September 2008: 3VOOR12 hoofdredacteur stopt, De Jeugd wint award en Ziggi sluit werelddeal September 2008: 3VOOR12 hoofdredacteur stopt, De Jeugd wint award en Ziggi sluit werelddeal

3VOOR12 blikt terug

, Renee Hartog

September 2008: 3VOOR12 hoofdredacteur stopt, De Jeugd wint award en Ziggi sluit werelddeal

3VOOR12 blikt terug

Renee Hartog ,

Het einde van het jaar nadert, tijd dus om traditiegetrouw terug te blikken: wie en wat viel er op? 3VOOR12 duikt het archief in. September 2008 was de maand dat 3VOOR12 hoofdredacteur Leonieke Daalder stopte, De Jeugd van Tegenwoordig er vandoor ging met de 3VOOR12 Award en Ziggi een deal sloot met het grootste reggaelabel ter wereld.

3VOOR12 blikt terug

September was de laatste maand dat Leoniek Daalder de skepter zwaaide over de redactie van 3VOOR12. Aan het eind van de maand nam zij, na 18 jaar bij de VPRO, waarvan ruim negen jaar 3VOOR12, afscheid. Het was, zo vond zij, 'tijd voor iets anders'.

Ook de mannen van De Jeugd van Tegenwoordig gooiden het over een andere boeg, voor een keertje dan. En dus gingen zij in op het aanbod om een deel van de stemmen in te spreken van de Nederlandse versie van de animatiefim Space Chimps

Het was sowieso de maand van De Jeugd, want het won namelijk op 4 september de 3VOOR12 Award 2008. De Jeugd van Tegenwoordig was volgens de jury met hun tweede album De Machine ‘de gimmick ontgroeid’ en ‘zo eigengereid dat ze hun gelijke niet kennen, ook niet in Engeland of Amerika’. "Even alle middelvingers in de lucht voor de verliezers!", sprak De Jeugd dankbaar na het in ontvangst nemen van de prijs. Tot die verliezers ‘behoorden onder meer Lucky Fonz III, GEM, Bonne Aparte, LPG, Kubus & Bang Bang en Voicst. 

Voorafgaand aan deze prijsuitreiking, werden traditiegetrouw de albumhoesjes van de twaalf genomineerden beoordeeld, dit keer door de mannen van Hotel. Winnaar was dit jaar Pete Philly & Perquisite’s Mystery Repeats. 

Voor reggaezanger Ziggi was het een topmaand. Hij sloot namelijk een deal met VP/Greensleeves, het grootste reggaelabel ter wereld. ‘Heel bijzonder’, volgens Ziggi, omdat hij de eerste niet-Jamaicaanse artiest was die ze ooit getekend hebben. VP/Greensleeves maakt al jaren de dienst uit als het gaat om reggae. Waarom dan toch? “VP heeft onlangs Greensleeves overgenomen”, vertelde Ziggi. “Omdat Greensleeves in Europa zit, willen ze zich daar sterker op focussen. Wij zijn de laatste tijd goed bezig in de reggaewereld, dus het lag voor de hand dat ze bij mij terecht kwamen.”

Paradiso maakte plannen voor verdere uitbreiding. Vorig jaar werd directeur Pierre Ballings door stichting Cultuur aan het IJ benaderd om partner te worden in de organisatie van de Tolhuistuin. Paradiso zou een deel van de programmering voor haar rekening moeten gaan nemen. Overigens zal het nog minstens tot 2010 duren voor het podium gereed is. In de tussentijd kunnen ze dan goed gaan nadenken over een mooie naam. Gelukkig vond Ballings zelf ook dat ‘ParadiZo’ en “Paradiso 3’ niet zouden werken…

Minder goed bleek het te gaan met het Rotterdamse poppodium Exit. De Rotterdamse zaal kreeg in tegenstelling tot eerdere jaren geen subsidie van de gemeente en dreigde de deuren te moeten sluiten. Dat maar weinig muziekminnende Rotterdammers dit zagen zitten, kwam tot uiting in onder meer een benefietconcert een handtekeningenactie. Dat dit benefietconcert uiteindelijk ook weer voor de nodige discussie zorgde, is bijna geen verrassing te noemen. Uiteindelijk leefde iedereen nog lang en gelukkig. 

Het Groningse Poppodium Vera hoefde haar deuren vooralsnog niet te sluiten, maar daar zou in de toekomst nog wel eens verandering in kunnnen komen als de gemeente Vera niet de subsidie zou geven die zij verdiende. Volgens Vera’s bestuursvoorzitter Tjeerd van Dekken kreeg Vera te weinig. Van Dekken was echter in geen geval van plan te gaan bedelen. “Dat vind ik te ordinair. Ik hou er niet van om een jankverhaal op te hangen.” Huilend stampvoeten bleek niet nodig, Vera kreeg uiteindelijk het gewenste bedrag. 

En dat niet alleen mensen van muziek houden, werd duidelijk in Rotterdam. Op het kunstenfestival De Wereld van de Witte de With bleek dat schapen en muziek heel goed samen gaan. Vijftig schapen paradeerden op zaterdag 13 september in een optocht door de Witte de With. En niet zomaar, nee de hoefjes gingen van de vloer op een speciaal voor de schapen gecomponeerd arrangement.

En dan nog het volgende:

Meindert Talma kwam ook zonder pepernoten in september al met gemak in Sinterklaassferen. De Groninger schreef een Fries sinterklaasliedje over een verkouden Sinterklaas.

Bong-Ra en GEM zanger Maurits Westerik van GEM vertrokken samen naar IJsland om te genieten van de mooie natuur, maar vooral om muziek te maken. Samen met producer Maarten Besseling werkten zij daar aan een In A Cabin With album.

Singer-songwriter GRAM werd webcamgirl. Op deze manier wilde Marg van Eenbergen, alias GRAM, 24 uur per dag het opnameproces van haar nieuwe album laten zien.

Poppodium Burgerweeshuis in Deventer vond een nieuwe directeur, en wel in Mano Scherpbier. Hij volgt Antoine Croné op, die in maart na een half jaar onverwachts vetrok wegens energiegebrek. 

En Roadburn vierde een feestje. Niet het festival maar de website bestond namelijk tien jaar en dat werd gevierd met een extra Roadburn editie in 013 in Tilburg. 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12