Succes van tentloos Metropolis hangt af van de regen

Programmeur Niels Post kijkt uit naar Menomena

Aanstaande zondag is het de dag van Metropolis, het gratis festival met een karrenvracht bands in het Zuiderpark in Rotterdam. Allemaal opkomend talent. Programmeur Niels Post vertelt over The Gossip, regen en contracten met bands.

Programmeur Niels Post kijkt uit naar Menomena

The Gossip, het Amerikaanse punktrio met Beth Ditto, speelde vorig jaar als opkomende band op Metropolis en afgelopen weekend op het befaamde Glastonbury. Zo kan het gaan. Welke band gaat dat volgend jaar klaarspelen? Niels Post, programmeur van Metropolis, gokt op The 1990’s. “Stonden die dit jaar ook al op Glastonbury? Ach, we boeken gewoon veel bands en dan zit er altijd wel eentje tussen die het redt. Van The Gossip had ik het trouwens niet verwacht. Ik dacht dat die band altijd een geheimpje zou blijven. Die plaat van hen waar ze nu mee scoren was vorig jaar al uit; kun je nagaan hoe moeilijk je zoiets kunt voorspellen.”

Het Zuiderpark in Rotterdam is de locatie van Metropolis, waar zondag 32 talentvolle bands op het podium staan. Het festival is dit jaar helemaal in de open lucht. De twee tenten die er vorig jaar nog waren, staan er wegens geld dit jaar niet en dus hangt het succes van Metropolis dit jaar af van het weer. “Ik vrees het ergste”, zegt Post. “Ik heb nog geen paniekverhalen gehoord over dat het festival in gevaar is, maar slecht weer heeft natuurlijk wel invloed op de hoeveelheid publiek die er op afkomt.”

Post programmeerde dit jaar voor het eerst samen met Marcel Haug, die hij al wel kende, maar met wie hij nog niet eerder samenwerkte. Als duo zijn ze op voorhand geslaagd, vindt Post. “We voelden elkaar goed aan, remden elkaar af als het nodig was en waren het op de juiste momenten eens. We begonnen vrij laat met programmeren, begin april, maar het is gelukt. Twee weken geleden hadden we nog wel drie afzeggingen, maar dat is mooi opgelost.”

De programmeur merkt wel een tendens bij het afzeggen van bands. “Ze houden zich minder aan afspraken en gaan sneller naar een ander optreden als er meer geld te verdienen is. Daar zijn ze heel open in.” Contractbreuk kun je zeggen. Post: “Ik zie contracten meer als gentlemens agreements. En wat wil je anders? Naar de rechter?”

Zelf kijkt Post uit naar Menomena. “Elektronische onstuimige indiepop. Geboekt op gevoel, maar daarna is het gaan leven. Toen kwamen er ineens van alle kanten blije mensen die riepen hoe tof ze het vonden. Ik dacht dat ik de enige was die die band kende.”

Luister naar het hele interview met Niels Post van Metropolis in Dubbel Check.