3VOOR12 draait (week 9): Nick Cave & The Bad Seeds, Jens Lekman, Los Campesinos!

De favorieten van de redactie

Nick Cave strooit zijn zaad en oogst lof bij vrijwel de gehele redactie: Dig, Lazarus, Dig!!!
Wat ook een gezellig redactieding opleverde was het uitje naar Jens Lekman. Deze Zweed zag de grote Paradisozaal goed gevuld en hield de aandacht stevig vast. Dat gold ook voor Los Campesinos! een dag eerder in de bovenzaal. Dit extreme zevental kreeg de voorste vier rijen op het podium!

De favorieten van de redactie

Elke week vragen we de presentatoren en redacteuren van 3VOOR12 welke drie cd’s, tracks, mp3’s of concerten de meeste indruk maakten. Als de keus maar goed wordt toegelicht. Op vrijdag publiceren we de gehele lijst en destilleren er, op basis van de meest enthousiasmerende teksten, ook nog eens een top 10 uit. Een kijkje in de iPods, cd-spelers, harde schijven en minidiskspelers van 3VOOR12.

3VOOR12 Album van de Week
The Kills – Midnight Boom (Domino/Munich)

3VOOR12 Single van de Week
Hercules And Love Affair – Blind (DFA/EMI)

3FM Megahit
Silkstone - Here In Your World (V2)

3VOOR12 draait ook op Last.fm


De top 10:

1. Nick Cave & The Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!! (Mute / EMI)
“Er kan er maar een de beste zijn, ik begin te vermoeden dat het Nick Cave is.” (Niels Post)
“Droger, ironischer en directer dan The Bad Seeds ooit geweest zijn.” (Atze de Vrieze)
“De man scheurt, rockt en swingt. Cave lijkt ontketend.” (Tim Fierant)
“Moonland heeft hetzelfde basloopje als 'Lullaby' van the Cure, maar wordt hier vies, vuil en langzaam.” (Jacinthe Versteeg)
“Nu wil ik zo'n hangsnor!!” (Derek van Winsen)

2. Jens Lekman - live in Paradiso 26 februari 2008
“Dat Jens een idol is die zo het eurovisie songfestival kan winnen lijkt me wel duidelijk.” (Bart Snoeren)
“Paradiso hangt aan zijn lippen, ook als hij maar niet ophoudt met toegiften geven.” (Atze de Vrieze)
“Jens kreeg de gelukzalige glimlach maar moeilijk van zijn gezicht en moest na vier prachtige toegiften bijna van het podium getrokken worden.” (Tim Fierant)
“Een van de beste concerten die ik ooit heb gezien.” (Jacinthe Versteeg)

3. Los Campesinos! Live in Paradiso bovenzaal 25-2-2008
“EEN, TWEE, DRIE, VIER… EEN, TWEE, DRIE, VIER…“ (Erik Zwennes)
“Dat ze dit plezier maar lang vast mogen houden. Proost!” (Atze de Vrieze)
“Die podiuminvasie van het jonge publiek was terecht.” (Menno Visser)

4. Sonic Acts XII- Evening 2 in Paradiso 22 februari
“Het is altijd maar afwachten of de ultieme koptelefoonmuziek ook werkt in een ruimte groter dan je huiskamer, maar geen moment spijt van gehad.” (Fiona Fortuin)
“Leafcutter John is dol op gebruiksobjecten als lege plastic flesjes en weet overal een spannend ritme uit te toveren.” (Bart Snoeren)

5. Dillinger Escape Plan, Melkweg 27 februari
“Wat een zinderende, bloederige testosteronavond.” (Fiona Fortuin)
“Bloed, zweet en speekseltranen vlogen rond in een explosie die 50 minuten lang duurde.” (Ron van der Sterren)

6. The Gutter Twins - Saturnalia (SubPop / Konkurrent)
“Mark Lanegan en Greg Dulli op hun best.” (Niels Post)

7. The Low Lows – Shining Violence (Monotreme/Konkurrent)
“Klinkt als: Sigur Rós dat het oeuvre van The Jesus & Mary Chain onder handen neemt.” (Tim Fierant)

8. Embryonic Devourment - Fear Of Reality Exceeds Fantasy (album, Deepsend Records)
“Zware kost die niet gauw verveelt.” (Jona Rovers)

9. YILA feat Scroobius Pip – Astronaut (Single, Sunday Best Records,  18-2-08)
“PAS OP HIT!” (Erik Zwennes)

10. No Kids - Come Into My House (Tomlab/Konkurrent)
“Een aanrader voor liefhebbers van Junior Boys.” (Jacinthe Versteeg)


De lijstjes:

ERIK ZWENNES DRAAIT:

YILA feat Scroobius Pip – Astronaut (Single, Sunday Best Records,  18-2-08)
Ook ik dacht dat het voor Dan Le Sac & Scroobius Pip bij Thou Shalt Always Kill zou blijven.  Met The Beat That My Heart Skipped lieten de behaarde Britten al horen meer dan één hitje te kunnen fabriceren. Gezien hun MySpace tourschema gaat het ze nog steeds voor de wind. Nu is er zomaar een leuk singletje van de baardaap samen met producer YILA over de ultieme jongensdroom: Astronaut worden. PAS OP HIT!

Anat Ben David – Virtual Leisure (Chicks On Speed Records/Konkurrent)
Deze Chick On Speed doet het nu eens alleen. Tepels op de hoes doen het natuurlijk altijd goed, maar in het geval van Ben David zijn ze alleen beschikbaar voor (zoals ze zelf zegt) de ‘Dyke Riders’. Soms een verlengde van COS, soms nog extremer en agressiever, constant boeiend!  Ik heb alleen nog geen idee wanneer ik dit moet draaien. Tips voor momenten, activiteiten en sferen waar dit album past kunnen onder dit artikel worden geplaatst. Dank alvast.

Los Campesinos! Live in Paradiso bovenzaal 25-2-2008
EEN, TWEE, DRIE, VIER… EEN, TWEE, DRIE, VIER…  Ja, de zeven vriendelijke jongelui van Los Campesinos! hadden hun intro van openingssong Broken Heartbeats Sound Like Breakbeats netjes aan het gastland aangepast. Gelukkig was er verder niets aangepasts aan de sound van de Youngsters te merken. Gekker, energieker en strakker kunnen deze nummers gewoon niet. Of zoals gitarist Tom zei: “Als je van een band verwacht dat ze mathematisch perfect spelen, is Los Campesinos! wellicht niet de band voor jou.”


FIONA FORTUIN DRAAIT:

Sonic Acts XII- Evening 2 in Paradiso 22 februari
Het is altijd maar afwachten of de ultieme koptelefoonmuziek ook werkt in een ruimte groter dan je huiskamer. Vandaar in eerste instantie ook mijn twijfels of ik wel moest gaan. Maar gelukkig op aanraden van collega Bart Snoeren ben ik toch meegegaan. Ik zeg je: geen moment spijt van gehad. Ik dacht geen minuut aan mijn bank die altijd een sterke aantrekkingskracht op mij heeft.  Twee hoogtepunten: Leafcutter John tilt met behulp van een flesje spa en ballonnen, folk tot een hoger plan, Signal was zoals gehoopt: heel mooi.

Adept in voorprogramma Voicst, Waterfront 23 februari
Het leek alsof er een geluidswal tussen het publiek en het podium stond: het publiek bleef volkomen roerloos- inclusief ik, maar dat is niets nieuws. En dat terwijl de band alles gaf. Zonde, want het was een goed optreden van 't stelletje electronoisecrusten (jaat, rek die hals nog maar wat verder uit). Maak ze de volgende keer naprogramma, misschien dat dat helpt.

Dillinger Escape Plan, Melkweg 27 februari
Wat een zinderende, bloederige testosteronavond. 


NIELS POST DRAAIT:

Nick Cave & The Bad Seeds - Dig, Lazarus, Dig!!! (Mute / EMI)
Vorig jaar nog Grinderman, en nu weer dit. Er kan er maar een de beste zijn, ik begin te vermoeden dat het Nick Cave is.
 
The Gutter Twins - Saturnalia (SubPop / Konkurrent)
1+1 is niet altijd 2, maar in dit geval wel hoor. Mark Lanegan en Greg Dulli op hun best. Kan helaas alleen maar fantaseren over hoe goed dat geweest moet zijn in de Melkweg afgelopen zaterdag. Hopelijk komt er nog een herkansing.
 
Panther - 14kt God - Kill Rock Stars / Konkurrent)
Ik weet niks van ze, alleen dat ik ze goed vind...  dat lijkt me meer dan genoeg. http://www.myspace.com/panthertouch


JONA ROVERS DRAAIT:

Origin - The Aftermath (Single, Relapse Records)
Hitpotentie of radiovriendelijkheid is deze single vreemd, maar ongelofelijk vet issie wel. Met Jon Longstreth terug op drums is het weer puur genieten van de over-the-top technische death metal. De full-length verschijnt in april, ik kan niet wachten!

Embryonic Devourment - Fear Of Reality Exceeds Fantasy (album, Deepsend Records)
Woho! Grote verassing van deze week is Embryonic Devourment, dat sinds hun EP van alweer vijf jaar terug enorm gegroeid is. Ze brengen een unieke “kijk” op death metal ten gehore vol ongewone arrangementen en harmonieën. Zware kost die niet gauw verveelt.
 
Human Filleted - Hideous Sculptures Of The Dead (album, Crematorium Records)
Human Filleted klinkt behoorlijk als Deeds Of Flesh, echter zonder plagiaat. Recht voor z’n raap, gestript en bruut. Ik krijg er geen genoeg van.


BART SNOEREN DRAAIT:

Sonic Acts XII - Evening 2 in Paradiso 22 februari
Je kunt je afvragen of minimalistische elektronische muziek in een live setting wel een meerwaarde heeft ten opzichte van een goede cd. Vanavond blijkt dat in elk geval bij Leafcutter John en Signal wel zo te zijn. Leafcutter John is dol op gebruiksobjecten als lege plastic flesjes en weet overal een spannend ritme uit te toveren. Signal komt op de proppen met een harde totaal show van visuals en muziek die klopt als een bus en alles behalve saai is.

Jens Lekman - live in Paradiso 26 februari 2008
Jens heeft  humor, een band die voor 80% bestaat uit meisjes met soepjurk en uit een jongen met exact hetzelfde kapsel als Jens inclusief de juiste scheiding. U weet wel: van links naar rechts. Daarnaast kan Jens prachtig verhalen vertellen, en kan hij ook nog eens echt goed zingen. Over zijn muziek hebben we het dan nog niet eens gehad, maar dat Jens een idol is die zo het eurovisie songfestival kan winnen lijkt me wel duidelijk.

dEUS - Vantage Point (album, V2, release: 21-4-2008)
dEUS is terug! Vanaf vandaag kun je de eerste single van de nieuwe dEUS cd op 3voor12 luisteren met opvallende gastvocalen van The Knife's Karin Draijer. Ook op hun eigen My Space staat vanaf vandaag een erg sterk nieuw nummer: The Architect. Ik mocht van de platenmaatschappij alvast het hele album beluisteren en daarbij kon ik  in elk geval 1 conclusie trekken: dEUS blijft zichzelf vernieuwen.


ATZE DE VRIEZE DRAAIT:

Nick Cave and the Bad Seeds – DIG!!! LAZARUS DIG!!! (album, Mute/EMI)
Hij mag dan de magische leeftijd van 50 bereikt hebben, Nick Cave is in de vorm van zijn leven. Klinkt raar voor iemand met zo’n staat van dienst, maar het is echt zo. DIG!!! LAZARUS DIG!!! is droger, ironischer en directer dan The Bad Seeds ooit geweest zijn. Favoriete zin: “Mr. Sandman, the inseminator, he opens her up like a love-letter and enters her dreams!”

Los Campesinos! live in Paradiso 25-02-2008
Het is altijd mooi als een band nog niet gewend is aan succes. De kleine zaal van Paradiso gaat volledig voor de bijl voor de chaotische schreeuwpop (die wel verrassend strak klinkt!) van Los Campesinos! De gitarist kan de grijns de hele avond niet van zijn gezicht krijgen. Dat ze dit plezier maar lang vast mogen houden. Proost!

Jens Lekman live in Paradiso 26-02-2008
De Zweedse zanger Jens Lekman heeft zeldzaam gevoel voor tragikomische anekdotes. Over vrijdagavonden in de Drive-in Bingo, over zijn lesbische penvriendin die haar vader wijsmaakt dat hij haar vriendje is, over slaapstadje Kortedala in Zweden. De Love Boat arrangementen geven die verhalen iets euforisch. Paradiso hangt aan zijn lippen, ook als hij maar niet ophoudt met toegiften geven. 


TIM FIERANT DRAAIT:

Jens Lekman, 26 februari in Paradiso
Hier op de redactie werd al weken reikhalzend uitgekeken dit concert. En toen ik pas vorige week voor het allereerst muziek van Jens hoorde – zijn laatste plaat Night Falls Over Kortedala - werd ik ook benieuwd. “Het zou zomaar kunnen dat je een legendarische avond gaat meemaken,” zei collega Jacinthe bloedserieus. En verdomd, dat werd het! De glazuurpop van de laatste plaat werd moeiteloos afgewisseld met de fluisterliedjes van eerdere platen. Er werd gedanst, er werden goede verhalen verteld over lesbische ex-penvriendinnen en er was een elektrische duimpiano. Jens kreeg de gelukzalige glimlach maar moeilijk van zijn gezicht en moest na vier prachtige toegiften bijna van het podium getrokken worden. Jacinthe kreeg gelijk: legendarisch.

Nick Cave And The Bad Seeds – Dig!!! Lazarus Dig!!! (Mute/EMI)
Op zijn eenenvijftigste maakt Nick Cave gewoon een dikke hit met de titeltrack van zijn nieuwe plaat. En nu blijkt daar gewoon een steengoede plaat aan vast te zitten! Dig!!! Lazarus Dig!!! klopt als een bus, de elf nummers vormen een onwrikbaar – én onweerstaanbaar – geheel. De man scheurt, rockt en swingt. Cave lijkt ontketend.

The Low Lows – Shining Violence (Monotreme/Konkurrent)
Slechte timing, deze plaat. Buiten klopt de lente op de deur, maar op Shining Violence zijn het motregen, hagelstormen, kale bomen en donkere winteravonden die de klok slaan. Klinkt als: Sigur Rós dat het oeuvre van The Jesus & Mary Chain onder handen neemt. Of: My Morning Jacket geremixt door My Bloody Valentine. De reverb draait overuren, en dat zie ik graag. Met af en toe een stukje pure Americana, compleet met mondharmonica en gedeukte trompet.


JACINTHE VERSTEEG DRAAIT:

Jens Lekman @ Paradiso, 26 februari
Je hebt van die artiesten die je zo goed vindt dat niemand er iets slechts over mag zeggen. Dat heb ik met Jens Lekman: wie aan Jens komt, komt aan mij. En dat alleen op basis van zijn albums, ik had mijn Zweedse held nog nooit live gezien. Dinsdagavond in Paradiso zag ik dat hij het live allemaal waarmaakt. Lekman heeft de mooiste stem van het noordelijk halfrond, en een charme waar geen weerstand aan te bieden is. De weirde songfestival-euforie die veel van de liedjes op zijn laatste plaat in zich hebben werkt live uitstekend. Een van de beste concerten die ik ooit heb gezien.
 
No Kids - Come Into My House (Tomlab/Konkurrent)
Electronica gemixt met 'old-school'-instrumenten, met in de hoofdrol piano en blazers en de prachtige stem van Nick Krgovich. Track 4, 'Bluster In the Air', kan ik non-stop horen. Een aanrader voor liefhebbers van Junior Boys.
 
Nick Cave - Moonland (van het album 'Dig!! Lazarus Dig!!!') (Mute records Ltd./EMI)
Moonland heeft hetzelfde basloopje als 'Lullaby' van the Cure, maar wordt hier vies, vuil en langzaam. Daar komt dan ook nog eens de sexy gitaarrif in het refrein bij. Toptrack.


DEREK VAN WINSEN DRAAIT:

Sam Amidon - All Is Well (Bedroom Community/Lowlands Distr)
Deze folk zanger uit New York weet precies het gevoel vast te houden dat je hebt kijkend naar een ondergaande zon. Wegdromend en luisterend naar hoe Sam een goed gesprek heeft met de dood. Het klinkt na de eerste luisterbeurt als een kabbelend plaatje maar als je goed luistert bespreekt Sam vrij zware themas. Maar gelukkig zingt hij zelf het op het laaste nummer: All is well.
 
Nick Cave - Dig!!! Lazarus Dig!!! (Mute records)
Het gebeurt niet vaak dat uitroeptekens zo op z'n plaats zijn als bij Dig!!! Lazarus Dig!!! van Nick Cave! Rauw, sexy en vies klinkt deze plaat. Rock n Roll van een man die aan het stoeien is met de duivel. Nu wil ik zo'n hangsnor!!
 
Hit Me TV - Maybe The Dancefloor (The Alternative/Rough Trade)
Het nummer circuleert al een tijdje en nu komt hopelijk de doorbraak. Als het hele album zo klinkt dan gaan we in de hoofdstad vrolijk dansend en rockend het voorjaar in met dit Amsterdamse bandje!! 


MENNO VISSER DRAAIT:

The Teenagers - Scarlett Johansson (single, XL/V2, release tba)
Uit de hand gelopen grap levert nog een sterk nummer op ook.

Los Campesinos! (live @ bovenzaal Paradiso, 26 februari)

Hoera, de terugkeer van de xylofoon. Die podiuminvasie van het jonge publiek was terecht.

Atlas Sound - Let The Blind Lead Those Who Can See But Cannot Feel (album, Kranky/Konkurrent)
Consistent lo-fi droomalbum voor na twaalven. Tijdelijk in de Luisterpaal.


RON VAN DER STERREN

Dillinger Escape Plan - live in de Melkweg 27-2-2008, Amsterdam
Eindelijk kwamen ze weer. Eind vorig jaar nog uitgesteld, nu dan toch. Bloed, zweet en speekseltranen vlogen rond in een explosie die 50 minuten lang duurde. En zoals het hoort bij een goede bom, kwam er daarna helemaal niets meer. Stilte die je hard nodig hebt om het allemaal even te verwerken.
 
A New Hope - Thieves Amongst Liars (EP, eigen beheer)
Ik wist al dat hij heel handig is, collega Peter. Maar zijn 'EP-tje' laat meer dan dat horen. A New Hope bewijst dat iedereen alles in huis heeft om een te gekke opname te kunnen maken. Echt, dure studio's, vergeet ze. Het enige dat je echt nodig hebt, is talent! Heb je dat, dan is er hoop!
 
Interview met Goldfrapp, door Atze de Vrieze
Wat is een goed interview? Voor de radio gelden andere regels. Soms is de spanning alle inhoud die je nodig hebt... Allison heeft er helemaal geen zin in en collega Atze laat zich na een aanvankelijk beleefde poging om er toch iets van te maken uiteindelijk van zijn scherpste kant zien. Met een hilarisch moment tot gevolg: "I think you should go now."