/Sony)
De broertjes Thornton hebben het weer geflikt: messcherpe hooks, gevaarlijke beats en de betere cokerap. Till The Casket Drops is een waardig opvolger van Hell Hath No Fury.


Kleine Viezerik - Buit

Een wijs man noemde KV de gezelligste gangster van het moment. Een jongen met wie je rustig een puntje appeltaart prikt in plaats van andere gangsters. Buit is een heerlijk smooth hosselanthem voor de vrijdagmiddagloomheid. I like. Met de complimenten aan Rotjoch & Wouter Groothuis voor de zeer passende clip.INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:


Le Guess Who festival, Utrecht 26 t/m 29-11-2009

Vier dagen lang was het genieten van dit erg geslaagde en veelzijdige festival! En dan kreeg ik alleen nog maar hele fijne shows van A Place To Bury Strangers, Tweak Bird, Basia Bulat, Birthday Suits, TV Buddhas, Megafaun en The Dodos mee. Sterk geprogrammeerd, met alleen een dipje op de vrijdag. Ook werd de zaterdag in dB's minder bezocht, maar verder niks dan lof! Volgend jaar graag weer zo'n editie en dan mag er best nog wat meer moois in centrale locaties als Kikker, Rasa en SJU neergezet worden. Halverwege The Dodos moest ik helaas weg, maar gelukkig is dat optreden bijzonder goed geregistreerd, en ook de sessies op de Neude-flat leiden tot nagenieten met o.a. festival-revelatie Staff Benda Bilili, The Field, Lightning Dust en een nu wel goed smakende Early Day Miners.

The Black Atlantic - Reverence For Fallen Trees (album Beep! Beep! Back Up The Truck/In A Cabin With)

De naam viel al vaker, de muziek met het bijbehorende kwartje niet eerder. De plaat die Groninger Geert van der Velde onlangs afleverde, maakt echter pijnlijk duidelijk dat ik de afgelopen jaren veel heb gemist. The Black Atlantic dus. De basis voor Reverence For Fallen Trees werd gelegd gedurende een In A Cabin With-sessie in een blokhut in de Amerikaanse bergen. Denk herfstachtig, verstild en folky indiepop, ergens in de buurt van Bon Iver of Sigur Rós. Maar dan uit Groningen en helemaal gratis te downloaden! Verplicht luisteren én zien, zo niet op SXSW dan toch zeker op EuroSonic 2010 (vrijdag 15 januari in 't Pakhuis).

The Stilettos - Fuck It Rock It (album, Tocado)

De releaseparty in dB's was zoals verwacht weer een fantastische happening; The Stilettos is immers al jaren een overdonderend goede live-band. De releaeseparty was ook al weer midden september, de datum van de geplande release. Die avond kon het goede optreden niet met een fikse cd-verkoop beloond worden. Vanwege een fout tijdens de persing is de cd namelijk nu pas beschikbaar. Jammer, maar niettemin een goede reden om die nu extra hard op te zetten. Het traditioneel fiks rammelende garagepunk 'n roll-trio is ditmaal in de studio door Dj DNA onder handen genomen en dat is een hele goede keuze, die ook op het live-geluid afstraalt. The Stilettos rockt opeens lekker bluesy en de nummers klinken een stuk voller. Sterker: dit is de eerste cd, die de live furie enigszins recht doet.


TOMAS DELSING DRAAIT:


Alle sessies London Calling 2009

Altijd goed om te zien dat een weekend arbeid zich vertaalt naar een mooi resultaat. Twaalf artiesten, in een lift, tijdens London Calling, in Paradiso, op 3VOOR12 TV. Kijken.

Le Guess Who festival, Utrecht 26 t/m 29-11-2009
Het houdt een mens van de straat: vier dagen lang (inter)nationale topartiesten verspreid over verschillende locaties in de Utrechtse binnenstad. Natuurlijk niet alles meegemaakt van de slimme ‘voor-elk-wat-wils’ line-up, maar vooral de vuige zondagavond in Ekko zal me nog wel even bijblijven. Was dat nou een heuse pit? Op zondag? Gelukkig zijn veel optredens en sessies, onder andere die van Staff Benda Bilili, A Place To Bury Strangers, TV Buddhas, The Dodos, Wild Beasts en Megafaun, opgenomen en terug te zien op 3VOOR12 TV!

Aa, live @ Le Guess Who? Ekko, 29-11-2009
Maakten onderdeel uit van die zondagavond in Ekko, maar zijn zeker goed voor een eervolle vermelding. Het was namelijk Aa die het ietwat lome zondagavondpubliek letterlijk met een klap wakker maakte. Wat een geweld, anarchie en herrie! Het podium was letterlijk te klein voor de energie van het viertal, waarna het concert doodleuk gelijkvloers werd afgesloten. De cd mag je rustig links laten liggen, maar als je nog eens de kans krijgt om ze live te zien: geen seconde twijfelen!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:


Le Guess Who festival, Utrecht 26 t/m 29-11-2009
Wat een tof festival was dat. Piepende oren door A Palce To Bury Strangers, voor de prachtige Staff Benda Bilili sessie mijn Frans geoefend terwijl ik rolstoelen naar de16e verdieping tilde om daarna van een prachtig uitzicht te genieten. Zaterdag was een topdag, met als uitblinkers Megafaun, The Dodos en Fucked Up. Kijk zelf terug via http://3voor12.vpro.nl/tv/#/42807503/42818829/0

Staff Benda Bilili live @ Bimhuis 30 november

Zaterdag door teveel keuzes gemist op Le Guess Who (wel de prachtige sessie meegmaakt, Staff Benda Bilili Très Très Froid). In het Bimhuis speelden ze in een warme zaal een gedreven, opzwepende set. Ik zeg volgend jaar North Sea Jazz en Lowlands!  Een minpuntje: teveel Nederlandse blonde 40-plus vrouwen in Afrikaanse gewaden in de zaal.

Rudy Trouvé Septet - 2007-2009 (album, Heavenhotel/Bang!)
Rudy Trouvé is een held. Hij blijft stiekem in de marge prachtige platen uitbrengen. Albums die warmte en melancholie koppelen aan inventiviteit en experiment. Een van de belangrijkste geluidsbepalers op de eerste dEUS albums, die nu ouder en rustiger is, maar niet minder goed.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

The Dutchess And The Duke - Sunset/Sunrise (Hardly Art/Konkurrent)

Dit is gewoon zóóó goed. De klasse straalt er van het eerste nummer Hands tot afsluiter The River van af. Muzikale poëzie. De Lanegan/Campbell-achtige samenzang, de bijzondere melodieën, de treurnis, alles is mooi in het kwadraat. En hoe hoogdravend soms ook, de bloedmooie teksten zijn even ontnuchterend als de muziek. Soms een beetje oubollig wellicht, maar daar houdt ondergetekende nu eenmaal van…. 

Le Guess Who festival op 3VOOR12TV
Vier dagen onderdompelen in Utrechtse venues om acts als Lightning Dust, Wild Beasts en The Dodos aan het werk te zien. 3VOOR12 was er samen met onze lokale ‘broeders’ van 3VOOR12/Utrecht alle dagen bij. En een geslaagd feestje was het. Zeker de sessies die we opnamen op het dak van de Neudeflat met onder meer Staff Benda Bilili en The Field verdienen extra aandacht:

Future Vintage @ 3VOOR12
VPRO 3VOOR12 is weer een nieuwe webradioshow rijker: Future Vintage. En ik moet eerlijk bekennen;  voor mij veel onbekende muziek komt langs. Een nieuwe wereld ging open, en laat dat nu net de bedoeling zijn. Bij 3VOOR12 geven we veel muziek de ruimte, daar is Future Vintage maar weer eens een uistekend voorbeeld van. Maandag 14 december weer een nieuwe aflevering.


RON VAN DER STERREN DRAAIT:


Wild Beasts - Two Dancers (album, Domino)

Die zag je niet aankomen he? Na die toch een enigszins lauwe recensie van het concert op Le Guess Who? ben ik nog eens terug naar het album gegaan. Misschien voelde ik het live niet, misschien moeten ze dat neppe vernislaagje nog kwijt raken door veel te spelen, maar dat album is toch echt heel gaaf. Komt vast goed live.

Thus: Owls - Cardiac Malformations (album, Hoob Records)

En nog eentje waar ik even terug moest naar het album voor een controlebeurt. Als voorprogramma van Patrick Watson leek het plots op de Canadees. Terwijl het toch echt een stuk donkerder is en soms zelfs aan oude dEUS doet denken. Kan en gaat goed op zichzelf staan, wedden?

Patrick Watson - live in Paradiso, 30-11-2009

Wanneer is iets echt goed? Als ik eerlijk ben, moet ik het toegeven: de dag ervoor was het beter. Maar op deze vrije maandag, met het juiste gezelschap en een overenthousiast publiek, vond ik het nog leuker.


FIONA FORTUIN DRAAIT
:

Fever Ray live in Paradiso, 3 december 2009

Ik overdrijf niet wanneer ik zeg: Fever Ray is het mooiste wat me dit jaar is overkomen.

Dorian Concept live op Le Guess Who?, 28 november 2009

Een talentje, dat is de jonge blonde Oostenrijker. Goeie muziek, goeie live-act. Het is te gek om te zien hoe snel hij zijn melodieën live speelt met een mini-keyboard. En wanneer hij zijn handen even vrij heeft, wappert hij er lekker mee in de lucht. Een moet zien.

Bazar Curieux, aantaande zaterdag 5 december 2009

Poep aan Sinterklaas, de beste surprises vind je op pakjesavond in de Maassilo. Julian Casablancas is leuk om uit te pakken, Beak> ook en Monotonix doet het zelf wel. Hoef je niets voor te doen. (Vanaf 2.43).


MENNO VISSER draait:

The Field in sessie op Le guess Who (3voor12.tv sessie)
Hoort wat rommelt daar kinderen, zo ver daarboven....het is technoband The Field op het dak dat wil je niet geloven. Het is moeilijk kiezen tussen die bloedmooie sessies op een godvergeten mooie Domloerende locatie. De lieflijke Basia Burlat, of de rolstoelfeestmakers Staff Bendi Bilili, alles klinkt prachtig en ziet er top uit. Toch maar deze met kouvrezende bibbertechno...

The Unthanks - Here's The Tender Coming (album, Rough Trade/Konkurrent)
Niet alleen de stemmen van zusjes Rachel en Becky kleuren prachtig samen op hun derde album. Tragisch folkvoer voor de liefhebber.

Fenech-Soler - Lies (mp3, iTunes)
Eighties revival hitje van de week. Mag Duran Duran dan toch weer?


JONA ROVERS DRAAIT:


The Empty Tomb - The Empty Tomb (EP, Inherited Suffering/Imbecil)

Alles op deze EP wordt uitgevoerd door 1 man, te weten Mark Rawls. Hij is maar liefst betrokken bij Kretan, Sikfuk, Guttural Engorgement, Drowning In Phemaldehyde, Esophagus en Entanglement, niet bepaald de minste bands! Dit is ziekelijk brute, smerig gurgelende slamming death metal van de bovenste plank. Denk ter vergelijking aan Cephalotripsy, een monotone Devourment, of natuurlijk een van de andere bands uit het voorgenoemde rijtje. O ja, en Mark is trouwens zo Christelijk als de pest (echt)!

Septycal Gorge - Erase The Insignificant (album, Permeated Records)
Hi-speed madness! Te gekke release; het debuut van Septycal Gorge was al heel behoorlijk, maar wat hier gebeurt is werkelijk subliem. Donkere, spannende en gevoelsmatig lange nummers, perfect uitgevoerd, met een hoop creativiteit in elk instrument. De scherpe, open en ‘crisp’ productie maken de boel af. Mix isavowed met Deeds Of Flesh en je hebt niet alleen een indicatie voor de stijl, maar ook voor de kwaliteit.

Cenotaph – Promo (single, eigen beheer)
Twee Turken en een inval-Duitser, het ideale recept voor Amerikaanse death metal… Technische US death, en vooral door de overkill aan gitaarpiepjes en geschifte drums enorm swingend. De drummer van Defeated Sanity gaat de nieuwe CD indrummen, en zijn kenmerkende stijl vormt een verrijking voor de toch al vette muziek van Cenotaph. Of het nu enkel door de drummer komt weet ik niet, maar deze single klinkt erg als een nieuw Defeated Sanity nummer met, vooruit, wat Malignancy en Bleeding Corpse er doorheen gemengd. Het nieuwe album komt naar verwachting begin 2010, en dat wordt smullen!


Staff Benda Bilili @ Rasa, tijdens Le Guess Who? 28-11-2009
De helft van deze band zit wegens polio in een rolstoel, maar we
hoeven absoluut niet uit medelijden naar dit gezelschap te gaan kijken en daar hoeven we het vanaf nu ook nooitmeer over te hebben, want goede genade, wat een geweldige band is dit zeg! Ze wisten het in Rasa voor elkaar te krijgen dat tijdens de toegift 50+'ers die aan het begin van het concert nog veilig op de tribune zaten spontaan en volledig in extase het podium beklommen en hun achterwerk lieten schudden alsof hun leven er van af hing. En dan hebben we het nog niet eens gehad over dat 17-jarig wonderkind en zijn conservenblik-met-een-snaarinstrument. Waarom had Steve Vai toch 7 snaren nodig op zijn gitaar?! Deze band gaat net zo groot worden als de Buena Vista Social Club!

Torre en Roos –  Speeldoos (ep, Excelsior/V2)
Bijzonder samenwerkingsverband van twee van de meest opzienbarende namen uit nederpop-jaar 2009. De teksten zijn geschreven door mensen met een verstandelijke beperking en zijn daardoor heel erg puur. Torre en Roos hebben deze teksten vervolgens prachtig omlijst. Chapeau! Zondag live op 3VOOR12 Presenteert... In Exelcis Deo! in Tivoli De Helling. Unieke kans om het live te zien.

De Neude-sessies @ Le Guess Who? 27 & 28-11-2009
Lightning Dust, Staff Benda Bilili, The Field, Megafaun, Bernard
Fleischmann, The Early Day Miners en Basia Bulat ze vonden het
allemaal fantastisch om in de bittere kou een sessie op het dak van een flat op het Neude te spelen met de domtoren op de achtergrond en deden dat allen met verve! En Evan Dando maakte zich bijna echt legendarisch door aanstalten te maken van het dak te springen, nadat hij net had geroepen:  "I need to get out of this place as soon as possible". 'Spring dan  dachten wij stiekem, maar ja, Evan blijkt ook gewoon een jongen uit de categorie grote bek, klein hartje.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12