3VOOR12 bespreekt Album van de Week (51): Winne e.v.a. 3VOOR12 bespreekt Album van de Week (51): Winne e.v.a.

Wat nou witte kerst? So So Lobi bepaalt het geluid van deze feestdagen

, Erik Zwennes

3VOOR12 bespreekt Album van de Week (51): Winne e.v.a.

Wat nou witte kerst? So So Lobi bepaalt het geluid van deze feestdagen

Erik Zwennes ,

So So Lobi oftewel 'alleen maar liefde' is wat de Rotterdamse mc Winne voor ogen had met dit album. Het resultaat is een sterke compilatie van bepalende en veelbelovende namen in de Nederlandse hiphop op de rand van 2010. So So Lobi is Album van de Week.

Wat nou witte kerst? So So Lobi bepaalt het geluid van deze feestdagen

So So Lobi oftewel 'alleen maar liefde' is wat de Rotterdamse mc Winne voor ogen had met dit album. De timing is natuurlijk ideaal rond de kerstdagen en de State Awards, maar dit is nu eens niet enkel een slimme marketingtruc. Nee, So So Lobi is een geheel gratis album zonder left-overs, zonder labelbelangen, zonder stedelijke kliekvorming, met sterke tracks van de smaakmakers onder de Nederlandse mc's en producers.  

Om nu eens met die producers te beginnen: het is dit jaar op 3VOOR12 vaker aan bod geweest, maar wat hebben we veel talent binnen (en buiten) de landsgrenzen rondlopen. De tijd dat een drietal producers het geluid van de Nederlandse producties bepaalden is definitief voorbij. Het zijn opvallend jonge jongens die de beatbasis van deze compilatie op zich nemen.

SirOJ is tweeentwintig, maar heeft al diverse producties voor Brainpower, Jiggy Dje, GMB en Turk op zijn naam staan. De twee tracks op So So Lobi zijn soulvol en heel eigen. HayZee van Zwart Licht tekende ook voor twee beats en wijkt langzaamaan wat af van de herkenbare 8-bitbeats. De beat voor nieuwkomer Deux Deux is een mooi huwelijk tussen zijn Zwart Licht-geluid en soul. De arrangementen van collectief Soulsearchin' klinken zeer internationaal. Menig gangsterrapper - ook internationaal - zal jaloers zijn op het geluid van RBDjan's Schizo.

Ook Presto, A.R.T, Beat Butcha en Radjie verdienen het om even genoemd te worden. Maar de belangrijkste beatmaker van het moment is een eenentwintigjarige producer genaamd FS Green. Op dit moment werkt FS onder meer aan het debuutalbum van Turk, maar Nederlandse artiesten moeten snel zijn. Een internationale doorbraak kan er zomaar inzitten. Op So So Lobi staan maar liefst vijf FS Green beats. De uitschieters zijn voor Faberyayo (De Jeugd van Tegenwoordig), Lange Frans en een James Bond achtige-theme waar ex-Postmen Maikal X in het Engels overheen rapt.

Veel (jonge) nieuwkomers dus op So So Lobi, ook op tekstueel vlak. Kempi protegé R.Kay bijvoorbeeld, Zwart Licht's Akwasi, zijn collega Leeroy, D.Lipps en Skinto, Gers Pardoel (tegenwoordig bekend als promotor van het broodje bapao), Kleine Jay, A&C en Dosprod, Deux Deux (aka Rosco van Zo Moeilijk) en Eddy Ra. Het zijn gretige rappers die allemaal net dat stapje extra zetten op deze plaat. Zij die het dichtst bij het thema bleven, scoren het hoogst: van Gers en Kleine Jay gaan we ongetwijfeld in 2010 nog veel horen.

De grote namen op So So Lobi stellen allerminst teleur. Winne en Jiggy Dje openen de plaat in stijl, Kempi vindt steeds meer rust in zijn leven en flow, RBDjan geeft een voorproefje van zijn soloalbum, The Opposites gaan back to basics en introduceren het talent Kleine Viezerik, Rico & Sticks kennen geen sleur, Faberyayo maakt eindelijk zijn Lil' Wayne-track en Maikal X laat nog eens horen waarom die soloplaat er in 2010 echt van moet komen. De verrassingen komen van de (bijna) dertigplussers. Extince komt hard en zet zichzelf weer in de hoofdrol, Tim en Mike Tibbert bouwen een banger en Lange Frans schudt het K3-popimago van zich af en introduceert de 'drolbaars' in de Nederhop.

Aan initiator Winne om met We Zijn 1 hoogstpersoonlijk de piek op deze boom van liefde te plaatsen. Met kerstbellen, een simpel pianoriedeltje en geluidsfragmenten van Obama, Martin Luther King en Malcolm X wordt het zeer zoetsappig. Maar dat mag met kerst en zinnen als: "Mensen zeggen me: Winne er komt Jihad. Kiezen, opschieten want straks is het te laat. Ik zeg ze: G ik ben niet echt met die haat. Hij is 1 met iedereen, dat is wat ik leerde op de straat."

Download hier de So So Lobi tape.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12