ADE houdt volgend jaar nachtprogramma’s tegen het licht ADE houdt volgend jaar nachtprogramma’s tegen het licht

The Powerzone: “Een hoop clubs doen volgend jaar niet meer mee met ADE”

ADE houdt volgend jaar nachtprogramma’s tegen het licht

The Powerzone: “Een hoop clubs doen volgend jaar niet meer mee met ADE”

Het Amsterdam Dance Event is bezig met het samenstellen van een programma-adviescommissie. De groep gaat de verschillende nachtprogramma’s tegen het licht houden om te zien of er voldoende kwaliteit is. Niet iedereen is daar blij mee. “Als wij ons programma moeten overleggen, houdt het voor ons op.”

The Powerzone: “Een hoop clubs doen volgend jaar niet meer mee met ADE”

Het Amsterdam Dance Event 2008 is van start. Op de eerste dag van de jaarlijkse danceconferentie wordt tevens duidelijk dat er volgend jaar zaken zullen veranderen. Volgens festivaldirecteur Richard Zijlma moet ADE zich intensiever bemoeien met de nachtprogrammering van een aantal podia om tot een betere onderlinge afstemming te komen. Ron Vermeulen, general manager van The Powerzone, accepteert geen verdere inmenging van ADE. “Dan houdt het voor ons op.” Vermeulen waarschuwt nu al voor onvrede onder participerende clubs. “Een hoop clubs doen volgend jaar niet meer mee met ADE.”

De clubeigenaar ziet weinig voordelen van het label ‘ADE’ boven zijn affiche. Sterker, volgens Vermeulen vragen dj’s de hoofdprijs als ze komen draaien op een dergelijk festival. “Onze avond met Erick Morillo kost ongeveer 80.000 euro. Ik krijg vanuit het festival twee à drieduizend euro subsidie. Dat is echt peanuts.” Hij ziet ook niet waarom het nachtprogramma zou moeten veranderen. “Beter dan dit kan het niet worden!”

Kasper Jorissen, programmeur van Club RAIN op het Rembrandtplein, is het niet eens met zijn collega. Volgens hem biedt de naam en subsidie van ADE mogelijkheden om een sterk programma neer te zetten. “We kunnen sterke buitenlandse dj’s hierheen halen. Natuurlijk moet het programma worden afgestemd, je wil toch cultureel vernieuwen.” Hij zegt dat de grote clubs zelf er voor kiezen om gigantische bedragen neer te leggen voor een line-up. “De meeste dj’s willen juist graag tijdens een ADE ergens draaien. Dan ga je niet je prijs verhogen. In tegendeel, er zijn er veel die voor minder of zelfs gratis draaien. Op ADE wil je gezien en gehoord worden.”

Richard Zijlma zegt bezig te zijn met de samenstelling van een programma-adviescommissie. De groep gaat de verschillende programma’s tegen het licht houden om te zien of er voldoende kwaliteit is. “Met die commissie kunnen we betere adviezen geven. Voorheen gebeurde dat ook en vroeg ik op persoonlijke titel dj’s om langs te komen.” Zijlma benadrukt dat clubs het moeten zien als een service en dat ADE niet op de programmeerstoel komt te zitten. “Ik beloof dat het een heel positief verhaal wordt.” Zijlma heeft recent geen contact gehad met The Powerzone, maar denkt dat er een verkeerd beeld is ontstaan. “Geen zorgen. Powerzone kan een heel goed voorbeeld zijn. We zien gewoon kansen voor een nog betere programmering.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12