3VOOR12 Draait: Song van het Jaar 2009 3VOOR12 Draait: Song van het Jaar 2009

De favorieten van de redactie

, Tomas Delsing

3VOOR12 Draait: Song van het Jaar 2009

De favorieten van de redactie

Tomas Delsing ,

De laatste loodjes voor de Song van het Jaar. Morgen kan na een spannende liveshow eindelijk de champagne ontkurkt worden door of namens de winnaar. Wie dat zal zijn weten we nog niet, wel kunnen we je vertellen wie de favorieten van de redactie zijn.

De favorieten van de redactie

De laatste loodjes voor de Song van het Jaar. Morgen kan na een spannende liveshow eindelijk de champagne ontkurkt worden door of namens de winnaar. Wie dat zal zijn weten we nog niet, wel kunnen we je vertellen wie de favorieten van de redactie zijn.


De Top-10:

1. Kyteman - Sorry (live @ Lowlands 2009)
"Kyteman's optreden was wat mij betreft het absolute hoogtepunt van Lowlands 2009" (Atze de Vrieze)
"De vlucht van de vliegerjongen nam dit jaar zulke vormen aan dat zelfs de grootste minkukels met oog- en oorkleppen op weten dat er in Utrecht een jongen met trompet is opgestaan om zijn eigen hiphop-orkest te leiden." (Ingmar Griffioen)
"Kyteman kwam, zag en overwon." (Martijn van der Vlist)
"Het boek over Kyteman, bijna ten einde, zou – mits verzonnen – haast te ongeloofwaardig zijn." (Tomas Delsing)
"Song... Nee, meer een compostitie. Toch: mooi nummer, prachtig verhaal." (Stephan van Peursem)

2. Moss - I Apologise
"Dit is misschien wel de mooiste van de melancholieke verzameling op Never Be Scared / Don't Be a Hero." (Ingmar Griffioen)
"Zo'n glanzend, perfect liedje hoor je niet vaak, en in het geval van Moss kwam het voor mij ook nog eens totaal onverwacht." (Atze de Vrieze)
"Never Be Scared, Don’t Be A Hero werd eigenlijk zonder uitzondering goed onthaald. Dit is het beste nummer!" (Tomas Delsing)
"Van het hele album word ik al euforisch, I Apoligise zet mij helemaal in vuur en vlam." (Martijn van der Vlist)

3. De Staat - The Fantastic Journey Of The Underground Man
"2009 was het jaar van de Nederlandse popmuziek, met De Staat als belangrijke nieuwkomer." (Atze de Vrieze)
"Had ook best een ander nummer kunnen zijn. Want 2009 is, behalve het jaar van Kyteman, ook heel erg het jaar van De Staat." (Tomas Delsing)
"Dit nummer is wellicht het meest bekend, maar er komen er zo nog een stuk of vijf in aanmerking voor deze verkiezing." (Ingmar Griffioen)

4. XX - Crystalised
"Ik voelde me als een oude new waver in zijn hemd gezet, maar prees me gelukkig met de manier waarop ze mijn oude lullensmaak weer even relevant maakten." (Ron van der Sterren)
"Pure vanillesex..." (Menno Visser)
"Eigenlijk ontzettend saai, maar toch enorm spannend. Dat is een klasse apart." (Bart Snoeren)

5.
Jack Penate- Be The One
"Ik heb iets met de bovenbenen van Jack Penate, dat begon bij het zien van de sessie voor 3VOOR12 op Lowlands." (Fiona Fortuin)
"Penate maakte me het hele jaar vrolijk." (Menno Visser)

6. Fakkelbrigade - Levensgroot
"Levensgroot is typisch Fakkelbrigade: lekker losjes, vier het leven." (Atze de Vrieze)

7. Port 'o Brien - My Will is Good
"Mooiste liedje van 2009, word er elke keer stil van..." (Martijn van der Vlist)

8. El Pino & The Volunteers - There's No Cure For Stupidity
"Vergeet alle oude Excelsior-helden, here come the new ones!" (Ron van der Sterren)

9. The Veils - Sit Down By The Fire
"Op dit liedje heb ik het mooiste moment van 2009 beleefd, dat is ook wat waard...." (Martijn van der Vlist)

10. Fever Ray - When I Grow Up
"Karin Dreijer vertelt fantasierijke, jeugdige verhalen op ijzingwekkende wijze. Ze doen me denken aan mijn eigen jongere jaren." (Fiona Fortuin)


DE LIJSTJES

ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Kyteman - Sorry (live op Lowlands)
Het zou toch wat zijn als de Song van het Jaar 2009 gewonnen wordt door een instrumentaal live nummer? Toch zou het terecht zijn. Kyteman's optreden was wat mij betreft het absolute hoogtepunt van Lowlands 2009, met dit als instrumentale climax. Een tranentrekker, zeker, uit een goed hart.

Fakkelbrigade - Levensgroot
Hoewel het Colucci Era album goed ontvangen werd, vind ik het toch wat onderschat. Het lijkt wel of mensen niet doorhebben welke stap Sticks, Rico en Typhoon maken met deze plaat. Hun flows zijn zo perfect, het spel niet alleen met woorden maar ook met kadans, met gevoel. Levensgroot is typisch Fakkelbrigade: lekker losjes, vier het leven.

Moss - I Apologise (Dear Simon)
Zo'n glanzend, perfect liedje hoor je niet vaak, en in het geval van Moss kwam het voor mij ook nog eens totaal onverwacht.

De Staat - The Fantastic Journey Of The Underground Man
Niet voor niets vijf Nederlandse acts in mijn lijstje dit jaar. 2009 was het jaar van de Nederlandse popmuziek, met De Staat als belangrijke nieuwkomer. Hun signature song: The Fantastic Journey Of The Underground Man.

Jiggy Djé ft Pete Philly - Ik Heb Je
Een gouden combinatie, Pete Philly in het Nederlands, Jiggy Djé lichtjes sentimenteel maar toch op en top zelfverzekerd. Pete is nu Perqloos, de weg naar Noah's Ark ligt open.


TOMAS DELSING DRAAIT:

Kyteman - Sorry (Live @ Lowlands 2009)
Behoeft zo langzamerhand geen toelichting meer, maar toch. Hoe een best gewaagd concept het vanuit het niets kan schoppen tot bijna universeel geliefd artiest? Het boek over Kyteman, bijna ten einde, zou – mits verzonnen – haast te ongeloofwaardig zijn. Wat zou het mooi zijn als er in het laatste hoofdstuk nog een Song van het Jaar aan zijn palmares kan worden toegevoegd.

De Staat - Fantastic Journey Of The Undergound Man
Had ook best een ander nummer kunnen zijn. Want 2009 is, behalve het jaar van Kyteman, ook heel erg het jaar van De Staat. Met een wereldplaat, lovende kritieken, de tent afbreken op Sziget, geweldige albums produceren (The Mad Trist) en natuurlijk ‘zijproject’ De Speeldoos, deze week album van de week. Zo ontzettend veel muzikaliteit…

Moss - I Apologise (Dear Simon)
Haast het tegenovergestelde van Kyteman: Moss kende met zijn debuut eigenlijk een valse start. Hoe anders is dat nu! Never Be Scared, Don’t Be A Hero werd eigenlijk zonder uitzondering goed onthaald. Dit is het beste nummer!

Diggy Dex / Eva De Roovere - Slaap Lekker (Fantastig Toch?)
Ik heb een broertje dood aan zomerhits. Toch, bij het horen van de stem van Eva smelt mijn zorgvuldig in stand gehouden aversie als sneeuw voor de zon. Weerstand onmogelijk. Daarom.

Daily Bread - Shot The Picture
Met twee fantastische livebands op nummer een en twee, is het natuurlijk gepast om af te sluiten met wat volgens mij de tip voor 2010 is. Ga deze drie Friezen zien, laat de drukte, energie, creativiteit en gekte over je heen komen en maak er net zo’n feest van als zij doen. Dan zit je wel goed.


INGMAR GRIFFIOEN DRAAIT:

Anne Soldaat - Teenage View
Anne Soldaat's eerste solo-album (althans onder zijn eigen naam) staat vol met prachtsongs, die nu eens herinneren aan de hoogtijdagen van Daryll-Ann, maar vooral aantonen wat een geweldige songschrijver de lange Amsterdammer is. Teenage View is een van de meeste vrolijkmakende nummers van dit beste Nederlandse album van dit jaar. 

Moss - I Apologise (Dear Simon)
 
De tweede van Moss pakte me uiterst onverwacht bij de kladden. Verrassend: omdat het eerste album in het archieflaatje 'inwisselbare Excelsior-cd's' verdwenen was. De opvolger blaakt echter van kwaliteit en 14 karaats popsongs en heeft zelfs met een gepaste dosis galm nog voldoende eigen gezicht. Dit is misschien wel de mooiste van de melancholieke verzameling op Never Be Scared / Don't Be a Hero.

Kyteman - Sorry (live @ Lowlands 2009)
Omdat Kyteman live toch op zijn best is, is dit toch echt (vooralsnog) zijn beste nummer. De vlucht van de vliegerjongen nam dit jaar zulke vormen aan dat zelfs de grootste minkukels met oog- en oorkleppen op weten dat er in Utrecht een jongen met trompet is opgestaan om zijn eigen hiphop-orkest te leiden. Zijn talent als producer is onmiskenbaar en maakt erg nieuwsgierig naar nieuwe projecten.

De Staat - Fantastic Journey Of The Underground Man
Torre Florim beleefde ook een bijzonder vruchtbaar jaar als muzikant én producer. De Nijmegenaar zette een uiterst knap, hoekig album in elkaar, eiste daarmee meer dan verdiend de 3VOOR12 Award op en het is zeer onwaarschijnlijk dat er in de nabije toekomst een einde komt aan zijn zegetocht. Dit nummer is wellicht het meest bekend, maar er komen er zo nog een stuk of vijf in aanmerking voor deze verkiezing.

The Horse Company - I Don't Wanna Wake Up
Dat de band uit Zwolle na de eerste, nog wat onevenwichtige, cd volledig genegeerd werd, daar kunnen we nog inkomen. Met opvolger Olympus valt het ontkennen van The Horse Company niet langer te rechtvaardigen. Het kwartet nam in Denton, Texas een zeer sterk, roots-getint popalbum op, waarop de uitschieters om de boventoon vechten. Hopelijk helpt deze aanstekelijke single ze naar Noorderslag en verder.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Fever Ray - When I Grow Up

Fever Ray is als de stikstof waarmee de arts mijn wratjes bevroor toen ik zeven jaar was. Om me de werking van de stof uit te leggen, morste hij een beetje vloeistof uit het flesje op de grond. Er trok een mist omhoog, en toch, zodra ik het op mijn handen kreeg gestipt, voelde het warm. Karin Dreijer vertelt fantasierijke, jeugdige verhalen op ijzingwekkende wijze. Ze doen me denken aan mijn eigen jongere jaren. Hoe ik op blote voeten door het gras bezaaid met keutels van konijn Frank rende, tot het moment dat ik mezelf, vrijwillig, besloot op te sluiten tussen vier betonnen muren.

Miike Snow - Animal
Ik kocht één keer iets van Kylie Minoque. Haar single Slow. Ook kocht ik eens drie dingen van Britney Spears: haar album In The Zone, en dientengevolge een concertkaartje en een T-shirt (babysize, maar nog altijd in de kledingkast, mocht ik ooit nog eens...). Logischerwijs kom je dan in het hedendaagse uit bij Miike Snow (n.b: de tijden zijn wel veranderd, niets gekocht en toch veel gedraaid). Achter Miike Snow zit een trio, twee daarvan zijn Christian Karlsson en Pontus Winnberg, producers die veel gedaan hebben voor Kylie en Britney. Goed, Slow dan niet (blijkt dat daar Emiliana Torrini aan mee heeft geschreven), maar desondanks gaat de vergelijking- vind ik- nog altijd op. Al is de eerste zin 'There was a time when my world was filled with darkness', toch hoor je aan de hupsende beat: alles komt goed. Wat een feelgood nummer.

Jack Penate- Be The One

Ik heb iets met de bovenbenen van Jack Penate, dat begon bij het zien van de sessie voor 3VOOR12 op Lowlands. Hij zittend op een krukje, zijn stevige benen die onrustig van hoog naar laag wippen. Penate voorzag de situatie, hij schreef er al een liedje over en maakte er een clip bij met hem gepositioneerd in een kerk lijkend op Paradiso, de plek waar ik hem in het echte leven mis zou lopen. Zalvend werken zijn woorden: 'I know you should be the one'.

Coparck - A Dog And Pony Show
Eerlijk gezegd is bij mij het kwartje van Coparck laat gevallen. Zou kunnen komen door de crisis (cq kapitalisme), niet toevallig het thema van A Dog And Pony Show. Er zijn aardig wat luisterbeurten aan vooraf gegaan, toen ik iets hoorde rinkelen. Maar dat maakt het album alleen maar specialer. Titelsong A Dog And Pony Show is de opener en laat het meteen horen: veel directer, maar toch verliest de band dat artygevoel niet. Voor mij is dit de beste Coparck zet tot nu toe in het levensgrote monopoliespel.

Jay-Z/Alica Keys - Empire State of Mind
In januari was ik een week in New York. Ik heb eens gelezen, geloof in het Stenen Bruidsbed van Harry Mulisch, hoe de hoofdpersoon zei dat zijn ziel te paard zijn lichaam achterna reist. Zo kwam hij pas tot het besef in New York te zijn op het moment dat hij net een taxi op straat kon ontwijken. Hij was toen al een paar dagen in de grote stad. Ik weet dat mijn ziel weinig PK bezit, maar zo weinig dat ik pas bij terugkomst in Nederland besefte dat ik niet meer daar was waar ik nooit dacht te zijn geweest, gaf me een vreemd gevoel. En zo ook komen de herinneringen later. Eigenlijk nu pas, nu het weer koud wordt. En ook een beetje dankzij Jay-Z en Alicia Keys. Het nummer is even groot en machtig zoals de stad die langzaam en soms nog wat vaag voor mijn ogen opdoemt wanneer ik ze sluit.


MARTIJN VAN DER VLIST DRAAIT:

Port 'o Brien - My Will is Good
Mooiste liedje van 2009, word er elke keer stil van...

Kyteman - Sorry (live @ Lowlands 2009)
Kyteman kwam, zag en overwon. Sorry is niet direct de beste single, wel het beste verhaal van 2009!

Lily Allen - Fuck You
Nog nooit heeft een liedje zo in mijn hoofd gezeten als Fuck You. Dan verdien je het in de Song van het Jaar-lijst te staan...

Moss - I Apologise (Dear Simon)
Na Kyteman de verrassing van 2009. Van het hele album word ik al euforisch, I Apoligise zet mij helemaal in vuur en vlam.

The Veils - Sit Down By The Fire
Hoewel een ijzersterke song, niet meteen mijn absolute favoriet, maar op dit liedje heb ik het mooiste moment van 2009 beleefd, dat is minstens zo veel waard....


RON VAN DER STERREN DRAAIT:

Micachu - Golden Phone
Vanaf de eerste tel verliefd op Micachu en haar altijd halfwakkere en toch zo alerte voorkomen. Dit nummer heeft alles wat haar groot zou moeten maken: lucht, een itch, prettige verwarring en een einde voor je er grip op hebt. De perfecte cliffhanger voor meer.

XX - Crystalised
Als 3VOOR12-er heb je soms het voorrecht om met artiesten in een lift te staan en betoverd te worden. In de Paradiso lift hoorde ik Crystalised voor het eerst. Ik voelde me als een oude new waver in zijn hemd gezet, maar prees me gelukkig met de manier waarop ze mijn oude lullensmaak weer even relevant maakten.

Loney Dear - Airport Surroundings
Singles zijn soms de uitkomst. Na een heel album Loney Dear zie je de laklaag die de houten vloer eronder te glad maakt. Maar met one take off you'll be taken high.

Arctic Monkeys - Crying Lightning
Iedereen was het erover eens na het horen van die eerste single: "Yes, they did it again!"

El Pino & The Volunteers - There's No Cure For Stupidity
Vergeet alle oude Excelsior-helden, here come the new ones!


MENNO VISSER DRAAIT:

The XX - Crystalised
Pure vanillesex...

Jack Penate - Be The One
Penate maakte me het hele jaar vrolijk.

Chairlift - Bruises
Zo'n lief, lief, lief liedje…dat iedereen over het hoofd ziet behalve het leger der muzieksamenstellers…

Bat For Lashes - Daniel
Groeiplaatje van het jaar...

Emiliana Torrini - Jungle Drum
Tophit in Duitsland en Belgie dit jaar, en terecht, zeer origineel.


BART SNOEREN DRAAIT:

The Pains Of Being Pure At Heart - Young Adult Friction
Ultiem pakkend liedje met shoegaze sound waarop je nog kunt dansen ook.

Miike Snow - Animal
Hadden The Beatles ook in eigentijds arrangement in 1967 kunnen maken, en dan was het een wereldhit.

The xx - Chrystalised
Eigenlijk ontzettend saai, maar toch enorm spannend. Dat is een klasse apart.

Whitest Boy Alive - 1517
Dance met echte instrumenten, en niet uit je hoofd te slaan.

Fleet Foxes - Mykonos
Dit is het eerste nummer dat ik ooit hoorde van de Fleet Foxes. In
2009 pas op single uitgebracht en terecht. ronduit prachtig!


STEPHAN VAN PEURSEM DRAAIT:

Animal Collective - My Girls
Eindelijk kan ik mijn favoriete band van de afgelopen jaren ook in huiselijke kring draaien. Sterker nog: My Girls is een hit in huize Van Peursem; vrolijk, aanstekelijk, dansbaar en weinig schreeuwen.

Cass McCombs - You Saved My Life
Het mooiste liedje van het jaar. Ontroerend, en zelfs met een stukje wals wat me raakt.

Fuck Buttons - Surf Solar
Epische dance/noise track.

Grizzly Bear - Two Weeks
Minst rock & roll achtige Anthem van het jaar,  een sterker liedje heeft Grizzly Bear nog nooit geschreven

Kyteman - Sorry (live)
Song... Nee, meer een compostitie. Toch: mooi nummer, prachtig verhaal.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12