Lelystad houdt geld The Riplets vast vanwege ‘onzedelijk gedrag’

“Dit is absurd. Is het omdat we wel eens zoenen?”

Drie weken geleden speelde punktrio The Riplets in de Underground in Lelystad en nog altijd wacht de band op hun gage van 1000 euro. De factuur wordt vastgehouden omdat de band zich die avond schuldig heeft gemaakt aan onzedelijk gedrag en dronkenschap. “Gaan steigeren als je een biertje wilt tappen. Is dit nu rock ’n roll?”

“Dit is absurd. Is het omdat we wel eens zoenen?”

Het gaat om duizend euro. “Dat is niet niets. We hebben het geld hard nodig. We staan al rood, straks heeft Lelystad nog debet aan ons faillissement”, zegt Janneke Riplet. Drie weken geleden trad de Rotterdamse punkband The Riplets op in de Underground in Lelystad. Die duizend euro is hun gage, maar tot nu toe hebben ze er nog geen stuiver van gezien. De zaal beschuldigt de meiden van seksistisch en onprofessioneel gedrag, brutaliteit en dronkenschap en weigert om die reden het bedrag uit te betalen. “Dit is absurd”, vertelt Janneke. “Wij hebben ons werk gedaan en ook een goede show gespeeld. Er is niets gebeurd. Nou ja, wel veel, maar dat was niet zo schokkend om er zo’n zaak van te maken.”

Het begon al bij binnenkomst, vertelt Janneke. “Conciërge Frans hield een oude bandfoto in zijn hand waarop we jurkjes dragen. Hij wees ernaar en zei ‘jullie gaan je toch zeker nog wel omkleden, want dat verwacht het publiek’. Dat vonden we een vrij eigenaardige opmerking. Er was ook niet te eten en drinken. We stellen weinig eisen, maar zonder Red Bull kan ik niet spelen. Dat is mijn speed, het is me heilig. Dat staat ook in ons contract vermeld, toch hebben we er geen punt van gemaakt. De versnaperingen hebben we toen zelf bij de lokale supermarkt gehaald.” Er volgden meer vreemde opmerkingen van het personeel “wat ons aardig chagrijnig maakte, maar we bleven aardig. We besloten alsnog met het kleine clubje bezoekers er een feestje van te maken. Dus op het podium verkondigde we dat we dronken waren, dat zorgt vaak voor leven in de brouwerij. En dat klopt ook. Het publiek ging uit zijn dak. Echter, toen na afloop Rianne zichzelf een biertje wilde inschenken, werd ze hardhandig door de security achter de bar weggetrokken. Toen was het ons wel duidelijk dat we daar zo snel mogelijk weg moesten.”

Nu wordt de band dus beschuldigd van dronkenschap en onzedelijk gedrag. “Waar halen ze het vandaan? We hebben geen geslachtsdelen laten zien. We zoenen wel eens, ja. Rianne kuste af en toe met haar vriendin en ik had een scharrel bij me. Maar dat doen we niet op het podium. Ook waren we niet dronken. Lees de recensie op 3VOOR12/Flevoland er maar op na. Daar staat dat we heel strak speelden, dat kunnen we niet als we bezopen zijn. Brutaal waren we wel, maar dat is The Riplets eigen. Ben je daar niet van gediend, dan moet je ons niet boeken. Gaan steigeren als je een biertje wilt tappen. Tjonge, is dit nu rock ’n roll?”

Fred Scheepmaker is hoofd van De Underground, maar was niet zelf aanwezig op de bewuste avond. “Ik weet dat een aantal dingen niet lekker zijn gelopen.” Hij denkt dat er van beide kanten laakbaar gedrag is vertoond. De Underground maakt onderdeel uit van een kunst- en cultuur centrum, dat het personeel voor de Underground inroostert. “Dat weekend stond Frans er dus. Hij is heel strikt in zijn beheer. Misschien dat iemand anders beter de sfeer van de avond had aangevoeld. Ik hou ook in mijn achterhoofd dat het om een rock ’n roll show gaat. Maar lees je de recensie in Flevopost, dan weet je dat er iets waar moet zijn van het verhaal van het personeel.” Toch wil hij graag beide kanten horen en heeft daarom The Riplets gevraagd hun verhaal op papier te zetten. “Ik hou de factuur vast, tot ik weet wat er precies is voorgevallen. Het geld krijgen ze uiteindelijk heus wel.”

Maar The Riplets weigert dat te doen. Janneke: “Fred lijkt me een leuke programmeur en kan er wellicht weinig aan doen aan hoe de avond verliep, maar je kan niet gaan dreigen met 'we willen misschien een zaak beginnen' of 'we betalen misschien de gage niet'. Neem in ieder geval de moeite om de band te bellen.”

Dit weekend staat Aux Raus in De Underground, ook een band die bekend staat om zijn onstuimig gedrag. Scheepmaker: “We zullen geen extra maatregelen treffen, maar wel de diensdoende conciërge op de hoogte stellen.”