Marco V niet naar Syrië na doodsbedreigingen

“You are not gonna see the light of day”

Trance-dj Marco V had zich erop verheugd: hij zou 7 maart de eerste internationale dj ooit worden die in Syrië zou draaien, maar na een serieuze doodsbedreiging is de lol er wel vanaf. Na overleg met Syrische en Nederlandse autoriteiten is besloten de show af te gelasten.

“You are not gonna see the light of day”

Trance-dj Marco V had zich erop verheugd: hij zou 7 maart de eerste internationale dj ooit worden die in Syrië zou draaien. De show van de populaire Nederlander voor zo’n 400 bezoekers was al weken uitverkocht, maar na een serieuze doodsbedreiging is de lol er wel vanaf. Na overleg met Syrische en Nederlandse autoriteiten is besloten de show af te gelasten. “In het gastenboek op mijn website stond een boodschap die duidelijk aan mij gericht was”, zegt hij. ‘Marco, we warn you not to come to Syria. We are seriously gonna hurt you. You will not see the light of day’, luidde de boodschap op het forum.  Ook het management van de dj ontving dreigmails. Marco V heeft geen idee van wie de bedreigingen afkomstig zijn.  “Ik weet niet of er politieke redenen zijn om mij te bedreigen. Het stond er in elk geval niet bij.”

Marco V is niet bang voor dreigende situaties. Hij treedt regelmatig op in het Midden Oosten. “Er komen in dat soort landen niet veel internationale dj’s, dus mensen zijn heel enthousiast. Je krijgt zoveel terug. De eerste keer dat je naar Israël gaat, twijfel je nog een beetje. Je hoort zo veel slechte verhalen over Tel Aviv. Maar als het steeds goed gaat, went die dreiging snel. Toen ik laatst in Jordanië was, werd er na mijn optreden buiten de club wat heen en weer geschoten. Dan denk je simpelweg: ik ga nog maar even niet naar buiten. Ze moeten mij niet hebben. Dit keer was het anders: de bedreiging was specifiek aan mij gericht. Ik denk trouwens niet dat ze mij als persoon moeten hebben, maar meer mij als internationale dj.”

De Syrische autoriteiten hebben Marco V nog maximale beveiliging aangeboden. Hij zou zelfs van het vliegtuig opgepikt worden. “Het zou natuurlijk heel slecht voor het land zijn als een Nederlander daar omgebracht zou worden”, zegt hij. “Ik heb erover getwijfeld, maar uiteindelijk besloten dat ik het risico niet wil nemen. Ik baal er wel vreselijk van, omdat ik nu die mensen hun zin geef.” Marco V vertrekt morgen alsnog naar het midden Oosten. Zijn shows in Quatar en Turkije gaan wel gewoon door.