3VOOR12 draait (week 44): zZz, Snow Patrol, Little Joy 3VOOR12 draait (week 44): zZz, Snow Patrol, Little Joy

De favorieten van de redactie

3VOOR12 draait (week 44): zZz, Snow Patrol, Little Joy

De favorieten van de redactie

Running With The Beast, het langverwachte tweede album van zZz ligt vanaf volgende week vrijdag in de winkel. Vanaf maandag op onze Luisterpaal en aanstaande woensdag in Desmet. Snow Patrol en Little Joy delen de respectabele podiumplekken daaronder.

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd - spelers en harde schijven van 3VOOR12.

3VOOR12 Single van de week
Eagles Of Death Metal – Wannabe In L.A. (Downtown/V2)

3VOOR12 Album van de week
zZz – Running With The Beast (Excelsior/V2)

3FM Megahit
Coldplay ft. Jay-Z – Lost! (Parlophone/EMI)


Top 10:

1. zZz - Running With The Beast (Excelsior/V2)
“Damn, wat heb ik een zin in woensdag!” (Erik Zwennes)
“Nu al niet meer weg te denken uit mijn iPod” (Atze de Vrieze)

2. Snow Patrol – A Hundred Million Suns (Polydor/Universal)
“Na vier keer kijken weet ik zeker dat er weer vier grootse songs op dat nieuwe album staan” (Atze de Vrieze)
“Zondag de laatste seizoensaflevering van Gooische Vrouwen” (Fiona Fortuin)

3. Little Joy – Little Joy (album, Rough Trade/Konkurrent)
“Verrassend zijproject van de drummer van The Strokes” (Menno Visser)
“Kan te vrijblijvend als een hobbyprojectje klinken. Maar dat doet het niet” (Stephan van Peursem)

4. Bloc Party, 3VOOR12 PRESENTEERT@ WATT, Rotterdam, 25 oktober
“Een tomeloze inzet” (Menno Visser)

5. Buraka Som Sistema - Black Diamond (Enchufada/SonyBMG, internationale release 15-11-2008 )
“Misschien wel jaarlijstmateriaal” (Erik Zwennes)

6. Susanna - Flowers Of Evil (Rune Grammofon/Konkurrent)
“Als de blaadje van de bomen vallen en de eerste tekenen van een herfstdepressie opdoemen dan is de nieuwe plaat van Susanna precies wat je nodig hebt” (Stephan van Peursem)

7. Dave Aju – Open Wide (cd/Circus Company)
“Zijn meest persoonlijke werk tot nu toe” (Fiona Fortuin)

8. The Walkmen live @ Paradiso
“Ze stonden bijna anoniem op het podium. Toch was het goed” (Stephan van Peursem

9. Polarkreis 18 – Allein, Allein (single, Motor/Universal DE)
“Sturm Und Drang waarvoor je Deutscher mut sein“ (Menno Visser)

10. Slow Club – Let’s Fall Back In Love (single, Moshi Moshi/V2)
“Een leuk koortje dat al klappend in hun handen halfnaakt dansend rond het kampvuur swingt” (Bas van Duren)


De lijstjes:

ERIK ZWENNES DRAAIT:

zZz - Running With The Beast (Excelsior/V2)
Zelden was mijn verwachting voor een album zo hooggespannen. Bizar genoeg wordt de ongezonde belofte met elke luisterbeurt verder ingelost. Het zou zomaar kunnen dat Bjorn en Daan aanstaande woensdag tijdens de 3VOOR12 Presenteert...zZz de slagroom voor op de Running With The Beast-taart komen kloppen. Openingstrack Lover is een van de beste nummers die ik dit jaar heb gehoord. Damn wat heb ik een zin in woensdag!

Buraka Som Sistema - Black Diamond (SonyBMG)
Mijn veldslag tegen balkanbeats en bailefunk wordt steeds ongeloofwaardiger. Zaterdag heb ik genoten van de Little Sexmachinezaal tijdens Superrauw in de Melkweg en ik luister stiekem al een paar weken naar het debuutalbum van het Portugeze Buraka Som Sistema, vanaf nu BSS te noemen. Okay strikt genomen valt dit in het genre Kuduro, maar de lijntjes zijn dun. Wat een geweldige plaat. Misschien zelfs wel jaarlijstjesmateriaal.

No Age in Paradiso bovenzaal, 4 november 2008
Treurig toch dat het optreden van de band die een van de drie beste platen van het jaar afleverde niet al lang uitverkocht is? Ach wat maakt het uit, goed wordt het zeker. Het zou zomaar kunnen dat er ook nog ergens een after-gig zal zijn. Zou ook kunnen dat er dan gefilmd wordt en misschien kom je dat hier ergens dan weer tegen. We gaan het zien... ZININNNNN!


JONA ROVERS DRAAIT:

Criminal Element - Guilty As Charged (album, Sevared Records)
Swingen, swingen en nog eens swingen! Het is moeilijk stilzitten bij deze makkelijke maar pakkende mix van grind, death en flarden punk!

Cyaegha - Steps of Descent (album, Canonical Hours Records)
Ik had nog nooit van Cyaegha (of het label) gehoord, en zou ook niet weten hoe je het uitspreekt. Maar ze weten me wel te boeien met hun drukke, technische, soms bijna lijpe riffjes. Lekker opgefokt, origineel, met een ijzersterke bassist en afwisselende grunt/krijs.

Infected Disarray - Disseminating Obscenity (album, Unique Leader Records)
Infected Disarray is een vreselijk coole band uit Engeland, maar zo lam als de pest. De drums van deze release zijn al precies twee jaar geleden opgenomen, en sindsdien weet eigenlijk niemand hoe het nu met deze CD zit. Ze zijn van het eigen undergroundlabel Grindethic naar het succesvolle Amerikaanse label Unique Leader opgeklommen, maar verder….? Zoals de band zelf een tijd terug schreef: “The grand saga of the album mixing is still continuing (…) We're becoming concerned that the release won't see the light of day before guitarist Paul dies of old age.” Dit is een uitgelekte versie van ‘Disseminating Obscenity’ die definitief in februari 2009 moet verschijnen, en na alle fuzz weet ik nog niet of wat ik hoor het wachten waard is geweest. De kwaliteit van de nummers is ontzettend hoog, maar het geluid is matig, en deze versie heeft nog niet alle nummers van de uiteindelijke release. Nu is mijn cijfer een kleine 8, maar in februari hopelijk een dik punt erbij. We’ll see, die rare Britten ook.


MENNO VISSER DRAAIT:

Bloc Party, 3VOOR12 PRESENTEERT@ WATT, Rotterdam, 25 oktober
Bloc Party toonde een tomeloze inzet waar andere bands jaloers op zijn.

Little Joy – Little Joy (album, Rough Trade/Konkurrent)
Verrassend zijproject van de drummer van The Strokes: relaxde verandamuziek.

Polarkreis 18 – Allein, Allein (single, Motor/Universal DE)
Sturm Und Drang waarvoor je Deutscher mut sein. Een haat-liefde combinatie waarin alles klopt en die je niet meer uit je kop krijgt.
Wees gewaarschuwd: dit is Europe’s Final Countdown van 2008. Maak nu maar vast een carnavalscover…


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Snow Patrol Take Back The Cities tour Dublin, Belfast, Edinburgh en Londen 26 en 27 oktober 2008
Er zijn niet veel bands die ik vier keer per jaar zie, laat staan vier keer in twee dagen. Snow Patrol deed een rondje UK ter promotie van het nieuwe album en nam een heel vliegtuig vol journalisten mee om getuige te zijn. Het allerleukst was toch de homecoming show in Belfast, met een geweldige pub direct onder de venue. Na vier keer kijken weet ik zeker dat er weer vier grootse songs op dat nieuwe album staan. Binnenkort meer op 3VOOR12.

zZz – Running With The Beast (Excelsior/V2)
Daar is ie dan: volgende week in de winkels, woensdag bij 3VOOR12 in Desmet, nu al niet meer weg te denken uit mijn iPod. Opener Lover is het beste dat zZz ons ooit gebracht heeft met zijn zweterige discodrums, die catchy Moroder synths en de geile brul van Björn.

Lovvers – Think EP (Wichita/V2)
Lekker efficiënt: zeven liedjes in iets meer dan tien minuten. Think is de debuut-EP van een stel jonge indiepunkers uit Engeland die het aloude drie-akkoorden-werk een frisse impuls weten te geven. Binnenkort in combipack met Los Campesinos! in de Melkweg. Goede deal, lijkt me zo.


BAS VAN DUREN DRAAIT:

Ja, ik draai! Maar dan wel met de draaischijf van mijn oude telefoon richting Londen. Vooruitlopend op London Calling pik ik drie bands uit die op de vrijdag staan. Volgende week voor de zaterdag.

The Hot Melts – I Wish I Never Been In Love (Epitaph)
Powerpop in het kwadraat. Of de wortel van punkrock. Hoe het ook zij, The Hot Melts is zo’n kwartet die de formule kennen: powerchords + meerstemmige achtergrondzang + gedreven drums = goede songs.

White Denim - Paint Silver Gold (Full Time Hobby/PIAS)
Alles kraakt en rammelt aan White Denim: de zang die veel te hard is opgenomen, de snerpende bas, de plonkende piano en de lo-fi klinkende drums. Maar wat wil je; dit is onversneden steen en rol, iets dat de komende editie van London Calling niet zoveel heeft. Geen geschmier met Editors-klonen, maar vuist in de lucht en rocken.

Slow Club – Let’s Fall Back In Love (Moshi Moshi/V2)
Stel je toch voor dat The Polyphonic Spree hun liedjes zouden doen met alleen een gitaar, drums en tamboerijn. Schattig toch? Zo’n leuk koortje dat al klappend in hun handen halfnaakt dansend rond het kampvuur swingt. Het zal nooit gebeuren, maar daarom mogen we blij zijn dat Slow Club met Let’s Fall Back In Love in feite precies dat doet. Maar dan zonder het halfnaakte.


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Afgebakende herfstdepressie
Als gevolg van een afgebakende herfstdepressie, waarvan de start niet geheel toevallig samenviel met het begin van de wintertijd, was er deze week vanuit mijn raam weinig nieuws aan de horizon te zien: Chad Vangaalen, Fleet Foxes, Iron & Wine, The Smiths ging ik ook niet uit de weg. Verder nog Elbow, Ezekiel Honig (let bij laatstgenoemde wel even op: nieuw album, mooi, ambient electronica, binnenkort op de luisterpaal) en Tv on the radio. En gister ook weer eens A Place To Bury Strangers.

Snow Patrol – A Hundred Million Suns (Polydor/Universal)
Dus dan krijg je dit ook. Zondag de laatste seizoensaflevering van Gooische Vrouwen en dan is het weer over.

Dave Aju – Open Wide (cd/Circus Company)
Welke past niet in het rijtje thuis? Het was dan ook eigenlijk de bedoeling dat ik vorige week Dave Aju al zou draaien, maar door ADE-gehaast helemaal vergeten. Op dit debuut staat zijn meest persoonlijke werk tot nu toe, namelijk: de meeste geluiden die je hoort komen uit zijn mond en gaan van house, disco naar pop. Inclusief het prachtige, eerder al op EP, verschenen nummer Crazy Place!


STEPHAN VAN PEURSEM:

The Walkmen live @ Paradiso
Eigenlijk heeft The Walkmen behalve hun muziek niks wat de band goed maakt. Ze missen uitstraling, bravoure en rock 'n' roll. Sterker nog: ze stonden bijna anoniem op het podium. Toch was het goed. Omdat de nummers goed zijn. En omdat de zanger zodra hij zijn mond open deed om te zingen toch de longen uit z'n lijf kon schreeuwen zonder de melodie uit het oog te verliezen. Daardoor toch heel mooi en indrukwekkend.

Little Joy - Little Joy (Rough Trade/Konkurrent)
Heerlijk relaxed plaatje van het nieuwe bandje van Strokes drummer Fabrizio Moretti. Devendra Banhart hielp ook mee. Kan te vrijblijvend als een hobbyprojectje klinken. Maar dat doet het niet. Fijne warme plaat voor deze koude dagen.

Susanna - Flowers Of Evil (Rune Grammofon/Konkurrent)
Als de blaadje van de bomen vallen en de eerste tekenen van een herfstdepressie opdoemen dan is de nieuwe plaat van Susanna precies wat je nodig hebt. Melancholisch en melodieus. Mijn favoriete depressieve neuzelaar Will Oldham doet ook mee. En omdat het covers zijn kun je de meeste nummers ook meteen meezingen. Nummers die je bijvoorbeeld kent van Mariah Carey. En in veel gevallen mooier dan het orgineel.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12