Hollandse zomer begint op Latin Village

Record aantal bezoekers geniet van stralend festival

Latin Village 2008 is wederom een groot succes geworden. Dj's en muzikanten uit alle hoeken van de latin, kwamen naar Spaarnwoude om voor de vierde keer een heet feest te vieren. Een dag met halfnaakte lichamen, zoete maiskolven en heel veel muziek.

Record aantal bezoekers geniet van stralend festival

Terwijl het Spaanse elftal de gigantische EK-bokaal heft, nadert een mooie en succesvolle editie van Latin Village 2008 het einde.
De gezichten zijn niet alleen rood van opwinding, alcohol en inspanning. De brandende zon, die halverwege de middag door de wolken boven Spaarnwoude breekt, helpt ook. Het zweet kronkelt van de strakke lichamen van enkele halfnaakte samba-danseressen.

Natuurlijk is dit festival niet alleen geslaagd bij vijfentwintig graden, onbewolkt. Toch, wanneer je danst op een oude vuilstortplaats in de gemeente Haarlemmerliede, op vurenhouten flonders, in tenten van vinyl of bijbruint op een recent opgespoten strand aan een artificieel meertje, is het wel fijn wanneer de warmte op het festival in ieder geval echt is. Dit is geen commentaar. In tegendeel: wat is het goed dat zo'n feest hier kan worden gegeven. Een recordaantal van ruim vijftienduizend bezoekers geniet op het grootste latin-festival van Europa.

Latin Village is geen festival voor puristen. In een wandeling van tien minuten wisselen flink opgepitchte flamenco, hoekige bailefunk, toeristensalsa, melodische house en gladde hiphop elkaar af. Het zoet in de populaire mojito's is geen rietsuiker, de salsabands en uitgedoste sambatrommelaars bestaan voor de helft uit blanke mannen met te lang melkboerenhondenhaar en de 'latin' in latin-house komt soms uit hetzelfde kastje als een ringtone van de Macarena.

Dit doet niets af aan de populaire line-up op het hoofdpodium. En terecht. Met name het blok: Benny Rodrigues, Martin Solveig, Gregor Salto en Lucien Foort trekt veel bezoekers naar de centrale heuvel. Wat opvalt is dat de heren bewust spelen met de invloeden waar dit festival om draait. Alle vier de dj's beginnen hun set met platen vol warme sambabeats en andere verwijzingen naar de basis, om daarna meer melodieuze house naar boven te halen. Jammer alleen van die constant brullende mc, dat hebben deze headliners echt niet nodig.

Meer oorspronkelijke muziek wordt gedraaid en live gespeeld in de salsatent en op het verder gelegen Brasil Beats-veld. Beide podia blijven tot laat op de dag wat rustig. Wel zijn deze plekken belangrijk voor het festival. De echte warmbloedigen kunnen hier namelijk zonder gêne los gaan. De bands en dansende fanatiekelingen geven het brede genre van de latin en salsa smoel. Het maakt van Latin Village een festival dat zich onderscheidt en kleur geeft aan een festivalseizoen. Met een rotirol in je linkerhand en koel drankje in je rechterhand kijken naar de mooie mensen die jouw dinerspot passeren; het maakt dit onbeholpen ontworpen recreatiegebied tot een prachtplek. En die EK-finale? Die zorgt voor een wat scheve man-vrouw-verhouding. Een extraatje voor de liefhebber.

Houdt de site van 3VOOR12 in de gaten. Een flink aantal sets van Latin Village is binnenkort hier te beluisteren.