Fotograaf van Noordwijk bundelt meer dan 140 dj’s in fotoboek

“Op deze manier zie je ze veel meer als kunstenaars”

De afgelopen twee jaar fotografeerde Krijn van Noordwijk honderden dj’s uit alle delen van de wereld. Niet achter de draaitafel of met hun vingers in de lucht, maar geportretteerd voor een zwarte achtergrond. “Ik wilde juist eens de gezichten van de dj’s laten zien, hun karakters tonen”, zegt hij. Het resultaat zie je in DJ, een boek van anderhalve kilo.

“Op deze manier zie je ze veel meer als kunstenaars”

Ze zijn uit hun natuurlijke habitat gehaald, de dj booth. Je ziet ze ook niet met hun handen omhoog, of in het midden van laser licht. “Dat is zo oninteressant. Ik wil juist de gezichten van de dj’s laten zien, hun karakters.” Fotograaf Krijn van Noordwijk fotografeerde de afgelopen twee jaar honderden dj’s uit alle delen van de wereld. Deze foto's zijn nu gebundeld in een anderhalve kilo wegend boek getiteld DJ waar buitenlandse dj’s als Carl Craig, Heiko Laux en Sven Vath naast Lady Aida, 2000 And One, Isis en Aardvarck staan. Van Noordwijk: “Door de ingetogen, klassieke manier van werken ontstaat er een spanning tussen de leefwereld van de dj en hoe ze geportretteerd zijn. Je gaat ze nu echt als kunstenaars zien.”

Het idee van Noordwijk voor een serie ontstond na enkele foto-opdrachten van dj’s. De fotograaf zocht daarop contact met ADE met de vraag of hij tijdens het event backstage zijn studio mocht opzetten. Hij kreeg toestemming in ruil voor materiaal voor de ADE campagne. Vanaf dat punt reisde hij verder van Mysteryland, via Extrema naar Todays Art en meer festivals om foto’s te maken.

Maar zo makkelijk als hierboven beschreven, ging het niet altijd. “Ik ging voor de kat zijn kut naar Rotterdam om Carl Cox te fotograferen. Bleek hij namelijk bij aankomst er niet te zijn, of het daarom een andere keer kon. Sven Vath was helemaal moeilijk te bereiken. Zijn management gaf steeds aan dat hij geen tijd had. Uiteindelijk liep ik hem vorig jaar op Lowlands toevallig tegen het lijf. Hij vond het geen probleem, de foto was zo gemaakt. Daarna hebben we nog een uur staan praten.” En al die keren dat hij ’s nachts weer het pad op ging in de hoop een foto rijker te worden, sleepte hij zijn apparatuur achter zich aan: camera, studiolichten, standaard. “Vreselijk. Maar al moet ik er zelfs drie dagen lang mee zeulen, als ik iets graag wil dan heb ik dat er voor over.”

Zo’n driehonderd dj’s stonden voor zijn lens, na selectie zijn er 140 overgebleven. Voor de dj’s die na een shoot alsnog niet in het boek staan: Van Noordwijk zegt met klem dat zijn keuze niets met de dj’s zelf van doen heeft. “Het boek geeft geen overzicht, de beeldkwaliteit gaf tijdens het editen de doorslag.” Hij mag daarom van geluk spreken dat de foto van Richie Hawtin wel is gelukt. “Daar had ik 12 seconden de tijd voor. Hawtin moest de helikopter in op weg naar een volgende gig. Je ziet zelfs een hand in beeld die hem wegtrekt.”

Het boek is via zijn site te bestellen, maar is ook in de enkele boekenwinkels te koop.