Hollandse Nieuwe Lightwires is tweederde Amerikaans Hollandse Nieuwe Lightwires is tweederde Amerikaans

“Wel zo fijn als als de zang vloeiend Engels is”

, Bas van Duren

Hollandse Nieuwe Lightwires is tweederde Amerikaans

“Wel zo fijn als als de zang vloeiend Engels is”

Bas van Duren ,

De Hollandse Nieuwe van deze week is de Utrechtse band Lightwires. Een rockband die niet schroomt om te spelen met elektronica. Zowel de zanger als de gitarist zijn Amerikaans. Alleen drummer Sjoerd van der Sanden komt van Nederlandse bodem.

“Wel zo fijn als als de zang vloeiend Engels is”

De Hollandse Nieuwe is de Utrechtse band Lightwires. We spreken met drummer Sjoerd van der Sanden, de enige Nederlander van de band.

WIE OF WAT ZIJN LIGHTWIRES?
“John, Jeff en ik. John en Jeff zijn Amerikaanse jongens die ik vorig jaar heb ontmoet. Ik ken hun vorige drummer die voor onbepaalde tijd vertrok naar Berlijn. Hij vroeg of ik zijn plek wou innemen. John en Jeff zijn afzonderlijk van elkaar naar Nederland vertrokken. Zij zorgen voor de Amerikaanse invloeden; de melodielijnen en de klanken. Ik vind het wel zo fijn als iemand echt vloeiend Engels zingt.”

VANWAAR DE NAAM?
“Dat was tijdens de storm van 2001. Het was megadonker en ik zat in Eindhoven. Ik zag kabels op de grond en het gaf allemaal licht. Toen ik John en Jeff ontmoette, bleken zij hetzelfde te hebben gezien in de VS. Nee grapje, het is een quote uit het boek The Road. Of het een goed boek is? Geen idee, ik heb het nog niet gelezen.”

3VOOR12OORDEEL: ALS JE ACHTER ELK INSTRUMENT DAT JE HOORT EEN MUZIKANT MOET INBEELDEN, DENK DAN AAN ARCADE FIRE. ZOU JE HET GELUID VAN LIGHTWIRES LANGS EEN MUZIKALE TIJDSLIJN MOETEN LEGGEN, DAN HEB JE AAN EEN SIMPELE LINIAAL VAN 30 CENTIMETER NIET GENOEG: JE HOORT ER OUD EN NIEUW IN TERUG, ROCK EN ELEKTRONICA. MAAR TOCH KOMT DE KOPIEERMACHINE ER NIET AAN TE PAS EN ZORGEN JULLIE VOOR EEN EIGEN GELUID.
“Ik ben er tevreden mee. Er zitten heel veel invloeden van onze cd-kast in de muziek. Zoiets als Arcade Fire hebben we ja. Bloc Party, Radiohead, LCD Soundsystem, dat soort dingen. Elektronica vinden we ontzettend interessant om mee te spelen. Dat gaan we nog meer uitbuiten.”

KEUZES:

EEN GOED BOEK OF EEN GOED ALBUM
“Oh Jezus… Een goed album.”

LAATSTE PLAAT VAN TV ON THE RADIO OF COLD WAR KIDS?
“De laatste plaat van TV On The Radio. Die is erg vet.”

MAJOR OF INDIE LABEL?
“Indie label. We hebben nog nergens getekend maar sturen wel onze plaat naar labels en we hebben al wat mailtjes gekregen. We moeten eerst eens even alles uitpluizen.”

WAAROM EN WANNEER MOETEN WE JULLIE LIVE GAAN ZIEN?
“Aanstaande donderdag bij 3VOOR12RADIO LIVE. Omdat de cd toch anders is dan live. In de studio hebben we alles met twee microfoons opgenomen en vet laten mixen. Live is het elke keer weer een heel andere show.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12