Tien meter hoog kunstwerk drukt Lowlands wortel terug de aarde in

‘Prolong’ nieuwe ontmoetingsplek voor komende drie jaar

Na drie jaar dienst te hebben gedaan als meetingpoint is de iconische wortel terug de grond in gedrukt. De Lowlandsganger zal voortaan af moeten spreken bij een ruim tien meter hoog kunstwerk genaamd Prolong. "Er is niets mis met de wortel, maar iets nieuws is toch ook leuk?"

‘Prolong’ nieuwe ontmoetingsplek voor komende drie jaar

Na drie jaar dienst te hebben gedaan als meetingpoint is de iconische wortel terug de grond in gedrukt. Het verlies bracht op de Lowlands site een aantal rouwreacties te weeg. De Lowlandsganger zal voortaan af moeten spreken bij een ruim tien meter hoog kunstwerk genaamd Prolong. “Er is niets mis met de wortel”, zegt Maarten van Kalsbeek. Samen met Liet Heringa heeft hij het kunstwerk ontworpen. “Maar het verdriet om de wortel is een uiting van Mcdonaldisering, je betreurt het dat iets herkenbaars verdwijnt. Daar zijn we niet zo van, het is toch leuk dat er iets nieuws komt?”

Het grillige, organische kunstwerk komt te staan op een sokkel van 3,5 meter hoog. “Erin klimmen is dus niet mogelijk. Dat zou ook niet wijs zijn. Je zou zo je huid openhalen aan het scherpe materiaal.” Jammer genoeg is er onder schuilen ook niet mogelijk. “De regen gaat er dwars doorheen.” 

Het is het eerste kunstwerk met een dergelijke omvang voor de makers. Om die reden waren ze in eerste instantie huiverig voor het idee van Lowlands directeur Eric van Eerdenburg, die hen heeft benaderd. Van Kalsbeek: “Maar Eric heeft ons weten te enthousiasmeren.” 

Twee volle vrachtwagens hebben de onderdelen naar het festival vervoerd, zondag moet Prolong op zijn poten staan. Het kunstwerk is speciaal voor Lowlands gemaakt en zal de komende drie jaar steeds terugkeren. Van Kalsbeek: “De naam Prolong verwijst naar het woord prolongeren. Elk jaar zal er iets aan het werk veranderen. De kleur of de vorm bijvoorbeeld.”

Hun eigen kunstwerk op Lowlands is voor de heren (46 en 40 jaar) aanleiding om voor het eerst een bezoek te brengen aan het festival. “Daarvoor is het er nooit echt van gekomen. Het zat niet in ons systeem. We hebben er erg veel zin in. Een band die ik graag wil zien, kan ik niet noemen. Maar we zijn niet bang iets te zullen missen. Er lopen genoeg raadgevers rond.”