Myspace lanceert hiphopcommunity The Lowdown

“De hiphop raakt soms ondergesneeuwd tussen het Myspace-gitaargeweld”

In navolging van Engeland en de VS lanceert ook Myspace Nederland volgende week een hiphopcommunity. Hiphop zal niet alles zijn wat de klok slaat: ook andere zwarte muziek komt aan bod, zoals soul, reggae en dancehall. De bedoeling is dat lokale artiesten een goed platform krijgen. Want volgens redactiechef Samira Bin Sharifu is zwarte muziek veel te randstedelijk geconcentreerd.

“De hiphop raakt soms ondergesneeuwd tussen het Myspace-gitaargeweld”

Myspace lanceert volgende week een Nederlandse hiphopcommunity: The Lowdown. Maar volgens Samira Bin Sharifu, die leiding gaat geven aan de redactie, komt er veel meer voorbij dan alleen hiphop. “Hiphop vind ik een te smalle definitie. We zullen ook aandacht hebben voor reggae dancehall, soul: eigenlijk alle zwarte muziek. Maar noem het geen urban. Dat woord heeft een nare bijsmaak gekregen.”

Bin Sharifu verbaast zich soms over hoe hiphop als een van de grootste genres ter wereld lijkt onder te sneeuwen op het door gitaarmuziek gedomineerde Myspace. “Althans, in Europa. In Amerika is de hiphop ook op Myspace dominant aanwezig. Hier zijn het toch vooral de bandjes.”

The Lowdown wordt een interactief en multimediaal 'ding', aldus Bin Sharifu. “We gaan interviews, live-registraties en impressies van feesten brengen. Hiphopzender Lijn5 zal verantwoordelijk zijn voor het nieuws.” In de toekomst is het goed mogelijk dat er zelfs hele programma’s gemaakt gaan worden. “Pete Philly interviewt Geert Wilders, ik noem maar wat,” lacht Bin Sharifu. Ook is het straks voor iedereen mogelijk om eigen mixtapes en filmpjes te uploaden. “Dat gaan we natuurlijk wel filteren, maar zo min mogelijk. We willen zoveel mogelijk mensen een platform bieden.”

Engeland en de VS hebben al hun eigen hiphopcommunity’s, respectievelijk The Hook Up en The World of Hip Hop. Bin Sharifu: “Wat ik bij de Engelse community vooral zo goed vind is dat ze veel aandacht besteden aan lokale artiesten.” Volgens haar is hiphop en andere zwarte muziek veel te randstedelijk geconcentreerd, iets wat ook de artiesten soms jammer vinden. “Ik merk vaak dat artiesten het fantastisch vinden als ze ook buiten de randstad een goede respons krijgen.”

Op 5 maart aanstaande lanceert The Lowdown zichzelf in Studio 80 te Amsterdam. Onder andere Leroy Rey en Phil Peoples komen draaien. Als The Lowdown je Myspace-vriend is kom je met je uitgeprinte profiel gratis binnen.