Faillissement dreigt voor poppodium Het Kasteel

Gemeente Alphen aan den Rijn wil door met nieuwe organisatie

Poppodium Het Kasteel in Alphen aan den Rijn stevent af op een faillissement. Wethouder Robert Blom van cultuur liet donderdag weten de schuld van het noodlijdende podium niet op zich te kunnen nemen.

Gemeente Alphen aan den Rijn wil door met nieuwe organisatie

Poppodium Het Kasteel in Alphen aan den Rijn stevent af op een faillissement. Wethouder Robert Blom van cultuur liet donderdag weten de schuld van het noodlijdende podium niet op zich te kunnen nemen. Het Kasteel raakte eind vorig jaar in financiële problemen. Na een ambitieuze verbouwing bleek de organisatie niet in staat ook financieel een stap vooruit te maken. Het podium vroeg de gemeente bij te springen om de acute nood te verlichten en organisatie naar een hoger niveau te brengen. Het Kasteel is ten einde raad en uit een noodkreet: “De gemeente lijkt koers te zetten op een faillissement. […] Het jammerlijke gevolg hiervan is dat als het besluit van het college van B&W niet wordt teruggedraaid een rijk en gevarieerd aanbod van popcultuur voor Alphen aan den Rijn verloren lijkt te gaan.”

De gemeente liet de afgelopen weken een onafhankelijk onderzoek verrichten naar de problemen. Onderzoeker Thomas van Dalen constateerde dat professionalisering van het podium essentieel is. “De kansen voor een poppodium in Alphen zijn gunstig”, zegt hij. “Op cultureel vlak heeft Het Kasteel de afgelopen jaren goed gepresteerd. De zwakke kant ligt op organisatorisch niveau. Met beperkte structurele steun kan de organisatie vooruit. Het is alleen jammer dat Het Kasteel zo laat aan de bel heeft getrokken. Het heeft veel te lang aangemodderd.”

Volgens Van Dalen wijst hij in zijn onderzoek geen schuldige aan voor de gemaakte fouten. Het Kasteel schuift een deel van de verantwoordelijkheid nadrukkelijk naar de gemeente: “Zo heeft de gemeente voor aanvang van de verbouwing, waarin zij 1,2 miljoen investeerde, verzuimd een haalbaarheidsstudie te verrichten en blijft de gemeente in verhouding tot vergelijkbare gemeenten in Nederland ver achter op het gebied van structurele professionele en financiële ondersteuning. Bovendien stelt het rapport dat het gebrek aan professionaliteit in de huidige organisatie te wijten valt aan het ontbreken van gemeentelijke ondersteuning op dit gebied.”

Daar is volgens een woordvoerder van de gemeente Alphen aan den Rijn geen sprake van. “De gemeente wil hoe dan ook een poppodium in de Alphen aan den Rijn, maar niet via de weg van schuldsanering. Dat is een duurdere optie”, zegt een woordvoerder. De gemeente wil de huidige organisatie zo nodig failliet laten gaan en een nieuwe start maken met een nieuwe, professionelere organisatie. Dat de huidige medewerkers van Het Kasteel daarbij gewoon betrokken zijn, sluit de gemeente niet uit. “Ik vind dat er in Aphen aan den Rijn een poppodium thuishoort, maar dan wel op een eigentijdse en professionele wijze”, aldus wethouder Blom.